Filmfrelst #438: Hva nå, for norske kinoer?

I skrivende stund forårsaker smitteverntiltakene mot pandemien at mange norske kinoer er stengt. Og kinokulturen har fått en knekk i koronaens tid. Så i denne podkastepisoden spør vi: Hva nå, for norske kinoer? Og til å svare og reflektere har vi med oss tre kinosjefer i panelet.

Onsdag 11. mars 2020 erklærte WHO at utbruddet av koronavirus var en pandemi. Dagen etter ble Norge stengt ned, og fra og med fredag 13. mars 2020 ble norske kinoer nødt til å lukke dørene. De åpnet igjen noen måneder senere, med plassbegrensning og detaljerte smittevernforskrifter, men på senhøsten 2020 kom viruset tilbake med full kraft og gjennom vinteren har en rekke kinoer opplevd ulike grader av tiltak – verst i Oslo, der alle byens kinosaler har vært stengt siden 9. november 2020.

Hvordan har kinoene håndtert året vi legger bak oss? Og hva tenker de om fremtiden? Hvilken skade har skjedd og hvilke nye muligheter vil åpenbare seg? Hva blir kinokulturens fremtid?

I samtalen nedenfor forsøker vi å belyse disse spørsmålene, og med oss ved mikrofonene har vi Christin Berg fra Nordisk Film Kino, Truls Foss fra Vega Scene i Oslo og Jørgen Søderberg Jansen fra Fredrikstad kino. De tre fyller ulike roller og driver kinoer av ulik størrelse, men alle tre har til felles at de lever og ånder for å dyrke filmkultur for sitt publikum.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen, som ble tatt opp 16. mars 2021 – dagen etter at Viken fylke innførte strenge smitteverntiltak som gjorde at også Fredrikstad kino var stengt da episoden ble spilt inn.

God lytting!