- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Begrepet: Homage

Av Sivert Almvik , 9. februar 2010 i Artikler

«Begrepet [1]» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Direkte oversatt fra betyr begrepet «hyllest», og er i dag en betegnelse på verk som imiterer eller henter direkte inspirasjon fra andre og gjerne historiske verk. Begrepet ble populært på starten av 1990-tallet da post-modernismen [2] slo til for fullt innen kunsten. Pastisj [3] og ironi [4] ble etter hvert en stor del av homage-begrepet og dette ga resultater i at spesielt filmen fikk et helt nytt uttrykk. Elementer fra eldre og kjente filmer ble vekket til live på nytt [5], men gjerne med et ironisk preg eller med andre sterke humoristiske elementer. De mest kjente på 1990-tallet og fram til i dag er utvilsom Quentin Tarantino [6] som har for vane å enten låne hensynsløst fra eldre filmer, eller lage direkte kopier av kultfilmer med et mer moderne preg.

Som regel var homage-filmene åpenlyst basert på eldre verk, men man finner også andre og mindre tegn på homage i filmens verden. Små elementer som kun filmtrente øyne kan få med seg, og som er ment som stille hyllester til fra en regissør til en annen finner man i nesten alle filmer. Under ser vi et eksempel på dette fra David Lynch [7] sitt mesterverk Wild at Heart [8]. I begynnelsen av scenen ser vi en mann gå fra høyre til venstre i scenen. På skulderen bærer han et rødt, tynt rør. I følge Lynch selv er dette en hyllest til Jacques Tati [9]. Wild at Heart er i tillegg en homage til den kjente filmen The Wizard of Oz [10].


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/02/begrepet-homage/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Begrepet: http://montages.no/stikkord/begrepet/

[2] post-modernismen: http://en.wikipedia.org/wiki/Post-modernism

[3] Pastisj: http://en.wikipedia.org/wiki/Pastiche

[4] ironi: http://en.wikipedia.org/wiki/Irony

[5] vekket til live på nytt: http://en.wikipedia.org/wiki/Intertextuality

[6] Quentin Tarantino: http://montages.no/filmfolk/quentin-tarantino

[7] David Lynch: http://montages.no/filmfolk/david-lynch

[8] Wild at Heart: http://montages.no/film/wild-at-heart/

[9] Jacques Tati: http://montages.no/filmfolk/jacques-tati

[10] The Wizard of Oz: http://www.imdb.com/title/tt0032138/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.