Flashback

Tenebre

Focusing on a bizarre series of horrific murders, and arguably Argento’s finest film, Tenebrae is also the source of the seminal image that has graced the cover of more horror books than Bela Lugosi: the wide-eyed girl staring in terror through the slit in her ripped T-shirt. And if none of the above mean anything to you, then that’s all the more reason to get on the bandwagon right now.

Empire

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 12 kommentarer

 1. Even Benestad sier:

  Dette er en av de kuleste horrorfilmene som ble laget på tidelig 80tallet, men det er ikke den beste filmen til Dario Argento.

  Deep Red er den mest komplekse og ikke minst visuelle filmen han har laget.

  http://www.youtube.com/watch?v=bTtO__N7GCY&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=BQylkvcGCbw&playnext=1&list=PL06A063E504D0AAD2
  http://www.youtube.com/watch?v=ziYFtI0-RtM
  http://www.youtube.com/watch?v=ZpDn5beBHnk

  Når det er sagt har Tenebre et av de kuleste kranbildene som noensinne er gjort på film.

  http://www.youtube.com/watch?v=VcrLD94jc88

  Allikevel er dette en beste scenen Argento noensinne har funnet på. Opera er en visuell fest. Plottet… Haha…

  http://www.youtube.com/watch?v=lbBrRsH4_eI

 2. Øivind Aas sier:

  Alle de nevnte scenene er nettopp det som gjør Tenebrae verdt å se! Mine personlige favoritter(av de få jeg har sett) er: Suspiria, Deep red og Phenomena.

  Heftige drapscener med musikk fra Iron maiden i bakgrunnen er ikke akkurat hva man kan kalle for skummel eller suspensfullt, men knall underholdning uansett! :)

 3. Aleksander H sier:

  Hei.

  Hvilket språk skal Argentos filmer egentlig sees på? Spaghetti-western skal jo alltid sees på engelsk. Har merket at de fleste Argento-filmene har en engelsk dubb. Hva er riktig?

 4. Øivind Aas sier:

  Smak og behag egentlig. Er ikke sikker på hvor mange Engelskvennlige utgivelser som finnes med Italiensk lydspor og Engelsk tekst. Skulle ønske at de Italienske som blir gjenutgitt(Ikke bare Argento-filmer) kommer med de alternativene for ofte finner jeg den Engelske dubbinga til å være av lav kvalitet. Enten er lyden lav eller så virker det som om de mumler gjennom dialogen.

  Når det gjelder f.eks Deep red så foretrekker jeg å se den på Italiensk, til tross for at David Hemmings dubber seg selv på den Engelske versjonen. Det føles mer «riktig». Men igjen: Det er individuelt.

 5. Even G. Benestas sier:

  De fleste av disse filmene er spilt inn på en rekke språk. Særlig Spaghettiwestern er preget av dette. Grunnet co-prod hadde de tyske, spanske og noen ganger franske skuespillere. Som regel snakket de sitt eget språk.

  Andre ganger telte de. Etterpå ble filmen dubbet til så mange språk som mulig.

  Dario Argentos filmer er best på Italiensk med unntak av Deep Red hvor dubben faktisk er ganske bra. De engelske dubbene er ofte svake. Det verste eksempelet på dette er Argentos Cat o´nine Tails. Aldri se den på engelsk! ALDRI!

  Phenomena, og bruken av Iron Maiden er ganske underlig. Skrekkeffekten uteblir. På mange måter fremstår drapene som rockevideoer. Ganske spesielt. Åpningenscenen derimot med Bill Wymans musikk, Valley er utrolig effektiv…

  http://www.youtube.com/watch?v=_m6HIGq1sOY

  Dessverre har Dario Argento mistet gnisten. Hans siste film Giallo med Adrian Brody i hovedrollen burde blitt bra, men ingenting fungerer. På mange måter handler det bare om hvor stor kalkun det egentlig er. Ikke en gang musikken har noe gående for seg. Visuelt er den nærmest spedalsk. SYND!

  http://www.youtube.com/watch?v=IuFsXiOmNW8

 6. Som Even sier er de jo flerspråklige, så hva man velger er jo litt smak og behag. Selv foretrekker jeg de engelske versjonene når hovedrollen snakker engelsk, som Jessica Harper i Suspiria eller Jennifer Connely i Phenomena.

