Oppfølger til Eastern Promises er en realitet

David Cronenberg er og blir en av mine favoritt-auteurer, men hverken A Dangerous Method eller Cosmopolis ble mesterverkene jeg hadde håpet på. Jung-filmen var riktignok et snedig kammerspill, utmerket innenfor sine begrensende rammer, men aldri stor kunst. Adapsjonen av Don DeLillos kultroman må jeg snarest se igjen, men magefølelsen etter Cannes-visningen var ikke god. Stiv og pratete, uten den viscerale kraften jeg forbinder med Cronenbergs beste filmer.

Eastern Promises er heller ikke en av storfavorittene i regissørens filmografi – til dét er den rett og slett for lite cronenbergiansk. Når det er sagt har jeg sett filmen en rekke ganger, og setter stor pris på selve sjangerøvelsen, mye takket være Cronenbergs stramme bildespråk, fenomenale innslag av usminket vold (badstu-scenen er legendarisk!) og utmerkede skuespillerprestasjoner fra Viggo Mortensen, Vincent Cassel og Armin Mueller-Stahl. De siste årene har det oppstått mange spekulasjoner rundt en eventuell oppfølger til Eastern Promises, og disse ryktene kan nå bekreftes som sanne. Faktisk skal filmen skytes allerede tidlig neste år, med Cronenberg tilbake i registolen – ikke manusforfatter Steven Knight, slik Vulture først skrev i går. Mortensen er tilbake i hovedrollen, mens Cassel for øyeblikket er i dialog med Cronenberg om å gjenta rollen som den veike gangsteren Kirill. Det vites ikke om Naomi Watts er aktuell for en runde til, men selv krysser jeg fingrene for at denne nokså platte rollefiguren ikke er med videre.

Til slutt kan man spørre seg om verden virkelig trenger en oppfølger til Eastern Promises. Var ikke avslutningen i originalfilmen tilfredsstillende nok? Selv skulle jeg gitt mye for å se Cronenberg skrive et originalmanuskript igjen – og aller helst en body horror. Hva tenker dere?