Hva vet vi om Inception?

inception2

Hva vet vi om Inception? Svar: Veldig lite. Filmskaper Christopher Nolan har bevisst holdt kortene tett til brystet under produksjonen av Inception som i kjølvannet av The Dark Knight-suksessen åpenbart vil være gjenstand for enorme forventninger. Nolan er da også en av Hollywoods fremste regissører, og vi våger å fremme påstanden om at Nolan tilhører en sjelden rase filmskapere som fortsatt ikke har laget dårlig eller middelmådig film. Inception er hans syvende langfilm siden lavbudsjettsdebuten Following i 1998. Det kommersielle gjennombruddet kom først to år senere med Memento.

Inception markerer en ny vending i Nolans karriere, da dette blir å regne som hans første rendyrkede sci-fi. Teaseren (se nedenfor) som ble sluppet tidligere i høst gir imidlertid lovnader om estetisk action-orientert science-fiction, med fremheving av teknikker som skaper tydelige assosiasjoner til The Matrix.

Det vi foreløpig vet om Inception er rollelisten -- og det er et mildt sagt imponerende stjernelag av dyktige skuespillere Nolan har samlet: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Michael Caine, Cillian Murphy, Tom Berenger og Lukas Haas. Mindre er kjent om det faktiske plotet, som er skrevet av Nolan selv, men gårsdagens lansering av den første posteren gir en viss pekepinn i form av en tagline: Your Mind is the Scene of the Crime.

inception

For øvrig en filmplakat som gir noen påfallende assosiasjoner til en lignende plakat for The Dark Knight med The Joker? Men så gir både plakaten og teaseren samtidig inntrykk av en regissør som fortsetter å vokse innenfor det mørke, visuelle universet han skapte rundt Gotham City. Hvis historien og karakterene spiller i samme klasse som den skinnende, men røffe estetikken som Nolan garantert smører utover lerretet, kan jeg ikke forstå annet enn at Inception utvilsomt blir det filmatiske høydepunktet neste sommer. Av plakaten kan vi også lese at Nolan lanserer Inception som en opplevelsesfilm på IMAX-kinoer, slik at han også gjorde med The Dark Knight i USA.

I mangel av et offisielt synopsis, er det i det minste blitt gjort kjent at Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen, Cobb, som leder i et firma som har utarbeidet en teknologi som gjør det mulig å se andre menneskers drømmer og tanker. Dette kan naturligvis misbrukes, og DiCaprios karakter blir på et tidspunkt offer for pengeutpressing, der Ken Watanabe stiger frem som filmens bad guy.

Flere detaljer følger garantert frem mot lansering om sju måneder, og Montages lover å følge med på veien.