Hva vet vi om Inception?

inception2

Hva vet vi om Inception? Svar: Veldig lite. Filmskaper Christopher Nolan har bevisst holdt kortene tett til brystet under produksjonen av Inception som i kjølvannet av The Dark Knight-suksessen åpenbart vil være gjenstand for enorme forventninger. Nolan er da også en av Hollywoods fremste regissører, og vi våger å fremme påstanden om at Nolan tilhører en sjelden rase filmskapere som fortsatt ikke har laget dårlig eller middelmådig film. Inception er hans syvende langfilm siden lavbudsjettsdebuten Following i 1998. Det kommersielle gjennombruddet kom først to år senere med Memento.

Inception markerer en ny vending i Nolans karriere, da dette blir å regne som hans første rendyrkede sci-fi. Teaseren (se nedenfor) som ble sluppet tidligere i høst gir imidlertid lovnader om estetisk action-orientert science-fiction, med fremheving av teknikker som skaper tydelige assosiasjoner til The Matrix.

Det vi foreløpig vet om Inception er rollelisten -- og det er et mildt sagt imponerende stjernelag av dyktige skuespillere Nolan har samlet: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Michael Caine, Cillian Murphy, Tom Berenger og Lukas Haas. Mindre er kjent om det faktiske plotet, som er skrevet av Nolan selv, men gårsdagens lansering av den første posteren gir en viss pekepinn i form av en tagline: Your Mind is the Scene of the Crime.

inception

For øvrig en filmplakat som gir noen påfallende assosiasjoner til en lignende plakat for The Dark Knight med The Joker? Men så gir både plakaten og teaseren samtidig inntrykk av en regissør som fortsetter å vokse innenfor det mørke, visuelle universet han skapte rundt Gotham City. Hvis historien og karakterene spiller i samme klasse som den skinnende, men røffe estetikken som Nolan garantert smører utover lerretet, kan jeg ikke forstå annet enn at Inception utvilsomt blir det filmatiske høydepunktet neste sommer. Av plakaten kan vi også lese at Nolan lanserer Inception som en opplevelsesfilm på IMAX-kinoer, slik at han også gjorde med The Dark Knight i USA.

I mangel av et offisielt synopsis, er det i det minste blitt gjort kjent at Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen, Cobb, som leder i et firma som har utarbeidet en teknologi som gjør det mulig å se andre menneskers drømmer og tanker. Dette kan naturligvis misbrukes, og DiCaprios karakter blir på et tidspunkt offer for pengeutpressing, der Ken Watanabe stiger frem som filmens bad guy.

Flere detaljer følger garantert frem mot lansering om sju måneder, og Montages lover å følge med på veien.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Robin Johansson sier:

  «I mangel av et offisielt synopsis, er det i det minste blitt gjort kjent at Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen, Cobb, som leder i et firma som har utarbeidet en teknologi som gjør det mulig å se andre menneskers drømmer og tanker.»

  Det er ikke offisielt. Har fulgt filmen fra første stund og alt fra budsjett til plot er usikkert. Alt som er blitt sagt av WB er; «a contemporary sci-fi actioner set within the architecture of the mind.» Kan forøvrig legge til at markedsføringen av denne filmen ser helt fantastisk. Sjekk ut http://www.inceptionmovie.com

  Det blir jo også spekulert i et 180-200 budsjett – noe som er sinnsykt for en film som ikke er basert på en leke eller spill.

  Er få filmer jeg noensinne har gledet meg mer til enn denne.

 2. Ja, som nevnt er intet offisielt, men vil tro ryktene om plottet kommer fra velinformerte kilder og stemmer, ettersom det er såpass konkret. Nettsiden er stilig.

 3. Øystein Håland sier:

  «Nolan er da også en av Hollywoods fremste regissører, og vi våger å fremme påstanden om at Nolan tilhører en sjelden rase filmskapere som fortsatt ikke har laget dårlig eller middelmådig film.»

  Nuvel, jeg var ikke overbegeistret for verken Insomnia-remaken eller The Prestige. Begge to er rimelig nær middelmådighet spør du meg. Insomnia fordi det var en fullstendig unødvendig film som ikke tilførte noe nytt til en allerede kjent historie. Og The Prestige fordi den prøvde altfor hardt å være en snedig og intrikat film, men ender med en nedtur av en twist på grensen til det latterlige. Egentlig en ganske forutsigbar film hvis man plukker den fra hverandre.

  Men Nolan har talent, ingen tvil om det. Liker Memento veldig godt og Inception virker spennende foreløpig. Batman er jeg litt likegyldig til (er generelt likegyldig til superhelt-filmer).

 4. Tobben sier:

  Historiemessig kan du jo si at Nolan’s Insomnia ikke tilfører mye nytt, men hvis vi ser på Hollywood’s remake historie vil den absolutt stå igjen som en av de sterkeste. På noen felt overgår den også den norske originalen. For Nolan var det likevel først og fremst mer en «film for studioet» enn et personlig prosjekt, som jo åpnet veien for Batman Begins.

  The Prestige er i mine øyne en av tiårets mest velskrevne filmer og klippearbeidet er intet annet enn fenomenalt. Filmen flyter utrolig godt, til tross for at den til de grader er ukonvensjonelt fortalt (ikke bare hopper den frem og tilbake i tid, men hele historien er jo fortalt som et tre-akts trylletriks). Og slutten er jo fenomenal, og herlig vag, men jeg vet ikke helt om du tok den?

  Uansett, jeg støtter påstanden om at Nolan er en av få regissører uten et middelmådig verk på samvittigheten.

 5. Robin Johansson sier:

  The Prestige er en av mine favoritt filmer dette tiåret – har sikkert sett den over 20 ganger. Fantastisk mørk og dyster atmosfære med et av de aller smarteste manusene i nyere tid.

 6. Øystein Håland sier:

  Tobben: Det er vel nettopp det, at filmen er som et tre-akts trylletriks, som gjør at jeg ikke likte den. Blir liksom bare en gimmick.

  Insomnia er en av de bedre remakene, ja, men det betyr fortsatt ikke at det er en bra film. Jeg foretrekker uansett den norske.

  Så får vi bare håpe at Inception ikke blir en Minority Report 2…

 7. Robin Johansson sier:

  En gimmick??? Du kan jo ramse opp filmer som er presentert på samme måte? At det er twist på slutten av en film gjør den ikke til en gimmick.

 8. Øystein Håland sier:

  Jeg refererte til trylletriks-gimmicken, ikke alle twister generelt. Selv om twister som oftest er en styggedom de også…

  Hele poenget med The Prestige virket å være at alt var et trylletriks. Intet mer, intet mindre. Det tiltalte meg ikke. Sånn er det bare…

 9. Tobben sier:

  Det er vel ingen gimmick, mer en strukturell måte å fortelle historien på.

 10. Robin Johansson sier:

  Legger til: som er høyest smart og orginal.

 11. Øystein Håland sier:

  Trailer: http://www.apple.com/trailers/wb/inception/

  Må ærlig innrømme at denne gjorde meg rimelig nysjerrig og engasjert. Veldig god trailer og visuelt sett ser det imponerende ut.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>