Spektakulært nytt fra HBO: Boardwalk Empire

-- All I want is an opportunity.

-- This is America, ain’t it? Who the fuck’s stoppin’ ya?

De to eneste replikkene i teaser-traileren som skal selge HBOs kommende storsatsing, Boardwalk Empire, sier alt og ingenting. Vi tas med tilbake til forbudstidens USA i 1920-årene. Den første verdenskrig er avsluttet, pendelen svinger rett vei for Wall Street, kvinner får stemmerett, radioen får sitt gjennombrudd, og den yngre generasjon tar over en verden der nye muligheter åpner nye markeder.

Ordene som utveksles mellom Michael Pitt og Steve Buscemi fanger tidsåndens atmosfære, og klippes elegant inn i et deilig sammensurium av stemningsmettede bilder. Dette er HBOs dyreste pilot-produksjon noensinne, og vi skjønner hvorfor. Naturligvis stjeler kjente skuespillernavn store biter av den finansielle kaka, men viktigst er hintene til en deilig gjennomført og ikke minst storslått gjengivelse av 1920-tallets Amerika. Traileren antyder også en trygg stilsikkerhet over scenografi, karaktertegninger og actionscener som skaper forventninger om en serie av episk kaliber. Og er det ikke akkurat dette vi har ventet på fra Hollywood? Med unntak av Michaels Manns siste film, Public Enemies, er det lenge siden vi har sett amerikanske storproduksjoner dyrke denne veldig filmatiske epoken. Kanskje hadde det vært enda mer spennende å se Boardwalk Empire (eller lignende) fortalt som en episk gangsterfilm fremfor en tv-serie, med all det potensial et kinolerret ville kunne gi konseptet (men HBO-versjonen er neppe et dårlig substitutt).

Boardwalk Empire serveres oss altså av kanalen som har revolusjonert tv-serieformatet med betydelige verk som Rome, Band of Brothers, Generation Kill, Angels in America, Carinvàle, Deadwood, The Wire, Six Feet Under og ikke minst The Sopranos. Boardwalk Empire lanseres til høsten, og fordi kanalens mest innbringende serier i dag er avsluttede kapitler, forventes serien å innta posisjon som flaggskip for HBO. Særlig blir det viktig satt opp mot de økonomiske forutsetningene, hvor frykten er at serien kan lide samme skjebne som tidligere storproduksjoner i regi av HBO, som Rome og Carnivàle; påkostede serier som opplever anmeldernes gunst, men som ikke genererer nok seertall og abonnenter for tv-kanalen, og følgelig aldri får leve ut sitt påtenkte liv.

Boardwalk Empire har imidlertid noen viktige trumfkort. Med Martin Scorsese oppført som produsent, og et manus ført i pennen av The Sopranos-forfatter Terence Winter, skal mye gå galt for at dette mislykkes. Vi må også legge til at serien vil vandre i et filmatisk terreng som alltid har fascinert og interessert mange, og treffer tematisk et større nedslagsfelt enn andre av HBOs storproduksjoner. Med den nylanserte traileren får vi også kjenne smaken av det visuelle universet, og følelsen av suksess er faretruende sterk. Dette kan vel ikke slå feil?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Christoffer Ødegården sier:

  Dette ser fantastisk ut. Når Scorsese faktisk regiserte den første episoden er nok kvaliteten sikret. Dette skal jeg se på!

 2. Martin sier:

  Å jah, dette blir stort. Gleder meg.

 3. Ole sier:

  Juni 2007 var en trist måned for HBO, det var siste episode for The Sopranos, og Showtime og AMC hadde begynt å sende de gode seriene, Breaking Bad, Weeds og ikke minst Mad Men (som HBO takket nei til!), og jeg husker hvordan det ble spekulert i HBOs endetid.

  Men nå virker det som alle vindene har snudd. Akkurat nå sender de The Pacific, «oppfølgeren» til Band of Brothers, How to make it in America, som viser oss New York like hipt som Sex og singelliv og like gritty som på 70-tallet. I april begynner de å sende Treme, den nye serien til David Simon og Ed Burns (The Wire, Generation Kill), som handler om New Orleans rett etter Kathrina og til høsten Boardwalk Empire. Det er bare å begynne å flagge HBO flagget igjen. Gleder meg til høsten.

 4. b-real sier:

  Ser helt fantastisk ut må jeg si.

 5. Tuben sier:

  Jeg så Omar Little!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>