Rapace og Renner blir Wirkolas Hans og Grete

At norske regissører når ut internasjonalt, kan ses som et signal på at noe i vår hjemlige bransje går riktig vei. Etter Veiviseren (1987) og påfølgende Oscar-nominasjon fikk Nils Gaup en del internasjonale oppdrag, og det samme gjaldt etter Elling – da Petter Næss i 2005 regisserte den amerikanske indie-filmen Mozart and the Whale. Men hverken Gaup eller Næss etablerte stabile karrierer internasjonalt. Først i sommer har en solid norsk karriere oppnådd ekte Hollwyood-suksess. Harald Zwarts første digre kommersielle innertier kom med nytolkningen The Karate Kid, og vi venter spent på hva posisjonen som blockbuster-regissør kan gi Zwart for nye muligheter. I et mer indie-preget sjangerlandskap har også Rovdyr-regissør Patrik Syversen sin amerikanske debutfilm Prowl klar for premiere denne høsten.

Så det spirer og gror for norske regissører internasjonalt, og neste mann på listen kan bli Død snø-regissør Tommy Wirkola. Hans potensielle Hollywood-debut Hansel and Grethel: Witch Hunters ble annonsert i fjor, og prosjektet har nå fått bein å gå på. Etter en tid i manusutvikling har filmen beveget seg inn i reell produksjonsplanlegging. I et lekket Paramount-notat  fremgikk det forrige måned at filmen nærmet seg grønt lys: «Will go later this year – beginning casting conversations.» Dette ser ut til å stemme – som flere nettsteder meldte i går, er skuespillerne Jeremy Renner (The Hurt Locker) og Noomi Rapace (Millennium-trilogien) brennaktuelle for tittelrollene i Wirkolas film – der vi møter de voksne utgavene av lille Hans og Grete fra det velkjente eventyret. Siden sist har det gått 15 år, og de har fått… hardere hud. Nærmere bestemt: de er heksejegere på fulltid. Renner uttaler seg entusiastisk om prosjektet i Dagsavisen:

– Jeg likte ”Død snø”, og jeg liker innstillingen som skandinaviske regissører har til kombinasjonen av skrekk og humor. Jeg tror ”Hansel And Gretel” kommer til å bli ”awesome”. Jeg spiller Hans, og Noomi Rapace spiller Grete. De er blitt voksne, er forbannet og går på heksejakt, sier Renner, som legger til at avtalen ikke er helt på plass ennå, men at han gjør alt som skal til for at det skal bli noe av.

Tommy Wirkola.

Selv med studioets lovord og en potensielt avklart rollebesetning vet man aldri helt sikkert at filmprosjekter faktisk blir realisert, så vi får vente med champagnen. Men det er utvilsomt svært lovende nyheter for Tommy Wirkola at to såpass oppadstigende stjerner som nylig Oscar-nominerte Renner og Salander-ikoniserte Rapace er i seriøse samtaler om å ta rollene som Hans og Grete. Sannsynligvis betyr dette at Wirkolas manus har den typen snert og underholdningsverdi som et action-eventyr behøver, og som tiltrekker seg talent. Det blir spennende å følge utviklingen fremover, for både Hansel and Gretel: Witch Hunters og Wirkolas videre karriere.

Og så får tiden vise om denne lille bølgen av internasjonal interesse for norske filmskapere blomstrer til noe større, eller om den visner hen før den har festet seg.