- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Trailer til Patrik Syversens amerikanske skrekkdebut

Av Lars Ole Kristiansen , 1. februar 2011 i Artikler

[1]

Patrik Syversen [2] skrev seg inn i norsk skrekkfilmhistorie for tre år siden med Rovdyr [3] -- en hinsides brutal hyllest til The Texas Chain Saw Massacre [4] og dets like. Filmen var fortalt gjennom en skitten linse og påberopet seg oppmerksomhet i kraft av å være en skarp kontrast til de polerte panoramaene i Fritt vilt [5]. Personlig syntes jeg Rovdyr var en elendig film. Nå var det sikkert meningen at både manuskript og skuespill skulle være på B-filmnivå, men for meg ble denne frivillige eller ufrivillige humoren svært ødeleggende for selve spenningsopplevelsen. Men dét skal filmen ha; det fantes noen genuint vemmelige scener der og jeg lot meg imponere av effekthåndverket. Knivene vred godt i kjøttet, for å si det sånn.

Syversen har vekket internasjonalt blikkfang og er nå aktuell med sin første amerikanske film Prowl [6], som faktisk hadde premiere fredag 28. januar. Her hjemme får vi enn så lenge nøye oss med traileren, som begynner lovende. Riktignok er utgangspunktet hinsides konvensjonelt; en ungdomsgjeng velger å haike med en mann som viser seg å være Satan. Men i horrorsjangeren må man svelge disse klisjékamelene og rette øynene mot selve utførelsen. I så måte ser dette slettes ikke verst ut; de innledende scenene i traileren har en klaustrofobisk kvalitet som kommer tilsyne bare gjennom disse små klippene og slike enkle utgangspunkt kan skape effektiv underholdning (Wolf Creek [7]).

Men plutselig tar traileren en helt annen vending og spolerer en twist som innebærer overnaturlige vesener à la The Descent [8], men tilsynelatende uten Neil Marshalls mesterlige mystikk. Her pøses det på med skriking, løping og blod -- uten at jeg klarer å fornemme noe nyskapende eller interessant. Men jeg krysser fingrene og håper Syversen kan overraske -- for jeg tror mannen har det i seg. Forøvrig har han to andre filmer i postproduksjon; det engelskspråklige dramaet Exteriors [9] og den norske komedien Hjelp, vi er i filmbransjen! [10]

Se traileren til Prowl og døm selv:


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2011/02/trailer-til-patrik-syversens-amerikanske-skrekkdebut/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Image: http://montages.no/2011/02/trailer-til-patrik-syversens-amerikanske-skrekkdebut/prowl2b/

[2] Patrik Syversen: http://montages.no/filmfolk/patrik-syversen

[3] Rovdyr: http://www.imdb.com/title/tt1054115/

[4] The Texas Chain Saw Massacre: http://www.imdb.com/title/tt0072271/

[5] Fritt vilt: http://www.imdb.com/title/tt0808276/

[6] Prowl: http://www.imdb.com/title/tt1559033/

[7] Wolf Creek: http://www.imdb.com/title/tt0416315/

[8] The Descent: http://www.imdb.com/title/tt0435625/

[9] Exteriors: http://montages.no/film/exteriors/

[10] Hjelp, vi er i filmbransjen!: http://montages.no/film/hjelp-vi-er-i-filmbransjen/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.