J.J. Abrams adapterer The Dark Tower

darktower1

Stephen Kings 7 bind sterke The Dark Tower series er for meg en nesten mytisk størrelse. Som svoren King-fan i oppveksten, fikk jeg alltid høre at det var disse jeg skulle lese, men det ble aldri noe av det. Jeg var ingen fan av fantasy-sjangeren, selv ikke med et univers der King etter sigende har blandet inn både horror, western og sci-fi.

the_gunslingerAllikevel er det en besnærende nyhet at J.J. Abramsskal ha fått opsjon på serien, og planlegger å gjøre en filmatisering så snart han avslutter arbeidet med tv-serien Lost. Det vil si at en oppstart på manusarbeid kan starte en eller annen gang i 2010, mens innspillingen tidligst kan starte et par år etter. Hos Wikipedia fant jeg følgende oppsummering av romanserien:

In the story, Roland is the last living member of a knightly order known as gunslingers and the last of the line of «Arthur Eld,» his world’s analogue of King Arthur. The world he lives in is quite different from our own, yet it bears striking similarities to it. Politically organized along the lines of a feudal society, it shares technological and social characteristics with the American Old West, but is also magical. While the magical aspects are largely gone from Mid-World, some vestiges of them remain, along with the relics of a highly advanced, but long vanished, society. Roland’s quest is to find the Dark Tower, a fabled building said to be the nexus of all universes. Roland’s world is said to have «moved on», and indeed it appears to be coming apart at the seams — mighty nations have been torn apart by war, entire cities and regions vanish without a trace and time does not flow in an orderly fashion. Even the Sun sometimes rises in the north and sets in the east. As the series opens, Roland’s motives, goals and age are unclear, though later installments shed light on these mysteries.

the_drawing_of_the_threeSamtlige sider jeg har vært innom i forbindelse med denne nyheten, nevner Ringenes Herre som den mest sammenlignbare størrelsen. For etter hva jeg forstår, er størrelse et stikkord for hva Abrams og samarbeidspartner Damon Lindelof her må få opp på lerretet. Ikke bare er selve historien og karakterene vel så komplekse og omfattende som i Tolkiens univers; tablåene skal også være like storslagne. Da er det vel streng tatt umulig å ikke glede seg, eller?

the_waste_landsForfatteren selv skal ha mottatt mange tilbud om salg av filmrettigheter opp gjennom årene, blant annet av King-kjenner Frank Darabont (Frihetens regn, Den grønne mil), men samtlige har blitt avvist. Det skal ikke isåfall ikke ha handlet om pengene; Abrams skal ha fått rettighetene for den symbolske sum av 19.00 dollar, et tall som visstnok skal spille en viktig rolle også i seriens handlingsforløp. Kanskje ikke rart for en forfatter som har solgt godt over 300 millioner kopier av bøkene sine.

wizard_and_glassKanskje ligger valget av Abrams og Lindelof i deres allerede veletablerte fascinasjon for Kings mange univers. Lost skal blant annet være tydelig inspirert av The Dark Tower, og handlingen i seg selv er linket opp til romanene.

Her er Lindelofs eget utsagn:

We’re just so focused on finishing Lost that it’s really hard to think about anything else. The last thing we want to think about is how to adapt a seven book series of, you know, basically the writer who we admire the most and look up to most and has inspired our work the most, and do anything with that.

wolves_of_the_callaRespekt for opphavsmaterialet kan være avgjørende for suksessen til slike filmatiseringer, best eksemplifisert med Harry Potter-- og Ringenes Herre-seriens uvurderlige støtte fra fanmiljøet. Eller som motstykke i de desto mindre vellykkede adaptasjonene av Narnia-bøkene, der Disney trakk seg ut etter bare tre filmer, eller His Dark Materials-adaptasjonen der det ble med den første boka -- The Golden Compass. Trass i sjangerens blandede suksess de senere år, er det liten tvil om at Hollywood har fått ny tro på fantasysjangeren. Det er derfor vanskelig å tro at Abrams vil slite med å få det budsjettet han trenger for å lage den første, av det som altså kan bli hele 7 filmer. Det hjelper også veldig at han i sommer har vist muskler med sin kommersielt og kritikermessig veldig vellykkede revitalisering av Star Trek.

song_of_susannahHer er samtlige bøker i serien:

  • The Gunslinger (1982) / Revolvermannen -- (2005)
  • The Drawing of the Three (1987) / De utvalgte -- (2006)
  • The Waste Lands (1991) / Ødemarken -- (2006)
  • Wizard and Glass (1997) / Trollmannen og glasskulen
  • Wolves of the Calla (2003) / Ulvene
  • Song of Susannah (2004) / ?
  • The Dark Tower (2004) / ?

Vi venter i spenning! I mellomtiden kan vi kose oss med fansen sine trailere: