Ny film fra Paul Thomas Anderson

Endelig! Helt siden There Will Be Blood i 2007 bidro til en omrokkering på listen over tidenes beste filmer, har det vært tyst fra regissør Paul Thomas Anderson. Ganske sikkert fordi han har vært mer interessert i å jobbe fredelig med et nytt manus enn å befinne seg i offentligheten. Og godt er det, for i dag offentliggjør Variety endelig detaljene om hans neste film – som vil få Philip Seymour Hoffman i hovedrollen som grunnleggeren av et nytt religiøst samfunn i 50-tallets USA:

Hoffman, who has played supporting roles in most of Anderson’s past films, this time will be at the center, playing «the Master,» as in «master of ceremonies,» a charismatic intellectual who hatches a faith-based organization that begins to catch on in America in 1952. The core is the relationship between the Master and Freddie, a twentysomething drifter who becomes the leader’s lieutenant. As the faith begins to gain a fervent following, Freddie finds himself questioning the belief system he has embraced, and his mentor.

Jeg får litt frysninger av hvor mye dette minner om There Will Be Blood. Det er nesten som om denne nye filmen kan bli en tematisk fortsettelse, som plukker opp tråden noen tiår etter at Eli Sunday møtte bowlinggulvet. Gjennom å gjøre religion og troen på høyere makter til et kjernetema, vil Anderson kunne dykke videre inn i sitt beretningsprosjekt om Amerikas mørke historie (som gjerne speiler nåtiden). Og castingen av Philip Seymour Hoffman som leder av et nyreligiøst korstog er nesten for selvfølgelig, – men et rørende ekko tilbake til Anthony Minghellas Cold Mountain, der Hoffman leverte en uforglemmelig rolle som ond, korrupt prest.

Philip Seymour Hoffman i «Cold Mountain» (2003)
Philip Seymour Hoffman i «Cold Mountain» (2003)

Paul Thomas Anderson har inntil videre plassert prosjektet hos Universal, som nå skal avgjøre om de vil finansiere filmens budsjett på $35 millioner ($10 millioner mer enn produksjonsbudsjettet på There Will Be Blood). Foreløpig er ikke regissøren helt i mål med sisteutkastet av manuset, men vi krysser fingrene for at studioet ikke stikker kjepper i hjulene. En kinolansering høsten 2011 bør være mulig om alt går etter planen.