Zack Snyder viser muskler og… girl power?

Filmene hans spriker i alle retninger, selv om han er mest kjent for relativt direkte adaptasjoner av tegneserier. Hva kan vi forvente fremover av Zack Snyder?

Den glattpolerte, monumentale muskelorgien 300 fra 2006 ble, uansett om man elsker eller hater den, både en kassasuksess og toneangivende for en type filmestetikk som har sveipet over kinolerretene i lang tid etterpå. Den langt mer komplekse Watchmen hadde mer å by på for de små grå, men skuffet nok både en del av 300-fansen og Watchmen-tilhengerne: den tjente inn bare halvparten av det 300 gjorde. I år kom Snyder, litt overraskende, med animasjonsfilmen Legenden om vaktuglene. Dette fra mannen som fikk sin spillefilmdebut med 00-tallets variant av Dawn of the Dead?

Hva kommer nå? Lekestue? På en herlig forskrudd måte kan det nesten virke sånn. Traileren til hans kommende Sucker Punch må vel være envher fantasyelskende onlinespillers våte drøm. Etter 300 ble Snyder ble anklaget for å ikke være spesielt kvinnevennlig, men ved promoteringen av Sucker Punch under Comic Con ble det i stor grad fokusert på hans feminine side og girl power. I Sucker Punch har han nemlig utstyrt sine fem snertne heltinner med tungt skyts, samuraisverd og annet dødelig bling (imaginært eller ei), og latt dem gå løs på undertrykkende menn.

Jentene, med de velklingende navnene Baby Doll, Sweetpea, Rocket, Amber og Blondie, har blitt sperret inne på noe som ser ut til å være kombinasjonen asyl/bordell. Dette blir det grisebank av. Traileren lover både drager, nazister og fjerne planeter. Og muligens like mange klesskift som Sex and the City 2. Det skal likevel litt til for å overbevise meg om at dette blir en jentefilm. Ikke tror jeg det er meningen heller. Selv om det heldigvis ikke bare er gutter som setter pris på en god dose deng. Den nyeste traileren er litt vel rundhåndet med godsakene, så vi velger å gi deg den første for å unngå spoilers:

Etter Sucker Punch skal Snyder tilbake til tegneserieheltenes verden. Først i kalenderen står nemlig Superman: Man of Steel for tur. Farvel skoleuniformer og musefletter, hallo mannemann. Såpass er åpenbart. Likevel er det mye spenning knyttet til denne filmen (Christopher Nolan hadde overoppsyn for utviklingen av franchisens nye retning). Det spekuleres nå i hvordan Snyders innfallsvinkel til superhelten blir, for han har selv bekreftet at han denne gangen ikke baserer seg direkte på en tegneserie, TV-serie eller film:

As I have already explained, the film will focus on early days of Superman, so there will be no links with other films. This is not a remake then. Similarly, although I still can not talk about the script, I can assure you that this new Superman will not be based on a comic book in particular.

Rodrigo Santoro som Xerxes i «300»

Dette betyr likevel ikke at Snyder for all fremtid løsriver seg fullstendig fra eksisterende tegneserier. Det andre store prosjektet han har på tegneblokka, Xerxes, vil nemlig basere seg på Frank Millers tegneserie, i likhet med 300. Her sentrerer handlingen seg om den greske politikeren og generalen Themistokles. Selvsagt blir det gigantiske slagscener. Slaget ved Marathon, hvor grekerne sloss mot perserne foregikk samtidig som handlingen i 300. Selv om han avkrefter at Xerxes er å regne som en oppfølger, befinner den seg i samme univers og skal ifølge Snyder selv videreføre den samme estetikken:

I can’t imagine that you would need to reinvent it. It’s based on Frank’s drawings, which are very much like 300.

Så da vet vi dét. Superman: The Man of Steel kommer mot jul 2012, Xerxes visstnok sent i 2011, og Sucker Punch som er å finne på norske kinoer 15. april 2011.