Begrepet: Homage

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Direkte oversatt fra betyr begrepet «hyllest», og er i dag en betegnelse på verk som imiterer eller henter direkte inspirasjon fra andre og gjerne historiske verk. Begrepet ble populært på starten av 1990-tallet da post-modernismen slo til for fullt innen kunsten. Pastisj og ironi ble etter hvert en stor del av homage-begrepet og dette ga resultater i at spesielt filmen fikk et helt nytt uttrykk. Elementer fra eldre og kjente filmer ble vekket til live på nytt, men gjerne med et ironisk preg eller med andre sterke humoristiske elementer. De mest kjente på 1990-tallet og fram til i dag er utvilsom Quentin Tarantino som har for vane å enten låne hensynsløst fra eldre filmer, eller lage direkte kopier av kultfilmer med et mer moderne preg.

Som regel var homage-filmene åpenlyst basert på eldre verk, men man finner også andre og mindre tegn på homage i filmens verden. Små elementer som kun filmtrente øyne kan få med seg, og som er ment som stille hyllester til fra en regissør til en annen finner man i nesten alle filmer. Under ser vi et eksempel på dette fra David Lynch sitt mesterverk Wild at Heart. I begynnelsen av scenen ser vi en mann gå fra høyre til venstre i scenen. På skulderen bærer han et rødt, tynt rør. I følge Lynch selv er dette en hyllest til Jacques Tati. Wild at Heart er i tillegg en homage til den kjente filmen The Wizard of Oz.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. tanketom sier:

  Men kvar går grensa mellom homage og det såkalla derivative – eller plagiat om du så vil? Penny Arcade meinar jo at grensa går mellom om du likar det endelege produktet eller ikkje, men det er jo fleire som hevdar at QT ikkje er noko anna enn ein japanofil plagiatør (td.jfr. Kill Bill/Lady Snowblood). Kva synest de?

 2. Daniel F N sier:

  Hva er egentlig likt med Lady Snowblood og Kill Bill? 15 minutter med Lucy Lu?

 3. tanketom sier:

  Daniel F N: Dersom du ser denne linken (som eg og posta i kommentaren over), så ser du nokre av samanlikningane, både i historia og estetisk sett.

 4. Daniel F N sier:

  Som jeg trodde. For min egen del er det hvertfall ganske åpenbart at dette er en hyllest. Som jeg ser så er det svært få elementer de drar frem som homages/kopier, og Kill Bill er så absolutt mye mer enn det. Det er snakk om enkeltscener og bildekomposisjon(!), og ikke historie. Kopieringens verste sort er kopi av story.

 5. tanketom sier:

  Dersom du leser artikkelen (og ikkje berre ser på bileta), så ser du at også historia har mange likskapstrekk (mange unntak ved hovudpersonen, sant nok). Men, sjølvsagt, historia har mange likskapstrekk ved kva som helst revenge-rape-movie!

  Eg meiner ikkje at Kill Bill er eit plagiat (i så fall måtte det vere eit veldig opent eit), men eg søkjer meir ein diskusjon på kvar grensa ligg mellom homage og derivativ/plagiat; eventuelt om grensa kun ligg i om ein likte resultatet eller ikkje.

 6. @tanketom
  Dette er helt unødvendig pirk, men jeg klarer ikke la være: Det heter da vitterligen rape-revenge, og ikke revenge-rape? Det første forstår man jo i og for seg mens det andre høres jo bare dobbelt-ille ut. ;)

  Når det er sagt har jeg alltid vært av den mening at et plagiat står ut fra et homage nokså tydelig. Man kan gå veldig langt innenfor homage; For eksempel «Last man standing», uten at jeg synes det blir plagiat.Jeg synes det handler om mye av den samme tankegangen man finner i Creative Commons; Tilfører man verket tilstrekkelig nytt, og gir attribution til original opphavsmann kan det ansees som et selvstendig kreativt verk.

 7. tanketom sier:

  @Martin Jacobsen: Øhm, sjølvsagt meinte eg rape-revenge..

  Og, dersom du tenkjer Last Man Standing i forhold til Yojimbo, så er vel den ein offisiell remake, og ikkje «berre» eit plagiat?

 8. Joa. Kanskje det flyter over i remake. Det er jo likefullt en homage óg, eller er det vanntette skott her? Det jeg ville frem til er at man (jeg) anser en homage som noe som er gjort med respekt, ærlighet og kjærlighet mens et plagiat er en rip-off. Eller hva?

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>