Flere oppdateringer fra Ridley Scott og Neill Blomkamps Alien-prosjekter

Flere nyheter om både Neill Blomkamps Alien 5-prosjekt og Ridley Scotts Prometheus-oppfølger Alien: Covenant har rullet inn de siste dagene. Her følger en oversikt over de viktigste oppdateringene.

26. april har blitt omfavnet som såkalt «Alien Day», en hyllestdag til den ikoniske franchisen – oppkalt etter planeten LV-426 fra Aliens (426 = 4/26 = 26. april). I den forbindelse har det dukket opp et par nyheter om Blomkamps Alien 5-prosjekt, som altså er ment å følge opp handlingstråden umiddelbart etter Aliens og dermed ignorere Alien 3 (1992) og Alien: Ressurection (1997).

Et viktig, men kanskje ikke så overraskende aspekt, er Rebecca «Newt» Jordens tilbakekomst i universet. Den lille jenta fra Aliens som druknet så ulykksalig i kryorøret i starten av David Finchers dystopiske Alien 3, møter vi altså igjen i denne alternative tidslinjen. Det fremgår av Blomkamps nylig publiserte concept art:

Det stemmer også godt overens med Michael Biehns uttalelser i et intervju med Empire i fjor:

They’re planning on bringing me and Newt back and at this point Newt will be around 27 years old /…/ I know that every actress in Hollywood is going to want to play this one, it’s really a passing of the torch between Sigourney and this younger actress who would play Newt.

Biehn returnerer altså selv i rollen som korporal Hicks, men det har vært kjent lenge. Hvem som skal spille den 27 år gamle Newt er forløpig ukjent. Carrie Henn, som spilte originalrollen, trakk seg fra all show business etter James Camerons mesterverk, og jobber nå som barneskolelærer i Atwater, California. Kan vi foreslå Mae Whitman? Hun kan fint ligne en 27 år gammel Henn.

Man kan spørre seg hvordan man kan rettferdiggjøre et tidsopphold på «kun» drøyt 17 år mellom Aliens og Alien 5 når Sigourney Weaver/Ripley og Michael Biehn/Hicks er 30 år eldre, men det er bare ett av mange kontinuitetsproblemer som Blomkamps film må forholde seg til. Weaver deltok nylig på en Q&A i New York i forbindelse med en visning av Aliens på «Alien Day», og skal ha uttalt følgende om Blomkamps prosjekt:

It’s very satisfying. I felt that we left the character after 4, it was all going to end up on Earth and I didn’t want to end up on Earth. It’s so mundane to me compared to the beauty of space. We kind of just left the whole story hanging and it always felt a little incomplete to me. So when Neill Blomkamp started to talk to me about a sequel to [Aliens], I thought, «Gosh, that would be so great to know that Ripley has a resting place eventually.» Not that the other two didn’t happen. The filmmaker has to be inspired by what he’s inspired by, and what he grew up with, and I think wore the tapes out of, were Alien 1 and 2 in South Africa. So we’ll see what happens.

Så det er i hvert fall tydelig at hun stiller seg bak prosjektet, selv om kontinuitetsfanatikere som undertegnede rynker på nesen av bruddet med tidslinjen.

Blomkamps Alien-prosjekt har stått i stampe en stund, spesielt etter at Ridley Scott ytret et ønske om at de utsatte produksjonen til etter at hans egen Prometheus-oppfølger Alien: Covenant har hatt premiere. Nylig fikk vi også et miniglimt av Scotts prosjekt – et bilde av romdrakten til mannskapet på romskipet Covenant med det velkjente Weyland-Yutani-slagordet «Building Better Worlds». Ikke så mye å slå i bordet med, men en liten påminnelse om at prosjektet nærmer seg:

Selv om begge prosjektene har bragt et par skuffende nyheter for Alien-fans den siste tiden (kontinuitetsbruddet i Alien 5 og fraværet av Elizabeth Shaw/Noomi Rapace i Alien: Covenant), gleder vi oss allikevel hemningsløst til å returnere til dette spesifikke fiksjonsuniverset.

Ridley Scotts Alien: Covenant forventes å komme på kino 4. august 2017, mens Blomkamps prosjekt da vil komme en stund etter det. Om de makter å stable produksjonen på beina.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 6 kommentarer

 1. Tor Erik Martinsen sier:

  Jeg synes ikke kontinuitetsbruddet kommer til å bli et stort problem. Dette er tross alt sci-fi. Hadde vært spennende om Alien 5 tilbød en spenningsfylt forklaring på hva som skjedde mellom Aliens og Alien 3, som gjorde at Ripley, Newt og Hicks alle havnet i to dimensjoner.

  • Vel, selv science fiction bør etter min mening følge sin egne, interne logikk. Det eneste — og jeg mener det ENESTE — som kan rettferdiggjøre dette er om de introduserer ormehull og parallelle dimensjoner, og det har ikke vært del av dette universet tidligere. Det er faktisk en av de tingene som har gjort det så bra, synes jeg.

   Jeg tviler imidlertid på om Blomkamp går den veien. Alt tyder på at han bare ignorerer 3’ern og 4’ern totalt, og det står han fritt til.

   Nå — etter at alle mine kontinuitetsfibre har skreket fra seg noen måneder — har jeg imidlertid kommet til en form for aksept for dette (in space, no one can hear you scream), og ser heller frem til å besøke fiksjonuniverset igjen. Jeg skal innrømme at jeg som tenåring ofte spekulerte i «hva om»-scenarier etter de traurige hendelsene i ellers undervurderte ALIEN 3.

  • Lars Klevberg sier:

   Alien 3 den mest undervurderte filmen i hele serien!

  • You said it, bro. Spesielt i sin ‘special edition’-versjon. Filmen var høyt oppe på min personlige liste i 90-tallskåringen.

 2. Geir J. Olsen sier:

  Kjenner at jeg gleder meg hardt og intenst til Blomkamps film. Hva gjelder Scott sin derimot, etter Prompetufs er jeg ikke en gang sikker på om jeg gidder se den… -_-

 3. John Kåre Raake sier:

  Ridley er en fantastisk regissør, men han blir aldri bedre enn manuset han har å jobbe med. Jeg synes også han er best når han jobber med håndfaste historie med en klar A-B historielinje (Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator, Black Hawk Down. Når han begir seg ut på mer metaforiske og høytsvevende ideer ( Prometheus, The Counselor, Exodus: Gods and Kings) så lander det liksom ikke helt. Også virker det som han blir offer for sin egen utålmodige arbeidskapasitet. Det blir som regel film når Ridley begynner på et prosjekt, selv om han ofte kunne tjent på å ta seg bedre tid.
  Prometheus led under å prøve å lage alt nytt innenfor Alien universet, uten å beholde det du tross alt forventer av en Alien film; spenningen, skrekken og den praktisk logikken. Men sånn blir det jo når Ridely hentet inn Damon Lindelof (Lost) for å skrive om original manuset. Lindelof har aldri lagt skjul på sin forkjærlighet for å la seerne sitte igjen med store spørsmåltegn.
  Håper inderlig manuset sitter bedre i Alien:Covenant og at vi ikke ender opp med en ny versjon av Prometheus. Ny planet. Nye guder. Nye mysterier.

  Blomkamp når ikke Ridley til registøvlene foreløpig og han trenger i hvert fall å gå tilbake til det som gjorde District 9 til en suksess. En original og menneskelig historie som holder seg unna Hollywood klisjeene som kneblet Elysium og de ulogiske påfunnene og den hoppete historielinjen som senket Chappie.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>