Trailer til Patrik Syversens amerikanske skrekkdebut

Patrik Syversen skrev seg inn i norsk skrekkfilmhistorie for tre år siden med Rovdyr -- en hinsides brutal hyllest til The Texas Chain Saw Massacre og dets like. Filmen var fortalt gjennom en skitten linse og påberopet seg oppmerksomhet i kraft av å være en skarp kontrast til de polerte panoramaene i Fritt vilt. Personlig syntes jeg Rovdyr var en elendig film. Nå var det sikkert meningen at både manuskript og skuespill skulle være på B-filmnivå, men for meg ble denne frivillige eller ufrivillige humoren svært ødeleggende for selve spenningsopplevelsen. Men dét skal filmen ha; det fantes noen genuint vemmelige scener der og jeg lot meg imponere av effekthåndverket. Knivene vred godt i kjøttet, for å si det sånn.

Syversen har vekket internasjonalt blikkfang og er nå aktuell med sin første amerikanske film Prowl, som faktisk hadde premiere fredag 28. januar. Her hjemme får vi enn så lenge nøye oss med traileren, som begynner lovende. Riktignok er utgangspunktet hinsides konvensjonelt; en ungdomsgjeng velger å haike med en mann som viser seg å være Satan. Men i horrorsjangeren må man svelge disse klisjékamelene og rette øynene mot selve utførelsen. I så måte ser dette slettes ikke verst ut; de innledende scenene i traileren har en klaustrofobisk kvalitet som kommer tilsyne bare gjennom disse små klippene og slike enkle utgangspunkt kan skape effektiv underholdning (Wolf Creek).

Men plutselig tar traileren en helt annen vending og spolerer en twist som innebærer overnaturlige vesener à la The Descent, men tilsynelatende uten Neil Marshalls mesterlige mystikk. Her pøses det på med skriking, løping og blod -- uten at jeg klarer å fornemme noe nyskapende eller interessant. Men jeg krysser fingrene og håper Syversen kan overraske -- for jeg tror mannen har det i seg. Forøvrig har han to andre filmer i postproduksjon; det engelskspråklige dramaet Exteriors og den norske komedien Hjelp, vi er i filmbransjen!

Se traileren til Prowl og døm selv:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 16 kommentarer

 1. Typisk After Dark film da.. null story, bra effekter, lett forglemmelig men fungerende skrekk. Sikkert moro å lage, men ikke noen milepæl i filmhistorien.

 2. Monstrene her minna veldig om vampyrene i 30 days of Night, som i seg selv ikke er en fantastisk film, men likevel en deilig «ekte vampyr»- erstatning for Twilight, og dermed en mer askeptabel film. Jeg kommer ikke til å se denne her, men 30 days kan definitivt sees gang på gang, om man liker slasher og gore. Særlig fordi Danny Huston spiller sjefsvampyren med en usedvanlig glans.

 3. Aleksander H sier:

  Virker som folk gjør hva som helst for å lage film i utlandet. Det eneste som er bra med denne produksjonen er at regissøren får erfaring og forhåpentligvis utviklet seg. Noen ganger må man lage en del dritt for å nå toppen.

 4. Ser med beundring på at responsene på Montages nærmer seg de på Dagbladet. Hva med å se filmen før man slakter prosjektene?

 5. Edruelige ord fra Kjetil. Montages samarbeider jo forøvrig med Dagbladet, så den eventuelle nivåsenkingen i kommentarfeltet er kanskje ikke helt tilfeldig?

 6. Geir og Kjetil:

  Trailere generelt er jo gjenstand for nerdete engasjement i både positiv og negativ retning, og det blir uunngåelig nok også en debatt om selve filmen, på tross av at ingen av leserne ennå har sett den. Når vi eksempelvis ser en oppløftende teaser til Transformers 3 betyr jo ikke det at positive kommentarer til klippet tilsvarer god mottagelse for filmen. (Og så motsatt vei når det gjelder Prowl.)

  Vi opplever at kommentarfeltene våre her på Montages fortsatt holder en høy standard (kudos til dere og alle de andre som bidrar daglig med sine synspunkter). Men det vil naturlig nok være en kontinuerlig utfordring å holde tonen i behold når vi opplever stigende besøkstall. Ikke umulig at samarbeidet med Dagbladet leder andre former for engasjement til Montages, men vi tror og håper nye lesere vil tilpasse seg nivået her hos oss.

 7. Aleksander H sier:

  Jeg synes at å be folk «se filmen først» i denne sammenhengen blir et ganske desperat forsøk på å forsvare denne traileren. Det har blitt en rimelig stor trend at trailere avslører alt for mye av filmen, noe denne traileren i aller høyeste grad. Jeg merker at de filmene som viser seg å bli de beste gjerne også har de beste (minst avslørende, høyst engasjerende) trailerne.

  Jeg kan ikke se for meg hvordan denne filmen kan bli noe annet enn «enda en sånn film». I traileren får man med seg set-up, de avslører flere kritiske vendepunkt, og de går til og med så langt som å vise ting, som er langt ut i andre akt, så tydelig at det er rimelig lett å se hvor dette går hen.

