Endelig bekreftet: 70mm-versjonen av Quentin Tarantinos The Hateful Eight kommer til Norge!

Quentin Tarantinos visjon for sin nye film The Hateful Eight var å skyte den på 65mm, og fremvise den på 70mm – i tråd med hans kjærlighet til analog film (og kamp for formatets overlevelse). Tarantinos visjon er blitt virkelighet, og nå er det endelig bekreftet at også vi her i Norge får se filmen… as it was meant to be seen!

Saken rundt eventuelle 70mm-visninger av The Hateful Eight i Norge, er noe vi har fulgt tett på Montages gjennom året – se vår dekning – og distributøren Norsk filmdistribusjon (NFD) har ved flere anledninger gitt uttrykk for at de ønsker å få til dette. For kort tid siden ble det klart at Nordisk Film Kino i Oslo dessverre ikke kunne sette i stand Klingenberg kino for 70mm-visninger (som var et alternativ lenge), og dermed var det siste håpet at Cinemateket i Oslo ville bli arenaen.

70mm-festivalen, som er en stolt tradisjon på Cinemateket, burde i seg selv være kvalifikasjon nok, men visningsgodkjennelse for The Hateful Eight på 70mm krevde både investeringer i ny optikk til projektoren og en personlig godkjennelse fra folka i USA, inkludert Tarantino selv.

Nå melder Jarle Namtvedt, markedssjef hos distributøren NFD, at avtalen er i boks – det blir visninger av The Hateful Eight på 70mm hos Cinemateket i Oslo. Disse visningene starter på filmens premieredag, fredag 8. januar 2016, og vil etter planen vare i 10 dager, frem til mandag 18. januar. I en pressemelding fremgår det at «om det blir stor pågang på billettene, så vil det legges ut ekstra forestillinger utover vinteren.» Tarantino har etter sigende selv sittet i markedsmøter i Los Angeles og forklart at det er viktig for ham at filmen skal vises i 70mm i Norge. Ikke verst!

The Hateful Eight vil altså brettes ut i det ekstra brede formatet Ultra Panavision 70mm i hovedsalen Tancred på Cinemateket i Oslo, og det blir da den lengste versjonen av filmen som vises – 3 timer og 2 minutter lang – med pause midtveis. Billetter til alle 70mm-visningene av The Hateful Eight legges umiddelbart ut for salg på Cinemateket – sjekk nettsidene – og prisen blir kr. 180,- for vanlig billett, og kr. 160,- for medlemmer.

«Vi er meget stolte av å ha tilfredsstilt Tarantinos krav til visningssted,» sier Jan Langlo, leder for Cinemateket i Oslo, i pressemeldingen, og han følges tett av Namtvedt: «Etter å ha jobbet så lenge for dette, så er vi veldig glade for at vi
endelig kan si at det blir 70mm-visninger av The Hateful Eight i Norge og Oslo.»

Montages gratulerer, og gleder seg! Både Paul Thomas Andersons The Master (2012) og Christopher Nolans Interstellar (2014) gjorde voldsomt inntrykk på 70mm – nå skal det bli stas å se Tarantinos verden brette seg ut i maksimal, analog virtuositet.