Cotillard til Cronenbergs Cosmopolis

Fransk skjønnhet møter irsk røffhet når Marion Cotillard og Colin Farrell er håndplukket til David Cronenbergs kommende adaptasjon av Cosmopolis. Det var under fjorårets Comic Con at den kanadiske filmskaperen proklamerte planene om å filmatisere Don DeLillo-romanen Cosmopolis – en nyhet vi samtidig kringkastet på Montages.

I mellomtiden har imidlertid Cronenberg vært knyttet til flere andre prosjekter, uten at vi har forstått rekkefølgen i den kanadiske filmskaperens planer. Det har vært snakk om The Matarese Circle med Denzel Washington og Tom Cruise etter roman av Robert Ludlum, en potensiell oppfølger til Eastern Promises, mens dramaet A Dangerous Method med Viggo Mortensen har seilt frem som det mest realistiske alternativet det siste halvåret. Men nå må vi kanskje stokke om kortene på nytt – og forhåpentligvis kan Cosmopolis rykke fremover i køen. På papiret virker dette å være det mest spennnende og passende prosjektet for Cronenbergs særegne filmskaping, og på plussiden nevner vi at Cronenberg har planer om å overføre boka til filmmanus for egen hånd. Boka omhandler en styrtrik finansmann og hans dag i kynisk overdådighet på limousine-rundreise på Manhattan, som et allegorisk bilde på New York post 9/11.

Colin Farrell er muligens et pussig valg til hovedrollen, mens Marion Cotillard derimot ikke høres feil ut som finansakrobatens bedre halvdel. Filmen utvikles for øvrig som et uavhengig prosjekt under Cronenbergs eget selskap, noe som høres ut som et lovende tegn. Det betyr forhåpentligvis at Cronenberg kan finne sin kompromissløse auteur-identitet, og rendyrke Cosmopolis som et modig og annerledes filmverk. Innspillingen skal etter planen begynne i mars neste år.