Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec

14. april er det klart for premiere på Luc Bessons megabudsjetterte adaptasjon av Jacques Tardis tegneserie Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec i Paris. Den fransk-belgiske tegneserien er kanskje ikke blant de mest kjente her hjemme, men har en stor fanskare nedover i Europa. Sålangt er det gitt ut 9 franskspråklige album, med det siste publisert i 2007.

Seriens heltinne er den ganske direkte og kyniske forfatteren/journalisten Adèle Blanc-Sec, som på eget vis etterforsker saker relatert til mysterier med ofte okkulte referanser. Plottet i seg selv er kanskje ikke spesielt originalt, snarere er de tidskoloritten som gjør dette til noe ekstraordinært. Det hele utspiller seg nemlig i Paris i tiden før 1 verdenskrig, med senere album satt til tiden etter. Et slikt bakteppe åpner selvsagt for mye visuell ekstravaganse, noe som også er med på å gjøre Bessons filmprosjekt potensielt interessant. Her er den første teaseren, dessverre uten teksting:

Som Paris-fantast, periodefilm-geek og arkitektur-elsker selger filmen seg selvsagt lett til meg, med sine rekonstruksjoner av en veldig fascinerende periode i den franske hovedstadens historie. Trass i at jeg synes Besson selv på sitt beste er en middelmådig regissør (men en formidabel produsent), kan jeg ikke nekte for at jeg merker jeg gleder meg ganske mye. Filmen er da også den første i en planlagt franchise, der Besson allerede skal stå klar til å begynne på både nummer to og tre. Den første tar utgangspunkt i albumet Adèle et la bête fra 1976, og følger heltinnen i jakt på en Pterodactyl som har klekket fra et 136 millioner år gammelt egg i byens nasjonalhistoriske museum. Her er den siste traileren med engelske undertekster:

Übervakre Louise Bourgoin ser helt grei ut i hovedrollen, selv om mange fans av opphavsmaterialet mener hun er fullstendig feilcastet. Mer interessant er det uansett å se Mathieu Amalric; Europas kanskje største mannlige skuespiller om dagen, sminket til det fullstendig ugjenkjennelige som hennes nemesis. Selv om filmen unektelig kan ende opp i et skikkelig klisjéfylt b-landskap, har jeg vanskelig for å tro at ikke hans involvering vil utgjøre enda en attraksjon ved siden av de åpenbart påkostede kulissene og fotoarbeidet.

Norsk premiere er først 20. august med Nordisk som distributør. For håpe de før den tid får med seg at filmen ikke er animert, men snarere et realt live-action eventyr.