Blade Runner-oppfølger endelig offisiell

Prometheus er rett rundt hjørnet, en film som ser ut til å bli den største filmopplevelsen siden Lord of the Rings-trilogien, i hvert fall for undertegnede. Da er det ekstra spennende at også ryktene rundt Blade Runner-oppfølgeren endelig begynner å ta mer offisiell form.

Det var vel for et drøyt år siden at det første gang ble hvisket og tisket om at Ridley Scott hadde planer om en oppølger til sitt mesterstykke fra 1982. Det hørtes merkelig ut den gangen, litt som om Spielberg hadde annonsert en oppfølger til E.T.. Blade Runner står så sterkt som eget kunstverk, og Scott selv har ikke hatt for vane å trå samme farvann på den måten. Men vi har etterhvert hatt tid til å venne oss til idéen, og med tanke på hvor mye han angivelig har fått ut av Prometheus (som i følge ham selv har i seg «DNA fra Alien-universet» mer enn det er en forløper), så kan dette bli svært bra.

En fersk pressemelding fra Alcon Entertainment forteller oss at Hampton Fancher nå er assosiert med produksjonen. 73 år gamle Fancher skrev det originale utkastet til Blade Runner, basert på Philip K. Dicks novelle Do Androids Dream of Elecric Sheep?. Han har imidlertid ikke mye å vise til i senere tid – skuespiller i et par kortfilmer, that’s it. Ellers må vi tilbake til seriemorder-thrilleren The Minus Man (1999), som han både skrev og regisserte. Men det får så være. Det er nesten alltid et godt tegn når man henter inn talenter som gjorde den første filmen så enorm i betydning. Så får vi se om Fancher også skal skrive manuset til den nye filmen eller om det bare dreier seg om idémyldring og konseptualisering.

Handlingsmessig er det ikke mye vi vet om Blade Runner-oppfølgeren, annet enn at det er nettopp det – en oppfølger, ikke en forløper, nytolkning eller lignende. I tillegg har Scott avslørt at han skal ha en kvinnelig hovedperson, som igjen betyr at Harrison Ford i rollen som Deckard neppe blir å se. I hvert fall ikke i stor grad. Det vi imidlertid kan være sikre på – uten å ha sett så mye som et konseptark – er at det vil bli en audiovisuell fest. Kanskje ikke helt det samme dystopiske, retrofittede landskapet som i originalen, men noe som vil være like spennende. Akkurat slik det visuelle aspektet i Prometheus (basert på traileren) skiller seg fra den originale Alien uten å være mindre mettet av den grunn, kan vi forvente samme gjennomførte estetikk i Blade Runner 2.

Hvis Scott makter å hente inn Vangelis også, begynner vi virkelig å snakke butikk. Før vi kommer så langt, har han imidlertid et par andre prosjekter på hylla – The Counselor, basert på boka til Cormac McCarthy, samt en biografi-film om Gertrude Bell, forfatteren, arkeologen og Midtøsten-profilen fra århundreskiftet som angivelig bidro til opprettelsen av staten Irak. Og dessuten – en oppfølger til Prometheus. Mye spennende Scott-stoff fremover, med andre ord.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 19 kommentarer

 1. Jon Bay sier:

  Steven Spielberg jobbet faktisk med en oppfølger til ET, og et utkast til manus ble skrevet. Noen av ideene var slemme aliens og en scene hvor barna ble utsatt for tortur…

  Vi får håpe Scott har bedre planer for Blade Runner 2.

 2. Det der med E.T. 2 – Nocturnal Fears, som prosjektet angivelig skal ha hett en gang i tiden, er faktisk litt av en «urban legend» som har spredd seg i både etablerte og mindre etablerte blekker de senere årene. Det kan være sant; det kan være oppspinn — men jeg har ennå til gode å høre Spielberg selv snakke om det. Jeg er derfor tvilende til hele greia inntil jeg hører det fra ham selv eller direkte fra noen av dem som var involvert. Det han imidlertid har sagt (blant annet i ekstramaterialet på DVD-utgivelsen, samt diverse intervjuer), er at det er helt uaktuelt med oppfølgere.

  Men det trodde jeg også Ridley Scott mente om Blade Runner i mange år, så hva vet vel jeg?