  Denne filmen har ingenting for seg som jeg liker å se i gode filmer. Se på ungdommene, se på den «kreative» måten de blir fanget (slem trailersjåfør). Dette ser ut som noe som slavisk følger en skrekk-oppskrift, der man kun bytter ut enkeltelementer.

  Jeg har aldri vært borti at filmen er bedre enn traileren. Har man godt materiale klarer man da vel å fikse en skikkelig fet trailer. Jeg har ingen tro på at dette kommer til å være noe folk snakker om, sorry.

 8. Aleksander H sier:

  Edit siste avsnitt: Jeg har aldri vært borti at en elendig trailer har en god film bak seg. Har man godt materiale klarer man da vel å fikse en skikkelig fet trailer. Jeg har ingen tro på at dette kommer til å være noe folk snakker om, sorry.

 9. Aleksander; slakt trailerne alt du orker. Det har jeg da ingen problem med. Du derimot snakker om produksjonen – og det er noe annet i mine øyne.

 10. Aleksander H sier:

  Jeg diskuterer traileren og selvfølgelig filmen. Vet ikke hva du legger i «produksjonen», men å gå inn på detaljenivå på selve produksjonen tror jeg ingen her har noe grunnlag for å gjøre.

 11. Aleksander H sier:

  Kanskje du har?

 12. Patrik Syversen sier:

  Hei Aleksander.

  Jeg har sett filmen en god del ganger, og jeg føler at den er litt bedre enn traileren. Personlig har jeg ikke hatt noe med markedsføringen av filmen å gjøre, så jeg har ikke noe behov for å forsvare valgene distributøren har valgt ihht promomateriale. Men jeg er enig i at den kan virke generisk og tradisjonell, og at den avslører ting langt inn i tredje akt. Hadde jeg kunnet klippet traileren selv ville jeg nok tatt noen andre valg, men samtidig har jeg respekt for produsenter og distributører som har betalt for filmen og som har et behov for å selge den.

  Jeg stikker ikke under en stol at filmen har en veldig tradisjonell plotline, men forhåpentligvis har den et visst særpreg i utførelsen. Det gjelder alt fra rytme til musikkbruk. (Musikken i traileren er feks veldig forskjellig fra filmens score) Uansett er jeg stolt av å ha gjort denne filmen, og jeg håper du ser den allikevel. Hvis ikke er jeg glad for at du har tatt deg tid til å prate om den.

 13. Lars T. Moen sier:

  Det positive i dette, er at nordmenn får prøve seg i utlandet. Er vanskelig nok å få laget spillefilm her hjemme.

 14. César Ducasse sier:

  Jeg synes denne filmen ser morsom ut, har veldig lyst til å se den. Aleksander H: Hva har egentlig denne traileren gjort deg? I tillegg så er det du sier feil. En trailer og en film er to ganske forskjellige ting. Jeg kan gi deg tusenvis av eksempler på dårlige trailere til gode filmer og vice-versa. Det kommer helt an på klipperens talent, hvilken vinkling produsenten vil ha på markedsføringen, publikumerens sensibilitet etc. Tenk deg at jeg deler opp teksten din og skriver dette: «Jeg er en ganske desperat trailersjåfør som synes at ungdommene i filmen ser skikkelig kreative ut.» Det var nok ikke helt dette du ville si, men du har faktisk skrevet det. Jeg er altså en dårlig klipper. Eller en god.

 15. Aleksander H sier:

  Den har ikke gjort meg annet enn at den får filmen til å fremstå som noe utrolig kjedelig, og for min del uinteressant. Hva av det jeg sier er feil? (Når du sier sånne ting må du si hvorfor det er feil). Flere kritiske vendepunkter blir avslørt i traileren, det er no-no for min del.

  Hyggelig at du kan litt om klippeprossessen, men hva slags poeng er det egentlig du prøver å fremme? At min erfaring med trailer-titting ikke stemmer overens med virkeligheten? Mulig det, kanskje du har sett flere trailere enn meg, men det forandrer ikke det faktum at dette er en utrolig dårlig trailer. Jeg har ingen tro på at det gjemmer seg en perle av en film bak, som sagt har jeg aldri opplevd det, men jeg har bestemt meg for at jeg skal gi filmen en sjanse. Om jeg tar feil er jeg den første til å innrømme det.

 16. Even G. Benestad sier:

  Jeg synes dette er en bra trailer som lover mye fart og spenning. Samtidig signaliserer den at kruttet ikke blir oppfunnet på ny, men når skjer egentlig det? Amerikanske trailere følger som regel en ganske solid mal hvor plottet settes opp effektivt for så og slutte i en fanfare. Slik sett føyer denne seg fint inn i rekken. Som horrorentusiast synes jeg dette ser stilig ut. Å tilbringe 90 minutter sammen med sinte vampyrer i et slaktehus er jeg mer enn klar for… Jeg gleder meg…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>