Trailer til Richard Kellys The Box

thebox21

Richard Kelly skrev seg øyeblikkelig inn i filmhistorien med det siste tiårets mest genuine kultfilm; mesterverket Donnie Darko. Filmen fanget en tid og en stemning på en så hjemsøkende måte at de fleste som falt for opplegget har sett filmen minst ti ganger – inkludert undertegnede. Med Southland Tales gikk Kelly nesten helt på snørra; selv om jeg nekter å avslå filmen som uinteressant, var den mer en kaotisk idé enn en film. Resultatet er like forvirrende som det er kjedelig, på tross av enkelte sublime øyeblikk.

Med The Box jekker Kelly ned de ambisiøse kunstvisjonene, men i likhet med Donnie Darko lefler den med langt større ideer enn den gjengse spenningsfilm. Filmen forteller om et par (spilt av Cameron Diaz og James Marsden) som blir tilbudt å uløse en funksjon i en merkelig boks de finner utenfor husdøra. Gevinsten er én million dollar, men prisen er at en person et eller annet sted i verden mister livet. Dette bør innby til et spennende, men kanskje også litt plumpt etisk dilemma. Du kan lese mer om selve prosjektet her, i et langt intervju der Kelly blant annet avslører sine inspirasjonskilder for filmens visuelle uttrykk. Selv festet jeg meg ved assosiasjonene han trekker til fotoarbeidet i Roman Polanskis klassikere, der den myke fokusbruken gjør at omgivelsene utstråler en merkelig giftighet som forstyrrer karakterene de innrammer. Etter å ha sett traileren til The Box bøyer jeg meg i støvet over hvor gjennomført dette «tyveriet» ser ut til å være; faktisk fikk jeg ofte fornemmelsen av å se klipp fra nettopp en gammel Polanski-film. Syttitallskoloritten ser ut til å være mesterlig gjennomført – ikke bare i fotoarbeidet, men også hva gjelder scenografi og kostyme.

box1

Videre ser filmen ut til å være langt nifsere enn jeg hadde trodd utifra det som foreløpig har lekket ut om handlingen. Traileren makter å overføre en gyselig, angstfylt stemning til meg som tilskuer, og jeg ble øyeblikkelig interessert i å se hvordan denne historien vil nøste seg opp. Morsomt er det også å se at Kelly ikke har henfalt til en glattpolert Hollywood-modell; den litt videokiosk-aktige atmosfæren fra debutfilmen er så absolutt tilstede, og med dét kan det se ut som om The Box kan bli en B-film av aller beste sort. Hvis Kelly ikke roter seg bort i fortellingen, kan dette bli en av årets mest interessante filmer!

The Box har amerikansk kinopremiere 30. oktober, og traileren finner du i HD her eller limt inn nedenfor: