Fra videohylla – ny spalte!

«Franklyn» (2008)

Du har nok sett dem. Filmene på videosjappa du ikke kjenner igjen, selv om de står pent plassert litt i utkanten av hylla med nyheter. Som oftest går du bare rett forbi. Men innimellom dukker det opp et navn eller ansikt du liker, eller så ser coveret rett og slett litt stilig ut. Du klør deg i hodet og lurer på hvorfor du ikke fikk det med deg da den gikk på kino. Plukker opp filmen og kikker litt på den. Og setter den tilbake på plass idet du innser at filmen ble sluppet rett på DVD/Blu-ray. Såpass dårlig, hva? Ikke verd å sette opp på kino engang? Det er nok tryggest å lete videre.

Men er det nødvendigvis sånn? Er titlene som ikke får kinopremiere filmens pariakaste? Vi har gått videoutgivelsene litt nærmere etter i sømmene, og vil fremover komme med tips til filmer du helt klart burde plukke opp og ta med deg hjem til sofakroken. Fra videohylla er en liten veiviser i jungelen av filmer som taper kampen om kinodistribusjon. Og det er ikke medynk som gjør at vi plukker opp disse fine taperne. Det er rett og slett en masse usedvanlig god film som blir oversett der ute! Et klassisk eksempel er Donnie Darko. Den ble sluppet rett på video, og det måtte en relansering til for at den skulle få oppmerksomheten den fortjente.

«The Fall» (2006)
«The Fall» (2006)

Det er faktisk overhodet ingen automatikk i at filmene som havner rett på videohylla holder en lavere kvalitet enn de som kommer på kino. I en perfekt verden hadde filmer blitt sluppet på det formatet de egnet seg best for. En del film egner seg jo mye bedre inne på skjermen i stua enn på et stort lerret. Ta islandske Myrin av Baltasar Komákur, for eksempel. Typisk god hjemmekrim. Fin å krype sammen under et pledd med en litt grå onsdagskveld. Jeg angret på at jeg så den på kino. Der visnet den litt. Men det er heller ikke slike kriterier som ligger til grunn for distributørenes valg. Ikke overraskende er det pengene som rår.

Per Ellingsen hos Sandrew Metronome Norge AS har ingen problemer med å bekrefte dette: «Kvalitet har lite å si i den sammenhengen. Norge er trangt, og det er rett og slett ikke plass til alle filmene på kino. Det kommer tusenvis av filmer på markedet hvert år, men bare omlag 250 slippes på kino.» Men hva med filmer som egner seg best på kino? Har filmens visuelle uttrykk noe å si? «Nei, det er potensialet til inntjening som teller. Vi setter ikke opp en typisk kinofilm som har gått dårlig andre steder,» forteller Ellingsen.

Dette er en litt trist kjensgjerning. Det betyr i praksis at svak markedsføring eller en laber premierehelg i England kan føre til at en flott film flopper over hele verden. Ta Gerald McMorrows Franklyn som eksempel. Den har et storslagent visuelt uttrykk, og Eva Green, Sam Riley og Ryan Phillippe på rollelista. Men den ble litt for kompleks og, etter mange kritikeres oppfatning, for rotete til å trekke de helt store massene inn i kinomørket i England. Dermed ble den sluppet rett på video en rekke steder. Det gjør fortsatt litt vondt å tenke på at The Fall av Tarsem Singh heller ikke ble vist fram i all sin prakt her på berget, og tidligere i år ble jeg overrasket over å se at animasjonsfilmen 9, regissert av Shane Acker og produsert av Tim Burton, led samme skjebne. Se min omtale av 9 fra OIFF her.

«Når det gjelder 9, så var det dårlig med plass på kino da den kom. Vi ser det an fra film til film, og timing har også noe å si,» sier Per Ellingsen.

«9» (2009)

Det betyr i praksis at det ikke bør komme to litt smale filmer innenfor samme sjanger samtidig. Synd, men sant. For øyeblikket er det lite vi i Montages kan gjøre med akkurat dét. Det vi derimot kan gjøre er å gi de små skattene som gjemmer seg i videohylla den oppmerksomheten de fortjener. Så derfor: Egen spalte tilegnet filmene du bare finner i videobutikken!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 29 kommentarer

 1. Fin spalte :)

  Selv syns jeg at video eller hjemmekino har tatt over for kino med tanke på opplevelse og kvalitet. Jeg så The Fall på Blu-ray på en stor skjerm og med et deilig lydanlegg, og det var filmen i all sin prakt!

