Zack Snyder tar en Malick i de første Man of Steel-teaserne

Som jeg har erkjent i en lengre artikkel her på Montages, er jeg stor fan av Zack Snyder. En høyst polariserende filmskaper de færreste vil sette sin lit til, i alle fall når det er snakk om å gjenopplive en elsket franchise som Superman.

Noen vil kunne samles om at Snyders adapsjon av Watchmen er et mesterverk, men andre vil fnyse av anerkjennelsen og hevde at han reduserte Alan Moores komplekse materiale til å bli en substansløs musikkvideo. Rundt omkring på nettet har Superman-fansen lenge uttrykket sin bekymring for Warner Bros’ valg av Snyder som regissør til neste års Superman-reboot Man of Steel – syv år etter at Bryan Singer leverte sin sjelløse og langdryge skapelsesberetning (Superman Returns fikk så laber respons at den aldri genererte oppfølgere, slik man i utgangspunktet forventet).

Etter å ha testet ut tegneserie- og superheltsjangerens bæreevne med sine mesterlige Batman-filmer, er Christopher Nolan å anse som den optimale hjertestarteren for Superman, med manusforfatter David S. Goyer ved sin side. Nolan står oppført som produsent, og disse første teaserne bærer preg av metoden Nolan og Goyer brukte i Batman Begins. Far-sønn-motivet later til å være sentralt, og alle tegn til sommerlig eventyrlyst er strøket over med sort tusj. Skyene er fylt med nært forestående torden, vinden blåser kaldt og regnet pisker oss i ansiktet. Dette er Superman-universet slik vi aldri har sett det før.

Det har unektelig vært knyttet stor spenning til Zack Snyders estetiske valg, og mange vil nok få lavere puls av teaserne, som er mer dempet i det visuelle enn hans tidligere tegneserie-adapsjoner. Stilen virker mindre monumental og mer poetisk, nærmest impresjonistisk. Faktisk påminner en del av innstillingene her om selveste Terrence Malick!

Den melankolske musikken er hentet fra Ringenes Herre, rettere sagt den nå klassiske scenen der Gandalf stuper ned i Moria etter å ha møtt den skrekkinngytende balrogen, hvorpå følget hans rammes av sorg utenfor minene. Dette er første gangen jeg opplever at Shores toner blir benyttet i en trailer, og selv om tankene umiddelbart føres mot Midgard, bifaller jeg musikkvalget; det er vanskelig å stå imot gåsehudffekten disse umiskjennelige falsettkorene igangsetter.

Som Snyder-fan hadde jeg også imøtesett et formspråk som er mer typisk for regissøren, men det er spennende å se at han beveger seg i nye retninger. Kanskje utgjorde over-the-top-geysiren Sucker Punch – der Snyder hadde ett hundre prosent kunstnerisk frihet – et punktum for hans første fase som filmskaper? Vil Man of Steel vise at Snyder også kan mestre mer konvensjonelle Hollywood-produksjoner? Disse første smakebitene er i alle fall svært lovende, og kombinasjonen av Snyder og Nolan/Goyer kan vise seg å være et himmelsk møte – helt der oppe i skyene hvor Superman flakser rundt for å redde verden.

De to teaserne rommer det samme bildematerialet, men preges av to forskjellige fortellerstemmer, av henholdsvis Kevin Costner og Russell Crowe. Se dem her, og kom gjerne med din mening i kommentarfeltet! (Vil du se Crowe-traileren i bedre kvalitet, henviser vi deg til Apples hjemmesider.)

Man of Steel har norgespremiere 14 juni, 2013.