 3. Mads Eriksen sier:

  Nocturnal Fears var i aller høyeste grad et reelt prosjekt i sin tid. Det sirkulerer på nett et treatment som Melissa Mathison skrev på oppdrag for Spielberg. Det ble med det, men åpenbart at han flørtet med tanken. Som naturlig er.

 4. Jeg har sett det som sirkulerer der ute, og jeg står fremdeles fast på at det sannsynligvis er oppspinn skapt ut av en del komplekse forhold i E.T.s tidlige produksjonshistorie. Hverken Mathison, Spielberg eller andre har snakket om dette (som jeg har sett, i hvert fall, og jeg har lest mye om denne filmen), og jeg forholder meg bare til fakta.

  Det som er et faktum er at Spielberg (og etterhvert Mathison) hadde et tidlig utkast til et prosjekt som aldri ble materialisert – Night Skies. Noen elementer havnet i E.T., noen havnet i Poltergeist. Kanskje en del av mytespinningen stammer herfra.

  Det som også er et faktum er at Spielberg aldri har vedkjent seg ønsket om noen oppfølgere. Her er hans egne ord fra boka «ET – The Extraterrestrial – From Concept to Classic» fra 2002:

  Would there ever be a sequel to E.T.?`That’s been the most-asked question, and I’ve always had the same response for twenty years: «I’m not going to do it». A sequel would diffuse the memory of the first one.

  Så inntil Mathison, Spielberg eller andre involverte uttaler seg direkte om dette prosjektet, velger jeg å sette det på kontoen for urbane legender. Vi er litt off-topic her — dette skulle egentlig handle om Blade Runner — men synes i alle tilfelle det er viktig å konsentrere seg om fakta, ikke artige, fan-skapte spekulasjoner.

 5. Jon Bay sier:

  Aldri ødelegg en god historie med fakta!

 6. He, he…beklager. Det blir kanskje litt som å fortelle hvorfor en vits er morsom.

 7. Mads Eriksen sier:

  Det treatmentet til Mathison jeg har er datert 17. juli 1982, en dato hvor både E.T. og Poltergeist må ha vært godt og vel ferdig innspilt. Så jeg syns egentlig ikke dine fakta har så mye faktisk ved seg.

  Men om Nocturnal Fears (som ikker er det samme prosjektet som Night Skies såvidt jeg kan se) var et reelt forsøk på å skape en skikkelig oppfølger er en annen sak. Det er såpass få kvaliteter ved innholdet at man kan mistenke det for å være et mer eller mindre halvhjertet forsøk på å vise litt velvilje overfor grådige studiosjefer.

  Og jeg ville heller ikke lagt så mye vekt på hva Spielberg sa i 2002. Det er jo klart at han ikke finner det nødvendig av å utvanne ettermælet til E.T. med utidig snakk om en oppfølger som aldri ble noe av. Filmfolk lyver hele tiden, visste du ikke det?

  Men dette er, som du sier, off-topic.

 8. At det er datert, spiller liten rolle. Hvem som helst kan datere det. Som jeg sa, så er Night Skies et tidlig manusutkast fra Spielberg — senere jobbet på av andre, inkludert Mathison — og har overhodet ingenting med en E.T.-oppfølger å gjøre. Men noen av elementene derfra endte opp i filmen, og jeg tror også kimen til myten ligger her. Spesielt horror-elementene (som på sin side endte opp i Poltergeist).

  Uansett, vi får bare være enige om å være uenige vdr. prosjektets eksistens. For meg er dette en urban legende inntil det motsatte er bevist. Og egentlig ganske uinteressant nerde-flisespikkeri uten hold i virkeligheten.

  La oss heller glede oss over en ny Blade Runner-film (eller ikke, alt ettersom!). Det er utvilsomt offisielt!

 9. Mads Eriksen sier:

  Jeg bestrider ingenting av det du skriver her. Tvert imot. Jeg sier jo nettopp at Night Skies ikke har noe med Nocturnal Fears å gjøre, og at sistnevnte kom til verden på et tidspunkt hvor både E.T. og Poltergeist allerede var skrevet og innspilt?

  Men for all del. Jeg er på ingen måte så interessert i E.T.s tilblivelse at jeg gidder dykke dypere ned i dette. Jeg har simpelthen lest et dårlig treatment som foregir seg å være en autentisk oppfølger, og syns det virket troverdig nok. Det er alt jeg vet.