 2. Erik Vågnes sier:

  Flott! Det er fint å få anbefalinger og info om filmer man kanskje ikke hører så mye om ellers. The Fall så jeg på BIFF for et par år siden, en fin film visuelt sett ihvertfall. Ikke så veldig spennende manus-messig (følte den ble litt kjedelig og langdryg i midtpartiet), men verdt en titt.

 3. Daniel F N sier:

  Så The Fall på en enorm skjerm og med et deilig lydanlegg på kino, og det var filmen i all sin prakt.

  Hjemmekino slår aldri ekte kino.

 4. Jo, og det er flere grunner til dette:

  1) Kino er dyrere, man betaler kun for en engangsopplevelse, fremfor å kunne se filmen så mange ganger og når man vil hjemme.
  2) Bildet på hjemmekino er klarere enn på kino (det har i alle fall vært det opp til nå), da bildet på kinoen er litt ute av fokus, er slitt og så videre.
  3) Det er langt mer avslappende å sitte i fred og ro hjemme, fremfor å måtte ha folk som snakker i mobil, sparker i setet ditt eller liknende i nærheten av deg på kino.

  :)

 5. Kari Petronella Finstad sier:

  Takk for fine tilbakemeldinger!

  Jeg forstår at kino vs. hjemmevideo kan komme til å bli en debatt i kjølvannet av denne spalten. Bare for å ha det på det rene, tenkte jeg påpeke at formålet med spalten ikke er å sparke ben under kinoen. Jeg elsker å se film på kino! Blir litt forelsket bare av å gå inn i en kinosal, jeg.
  Og ikke alle har penger eller plass til et skikkelig hjemmekinoanlegg …
  Men jeg legger meg på den diplomatiske linjen. Alt til sitt bruk. :-)

 6. Ole sier:

  Kjedelig med diplomati. La oss kvesse knivene litt: De som liker hjemmekino bedre enn kino er rasshøl!

 7. Kari Petronella Finstad sier:

  ;-)
  Litt krigshissing frisker opp på en grå dag!
  Vi kan jo ta debatten helt ut og arrangere snøballkrig når november forvandler Oslo til en russisk drabantby? Popcorngjengen mot sofasliterne. Er dere med?

 8. Daniel F N sier:

  1) Det er begrenset hvor mange ganger jeg gidder å se en film.
  2) Klarere, kanskje, men det er så ubetydelig. Jo større, jo bedre. Det vil alltid være bedre å se film på et enormt lerret enn på et lite, eller gud forby, en tv. Noe av sjelen og sjarmen til filmer har alltid vært å se de på kino, og det som følger med av uklarheter.
  3) Hvis du absolutt skal se iron man 2 kl 20.30 på eldorado en fredag så får du bare gjøre det. Det er sjeldent jeg opplever bråk og prating på kino, og gjør jeg det så sier jeg ifra, og da opphører det. Om du ikke er i stand til å prate til ukjente mennesker forstår jeg at du vil se film hjemme.

 9. Jeg tipper det blir dårlig med snøballkrig mellom popcorngjengen og sofaslitere. Hjemmekinofolket sitter jo bare hjemme og kommer seg aldri ut… :-)

 10. Her var det mange nedlatende holdninger og personangrep, hva kan være grunnen til dette?

  1) Det er fremdeles ikke et argument mot at kino vitterlig er dyrere enn kjøpefilm.
  2) Jeg vil gjerne ha klart bilde og god lyd, ikke uintensjonell støy, tepper som dekker deler av bilder, lys som kommer på 20 minutter før slutt og lyd som plutselig forsvinner. Hjemmekino skaper større forutsigbarhet (og lyd og bilde er bedre for min del).
  3) Jeg opplever bråk og prating på kino stadig vekk, men kanskje jeg bare har hatt uflaks? Jeg liker ikke å konfrontere folk, man vet aldri hvilken reaksjon man får fra folk som i utgangspunktet fremstår som usympatiske og hensynsløse. Hvorfor du er nedlatende angående dette stiller jeg meg uforstående til.

