Oppfølger til Eastern Promises er en realitet

David Cronenberg er og blir en av mine favoritt-auteurer, men hverken A Dangerous Method eller Cosmopolis ble mesterverkene jeg hadde håpet på. Jung-filmen var riktignok et snedig kammerspill, utmerket innenfor sine begrensende rammer, men aldri stor kunst. Adapsjonen av Don DeLillos kultroman må jeg snarest se igjen, men magefølelsen etter Cannes-visningen var ikke god. Stiv og pratete, uten den viscerale kraften jeg forbinder med Cronenbergs beste filmer.

Eastern Promises er heller ikke en av storfavorittene i regissørens filmografi – til dét er den rett og slett for lite cronenbergiansk. Når det er sagt har jeg sett filmen en rekke ganger, og setter stor pris på selve sjangerøvelsen, mye takket være Cronenbergs stramme bildespråk, fenomenale innslag av usminket vold (badstu-scenen er legendarisk!) og utmerkede skuespillerprestasjoner fra Viggo Mortensen, Vincent Cassel og Armin Mueller-Stahl. De siste årene har det oppstått mange spekulasjoner rundt en eventuell oppfølger til Eastern Promises, og disse ryktene kan nå bekreftes som sanne. Faktisk skal filmen skytes allerede tidlig neste år, med Cronenberg tilbake i registolen – ikke manusforfatter Steven Knight, slik Vulture først skrev i går. Mortensen er tilbake i hovedrollen, mens Cassel for øyeblikket er i dialog med Cronenberg om å gjenta rollen som den veike gangsteren Kirill. Det vites ikke om Naomi Watts er aktuell for en runde til, men selv krysser jeg fingrene for at denne nokså platte rollefiguren ikke er med videre.

Til slutt kan man spørre seg om verden virkelig trenger en oppfølger til Eastern Promises. Var ikke avslutningen i originalfilmen tilfredsstillende nok? Selv skulle jeg gitt mye for å se Cronenberg skrive et originalmanuskript igjen – og aller helst en body horror. Hva tenker dere?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 9 kommentarer

 1. Rune Sandnes sier:

  Eastern Promises sluttet jo 10 minutter etter at den ble interessant, så jeg har tro på en oppfølger.

 2. Aleksander H sier:

  Sjangerøvelsen? Heh, javel.

 3. Mafia- og gangsterfilm er vel for subsjanger å regne, og til å være Cronenberg er «Eastern Promises» bemerkelsesverdig sjangerkonform – det er i alle fall MIN mening :)

 4. Øyvind Rype sier:

  Jeg er en av de som syntes det absolutt var potensiale i en renspikket Goodfellas-utfoldelse av det russiske miljøet men filmen ga, som du nevner, litt bismak i denne platte Watts-karakteren. Spørsmålet er om det er nødvendig med en film nr.2 i samme sjangergate. Body horror er mulig og da må naturligvis dette kobles opp imot nasjonalitet. Kanskje Viggos karakter etter altfor mange drap på samvittigheten gradvis blir transformert til en porsjon borscht. Med Cronenberg vet man sjeldent.

 5. Hahaha, DEN oppfølgeren vil jeg se, Øyvind.

 6. Aleksander H sier:

  En øvelse er å nedgradere filmen. Det er en film, laget innenfor en sjanger, ikke en -øvelse-.

 7. Njæ, det var ikke negativt ladet fra min side.

 8. Ole Jon Tveito sier:

  Uinteressante kommentarer her, men Eastern Promises var en herlig film, fra en av mine favorittregissører.
  Det er helkt topp av Cronenberg viser at han kan håndverket, og ikke må være innovativ eller kontroversiell bestandig.

  Jeg synes filmen er Cronenbergs aller beste hittil (!), selv om han har laget betydelig mer spesielle filmer før dette. Og jeg synes heller ikke dere gir Watts nok credit. Men flere overgår henne, naturligvis.
  Skuespillerprestasjonene i filmen er glimrende, spesielt Mueller-Stahl.
  Se hvordan svartøyene vokser i den «snille bestefaren» når han får vite om barnet. Stort skuespill!

 9. Oppfølger til EASTERN PROMISES er…ikke lenger en realitet, dessverre.

  http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=34889

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>