  Ambient-partiene i Opera er fantastisk. Elsker også mye av musikken i Phenomena (i grunnen alt som foreligger på soundtracket, som er å finne på Spotify). Især hovedtemaet, Sleepwalking og Jennifer’s Friend.

  Profondo Rosso har jeg alltid hatt litt problemer med, fordi jeg bare eier/har sett den utvidede versjonen. Her er det mange seige og direkte skrøpelige dialogscener som kommer i veien for flyten. Jeg antar det er disse som er sakset vekk i den kortere versjonen, Even? I så fall må jeg få sett den, om den finnes utgitt noe sted.

  Selv synes jeg Suspiria, Opera, Phenomena og Tenebre er Argentos beste filmer. Med forbehold om at jeg har sett ytterst få av de nyere filmene hans. Noe forteller meg at jeg ikke finner mye krem der…

 7. Even G. Benestad sier:

  Den lange versjonen av Profondo Rosso er den originale klippen til Dario Argento.

  Den korte som heter Deep Red er tilpasset det amerikanske markedet og klippet ned uten regissørens samtykke. Når det er sagt er jeg tilbøyelig til å være med på at den er litt bedre. Lange dialoger og en del sidesprang gjør den italienske versjonen litt tung. Særlig andre akt.

  Om den korte versjonen finnes på dvd er jeg ikke sikker på, men det var en fin VHS utgave i omløp for en del år tilbake.

 8. Øivind Aas sier:

  Blue underground og Arrow films ga ut Deep red på DVD/BD for litt siden som inkluderer både Director’s cut(2 timer og 5 min) og English export version(1 time og 45 minutter).

  Arrow har også gitt ut Mario Bava’s Bay of blood på Engelsk og Italiensk, dog bildekvaliteten er nokså ulik på de versjonene.

 9. Aj, så bra at den finnes tilgjengelig. Da skal den kjøpes umiddelbart. Men blir litt usikker når jeg ser at dette ikke står spesifisert på Play:

  http://www.play.com/DVD/Blu-ray/4-/15273405/Deep-Red/Product.html?searchtype=r2alldvd&searchsource=0&searchstring=deep+red&urlrefer=search&strefer=r2alldvd&searchfilters=s{deep+red}%2bc{57}%2b

  De nye Arrow-utgivelsene ser glimrende ut. Har foreløpig bare kjøpt The Beyond. Imponerende bildekvalitet og veldig mye ekstramateriale, snasen booklet osv.

  Bay of Blood tror jeg derimot ikke at jeg kjøper på nytt. Det syntes jeg var en heller skrøpelig film da jeg så den for noen år siden. Slettes ikke uten lyspunkter, men alt i alt ganske traurig.

 10. Halvor Lid sier:

  Av Argentos filmer synes jeg det er rart at Bird with the Crystal Plumage ikke trekkes frem oftere; den står seg etter min mening bra i sammenlikning med flere av klassikerne, også de som nevnes her.

 11. even g benestad sier:

  Bird With a Crystal Plumage var en kjempesuksess både nasjonalt og internasjonalt, men den er ganske fallert i forhold til senere Argento filmer.

  Trolig fordi den ikke er like blodig:).

  En liten detalj er at Dario Argento nesten ble fjernet som regissør siden produsentene ikke trodde han var klar for oppgaven. Til tross for at han var en kompetent manusforfatter. Blant annet ble Ferdinando Baldi vurdert som regissør. Heldigvis ble det ikke slik…

  Bay of Blood er derimot en av mine store favoritter blant Mario Bavas filmer. Det er ganske gøy å se hvor mange av scenene Sean S. Cunningham rappet fra den da han laget Friday13. Mario Bava skapte slasherfilmen. Dessverre ti år for tidelig.

  Han skapte forøvrig sjangeren Dario Argento har fått mye av æren for også. Nemlig, Giallo. Den første filmen hvor morderen hadde hatt, frakk med krage og sorte hansker var, Blood & Black Lace(1964). Dessverre var han også der noen år for tidelig ute.

  Bird stakk av med de store publikumstallene.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>