  :)

 11. Jeg er et rasshøl som liker hjemmekino i stedet for vanlig kino – og jeg kaster som en baseballpitcher ;-)

 12. Kari Petronella Finstad sier:

  Da får jeg spike snøballen med popcorn. For jeg er altså på dét laget. Men alle får klem etterpå.

 13. Tja, får se på meg selv som et halvveis rasshøl da ;).

  Eksempel. Jeg var på kino sammen med mine verre halvedel for å se makkverket «Centurion» av Neil Marshall. Dette var da på SF Kino Sandnes. De første 5 minutta av filmen ble rimelig amputert pga kinomaskinisten følte at filmen så bedre ut i et annet aspekt enn det som var påtenkt. Det minnet rett og slett om en widescreen sak klemt til 4:3 aspekt. Hadde jeg ikke sprunget ut av salen for å klage som ei kjerring, så er jeg redd det ville ha blitt slik igjennom hele filmen.

  Det andre var at filmrullen sannsynligvis må ha blitt voldtatt og kjørt igjennom en smørje av guffent kliss. Her var det ikke snakk om dårlig fokus, men bildet var så til de grader skittent og uskarpt at det ble en smule plagsomt for gluggene å fordøye. Og la oss for all del ikke glemme den vakre grønne vertikale streken som prydet høyresiden av bildet gjennom hele filmen.

  For å sjekke dette måtte jeg faktisk sjekke Blu-ray utgaven av Centurion. Her var det definitivt andre saker. Bare synd filmen ikke ble bedre.

  Uansett…det har sine fordeler og ulemper med både kino og hjemmekino. Når jeg sitter på kino og er vitne til udugelige kinomaskinister som setter demper på filmopplevelsen så lengter jeg etter hjemmekino opplevelsen.

  Jeg stiller med glede opp dersom det blir snøballkrig. Men vær advart…jeg hadde for vane å putte stein i snøballene mine når jeg gikk på skolen.

 14. Strengt tatt er det vel litt fåfengt å kategorisk si at det ene eller det andre er best. Selv foretrekker jeg fortrinnsvis å se film på kino, selv om jeg har full surround, osv hjemme. De gode filmene, og dette gjelder spesielt for komedier, heves opp på et nivå hjemmekinoene aldri kan konkurrere med av fellesskapsfølelsen man får når man ser dem med et stort publikum på kino. Samtidig, som Kari skriver i artikkelen sin, er det andre filmer igjen som fungerer bedre på egenhånd, på hjemmekinoens mindre format. «Ja takk, begge deler» er altså det riktige svaret, etter mitt syn.

  Ellers lurer jeg alltid litt på bosituasjonen til de som alltid hevder at hjemmekino er best. Har dere ikke naboer? Hos meg er støy fra naboene en langt mer forstyrrende faktor enn det jeg normalt opplever på kino. Å lene seg litt tungt på volumkontrollen er jo heller ingen god løsning – da er man bare et plagsomt støyelement selv for naboene.

 15. Det er bare å ta hensyn til når på døgnet man ser film.

 16. La meg gjenta:

  Hos meg er støy fra naboene en langt mer forstyrrende faktor enn det jeg normalt opplever på kino.

  Det er ikke et problem man løser med å ta hensyn til når på døgnet man ser film.

 17. På dagtid burde det egentlig ikke være noe problem. Hvis det blir for ille, burde du enten ringe til politiet eller ta det opp med den aktuelle naboen.

  Jeg tror ikke min egen hjemmekinobruk er til sjenanse for naboene. Jeg har ikke på så hysterisk høyt volum, da det strengt talt ikke er nødvendig (det kan tross alt være skadelig for hørselen).

  :)

 18. Hehe, tja. Nå jobber man tross alt på dagtid. Å forsøke å kommunisere til det afrikanske paret med begrenset norsk/engelsk-forståelse over, at den voldsomme trampingen til toåringen deres er i overkant forstyrrende, er heller ikke enkel kneik å forsere. Nå var jeg uansett ikke ute etter forslag til løsning på mitt nabostøyproblem – jeg foretrekker jo uansett å se film på kino. Det jeg lurte på, var som sagt hvordan de som sverger til hjemmekino bor.

