Blade Runner-oppfølger endelig offisiell

Prometheus er rett rundt hjørnet, en film som ser ut til å bli den største filmopplevelsen siden Lord of the Rings-trilogien, i hvert fall for undertegnede. Da er det ekstra spennende at også ryktene rundt Blade Runner-oppfølgeren endelig begynner å ta mer offisiell form.

Det var vel for et drøyt år siden at det første gang ble hvisket og tisket om at Ridley Scott hadde planer om en oppølger til sitt mesterstykke fra 1982. Det hørtes merkelig ut den gangen, litt som om Spielberg hadde annonsert en oppfølger til E.T.. Blade Runner står så sterkt som eget kunstverk, og Scott selv har ikke hatt for vane å trå samme farvann på den måten. Men vi har etterhvert hatt tid til å venne oss til idéen, og med tanke på hvor mye han angivelig har fått ut av Prometheus (som i følge ham selv har i seg «DNA fra Alien-universet» mer enn det er en forløper), så kan dette bli svært bra.

En fersk pressemelding fra Alcon Entertainment forteller oss at Hampton Fancher nå er assosiert med produksjonen. 73 år gamle Fancher skrev det originale utkastet til Blade Runner, basert på Philip K. Dicks novelle Do Androids Dream of Elecric Sheep?. Han har imidlertid ikke mye å vise til i senere tid – skuespiller i et par kortfilmer, that’s it. Ellers må vi tilbake til seriemorder-thrilleren The Minus Man (1999), som han både skrev og regisserte. Men det får så være. Det er nesten alltid et godt tegn når man henter inn talenter som gjorde den første filmen så enorm i betydning. Så får vi se om Fancher også skal skrive manuset til den nye filmen eller om det bare dreier seg om idémyldring og konseptualisering.

Handlingsmessig er det ikke mye vi vet om Blade Runner-oppfølgeren, annet enn at det er nettopp det – en oppfølger, ikke en forløper, nytolkning eller lignende. I tillegg har Scott avslørt at han skal ha en kvinnelig hovedperson, som igjen betyr at Harrison Ford i rollen som Deckard neppe blir å se. I hvert fall ikke i stor grad. Det vi imidlertid kan være sikre på – uten å ha sett så mye som et konseptark – er at det vil bli en audiovisuell fest. Kanskje ikke helt det samme dystopiske, retrofittede landskapet som i originalen, men noe som vil være like spennende. Akkurat slik det visuelle aspektet i Prometheus (basert på traileren) skiller seg fra den originale Alien uten å være mindre mettet av den grunn, kan vi forvente samme gjennomførte estetikk i Blade Runner 2.

Hvis Scott makter å hente inn Vangelis også, begynner vi virkelig å snakke butikk. Før vi kommer så langt, har han imidlertid et par andre prosjekter på hylla – The Counselor, basert på boka til Cormac McCarthy, samt en biografi-film om Gertrude Bell, forfatteren, arkeologen og Midtøsten-profilen fra århundreskiftet som angivelig bidro til opprettelsen av staten Irak. Og dessuten – en oppfølger til Prometheus. Mye spennende Scott-stoff fremover, med andre ord.