Tarantino sår frø for kinokulturen – høstet applaus for testvisningen av The Hateful Eight

Sist lørdag brøt det ut entusiastisk applaus i Paramount Theatre, da Quentin Tarantino viste materiale fra sin kommende film The Hateful Eight under Cine Gear Expo. Filmen ble vist på 70mm-format, og hvis Cinemateket i Oslo får bestå og beholde Tancred-salen, kan vi kanskje også få se The Hateful Eight i sitt rette format her hjemme.

Testmaterialet fra The Hateful Eight inneholdt nærbilder av skuespillere, samt interiør og eksteriør i skiftende lyssetting. Det jobbes med å finne den beste måten filmen kan presenteres digitalt på, men Tarantinos westernfilm er ment å vises på 70mm, og skal anslagsvis vises på dette formatet i rundt femti kinosaler i USA.

Ifølge Dan Sasaki, Panavisions visepresident for såkalt optical engineering, forsøker Tarantino å få publikum tilbake til kinosalen der filmkunsten hører hjemme:

He really wants to get people back into theaters. You’re not going to get this [at home]. Quentin wanted an epic Western, something that hasn’t been seen in forever, that would really «wow» people. [When he saw this test,] he started bouncing in his seat.

The Hateful Eight er skutt på 65mm-film og er visstnok den første produksjonen siden Khartoum (Dearden, Elisofon; 1966) som bruker linser av typen Ultra Panavision 70.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Espen Slotsvik sier:

  Lurer fælt på hvilke kinoer i Norge som kan tilby denne filmen i sin originale 70mm herlighet!! Cinemateket er nevnt, Colosseum?

 2. Hei Espen,
  Vi jobber med dette. Ting er ikke på plass og det er også avhengig av hva en slik kopi vil koste. Det setter også krav til kinoene som evt skal vise filmen i 70mm om spesial-linser og annet. Så foreløpig har vi ikke et endelig svar til deg, men dette håper vi å få avgjort innen ikke alt for lang tid.

  Mvh
  Jarle Namtvedt
  Markedssjef og presseansvarlig
  Norsk Filmdistribusjon

 3. Svein Inge Sæther sier:

  Cinemateket i Oslo og Cinemateket USF i Bergen kan vise film på 70mm. Hvordan mulighetene er for Nordisk Film Kino må bedriften selv kommentere, men i en artikkel fra Filter i 2012 skrev ihvertfall Ulrik Eriksen:

  «Nå er det ikke lenger mulig å vise 70 mm i Norge, annet enn på Cinemateket i Oslo og Bergen.

  Ifølge kinotekniker Jan Eberholst Olsen ved Norsk filminstitutt står det fremdeles 70mm-projektorer på både Klingenberg 1 og Colosseum 1. Men disse kan ikke brukes på grunn av restriksjonene i den digitale avtalen mellom Hollywood og norske kinoer.»

  Kilde: http://filtermagasin.no/har-digitaliseringen-av-norske-kinoer-gatt-for-langt-nar-vi-ikke-far-sett-the-master-pa-best-mulig-vis/

  • Det er betryggende at cinematekene i Oslo og Bergen har visningsutstyret, men oooh…. «The Hateful Eight» i 70mm på Colosseum 1. En vakker kinodrøm! Tenk så fett om mange kloke hoder hadde kastet seg rundt og fått til dette.

 4. Vi gleder oss til The Hateful Eight,og vi jobber med å legge til rette for 70mm-visninger på Klingenberg. Siden hele kinoverdenen har blitt digitalisert, så er følgelig ikke dette et format vi jobber med til daglig. Uansett, vi ønsker å vise filmen i 70mm, men det avhenger ikke bare av oss. Det er et dyrt format, og det koster blant annet mye for distributøren å skaffe til veie en kopi. Får vi det som vi vil, så vises filmen i 70mm på Klingenberg, sal 1, fra premieredatoen. Men, det er altså flere brikker som må på plass ennå.

 5. Anders Haavie sier:

  Dette hadde vært fantastisk.

 6. Espen Slotsvik sier:

  Åhh, så utrolig bra å høre at noen jobber med dette :)
  Kan man sette seg opp på en liste eller liknende for å få info når dette skjer?

  Takk for svar!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>