 19. Og apropos: jeg skal på kinovisning senere i dag ^_^

  Det er hyggelig å dra på kino én gang iblant, men i det store og hele syns jeg hjemmekino trekker det lengste strået :)

 20. Erik Vågnes sier:

  For en kjedelig «diskusjon» :p

 21. Ingen tvinger deg til å bivåne den ;)

 22. Troell sier:

  Siste modell flatskjerm + høyttalere + forsterker + dvd/bluerayspiller + hjemmekinosofa + filmfigurer + pledd + puter + potetgull + sjokolade + brus / antall visninger = hjemmekino er dyrere enn å dra til kino og se film

  Sms`er + telefon som ringer + promping + dopauser + lyder fra naboen = lyder i kinosalen

 23. Enig med Geir og sier ja takk, begge deler. Men det er faktisk ikke til å stikke under en stol at de aller fleste store filmopplevelser har jeg fått i en kinosal. Fellesskapet med å se en film sammen med andre filminteresserte i en stor sal kan ikke undervurderes.

  Når det gjelder støy og mas fra andre kinogjengere har vi en veg å gå. Si fra til idioten som ikke har skrudd av telefonen. Be de som prater om å holde kjeft. Spark i stolryggen til han som bare MÅ sjekke klokken og dermed lyser opp kinosalen med mobilen (og dermed er en idiot fordi han ikke skrudde av telefonen sin).

  Jeg personlig tror at dvd, BD og hjemmekino har gjort at folk i større grad har tatt med uvanene sine ut av stuen og til kinoen. For jeg tror det er de færreste som skrur av telefonen, ikke setter filmen på pause for å gå på do, hente mer drikke etc når de er hjemme. Uansett hvor bra hjemmekino man har så blir terskelen for å forstyrre sin egen filmopplevelse lavere hjemme enn på kino. Derfor ser jeg helst film på kino, men også gjerne hjemme.

 24. Kristian Krogstad sier:

  Det er en kjensgjerning at tirsdager (før enkelte mobiloperatørerer startet med et halvpristilbud) er den dårligst besøkte dagen i uka. Jeg venter til filmer har gått ca. en uke, og ser alltid filmer på kino på tirsdager eller onsdager. Da er det minst folk og minst støy. Kino er absolutt å foretrekke for å få store bildeflater og lyd med punch i. Men ettersom man har en forkjærlighet for klassikere fra 1970-tallet og 1980-tallet, TV-serier og annet som ikke går på kino, så blir det ofte Blu-ray hjemme som gjelder.

 25. Jon Ilseng sier:

  Herlig å hive seg på en debatt som sluttet 17 september :) Vel, jeg tror at hjemmekino øker folks interesser for film generelt, og folk interesse for visuell film spesielt. Hele denne flotte spalten deres hadde knapt vært interessant hvis man ikke kunne se filmen et sted som gir den respekten den fortjener.

  Dette er et ja takk begge deler. Og ja takk, mer av begge deler.

 26. Aksel Akselsen sier:

  Vil nominere Lucile Hadzihalilovic (fruen til Gaspar Noé) sin Innocence fra 2004 til omtale i denne spalten. Såvidt meg bekjent var den ikke satt opp på norske kinoer, og den er generelt en film jeg har inntrykk av at nesten ingen har sett. Hvilket er både synd og rart, dels siden den nok hadde vært rimelig kontroversiell hadde den nådd et større publikum, men først og fremst siden den er fryktelig bra.

  Visste ikke hvor jeg skulle skrive dette, så satser på at det er greit å kjøre en «request» her.

 27. Kari Petronella Finstad sier:

  Hei Aksel!
  Helt fint å kjøre en request her! Det blir vi bare glade for!

 28. Jeg elsker «Innocence» og begynte på en Coup de Coeur om den i høst som jeg aldri ble ferdig med. Skal ta den opp av skuffen igjen på din oppfordring, Aksel!

 29. Aksel Akselsen sier:

  Oi, supert! Ser frem til å lese og diskutere dersom det blir noen diskusjon.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>