  Du har åpenbart bedre peiling. Det kan meget godt være at innholdet og datoen er forfalsket. Men jeg mistenker deg nesten for å mene at hvem som helst kan finne på å pynte på virkeligheten – bortsett fra Steven Spielberg? Som vitterlig lever av å gjøre det.

  Men ja, la oss legge debatten død:-)

 10. Aleksander H sier:

  Fattern jobbet i USA på 80-tallet og involvert i flere store produksjoner. Det stemmer at et utkast til en oppfølger til E.T. eksisterte.

 11. Jeg har sagt hva jeg mener om den saken, og gidder ikke bruke mer tid på det nå (jeg angrer allerede intenst på at jeg dro den parallellen).

  Få høre hva folk mener om Blade Runner 2, for svarte! :)

 12. Aleksander H sier:

  Stoler heller på en som har bransjeinnsikt fra den aktuelle tiden enn en som satt hjemme og så på VHS-kassetter :)

 13. Det får bli ditt valg, Aleksander. Jeg forsket på E.T. i hovedfagsoppgaven min, og stoler kun på observerbare fakta, ikke hearsay, vage referanser, vandrehistorier og annenhånds informasjon.

 14. Jasse sier:

  Var det E.T som skulle få oppfølger eller var det Blade Runner? -.-

 15. Christian sier:

  Tviler på at Vangelis vil få oppdraget. Scott har funnet sin faste komponist, Marc Streitenfeld, og vil sikkert bruke han til alt fremover. Men jeg er ikke bekymret, Streitenfeld kan sine synther og er sikker på han får til Vangelis sounden fra første filmen – hvis det er det Scott går for. Men har en følelse det blir mer orkester og mindre synth denne gangen. Gler meg stort til denne uansett, håper han klarer å få til en like god atmosfære og stemning som fra første filmen, det er det viktigste.

  Thor Joachim, hva med en Vangelis filmmusikk podcast??

 16. Christian, hadde det vært opp til meg hadde vi kjørt komponistspesial-podcaster hele tiden, inklusive en om Vangelis. Mer om filmmusikk kommer helt sikkert, og Vangelis dukker titt og stadig opp i andre podcaster også.

  Mens vi venter på en ny Blade Runner, kan vi kose oss med den forholdsvis nye 3CD-utgivelsen med Vangelis’ musikk. Den har riktignok fått litt kritikk av BR-purister fordi den ikke inneholder all musikken fra filmen akkurat slik de vil ha den, men jeg synes personlig det er en drivende god lytteopplevelse. Uansett om det blir Streitenfeld eller andre som får gig’en, har vedkommende en stor oppgave foran seg og en stor musikktradisjon bak seg.

 17. Det er HELT avgjørende at Vangelis lager musikken – alt annet vil være en stor skuffelse. Streitenfeld er kjedelig! «Blade Runner» er og blir mitt all time favoritt-soundtrack…

 18. Kristian Krogstad sier:

  Tar meg friheten til pirke borti den døde ballen mens vi venter på Blade Runner II…

  Etter Close Encounters of the Third Kind var det stor interesse for en oppfølger, og i stedet for at en mulig oppfølger havnet utenfor Spielbergs kontroll slik som den mindre vellykkede i hans øyne Haisommer 2, ville han ha full kontroll. Her skapes Watch the Skies som etter hvert endres til Night Skies pga av at tittelen allerede var i bruk. Manus ble skrevet av John Sayles etter at Spielberg ble imponert av hans manus til Haisommer-inspirerte/rip-off Piraya. Noen ideer til Night Skies kan ha bli brukt i Poltergeist, men dette er en annen og lang Tobe Hooper-diskusjon.

  E.T. II: Nocturnal Fears var kun et 9-siders utkast skrevet av Spielberg og Melissa Mathison (datert 17. juli 1982). Men Spielberg skrinla denne filmen fordi den i hovedsak så og si ble en gjenfortelling av den første filmen og ikke bidro med så mye nytt. Flere av ideene til dette utkastet ble brukt i romanen E.T.: The Book of the Green Planet.

 19. Mads Eriksen sier:

  Spørs om dette er fakta som er «observerbare» nok for Thor Joachim:)

  Men såpass kan jeg si: Etter å ha lest John Sayles Night Skies-manus, er det ingen tvil om at det er noen elementer derfra som senere blir å finne i E.T. En glødende romvesen-finger, ikke minst.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>