Stumfilmkonsert med Årabrot og Caligari

Das Cabinet des Dr. Calibari
Robert Wienes berømte Das Cabinet des Dr. Calibari

Montages ønsker å gjøre deg oppmerksom på arrangementer vi selv mener kan være av interesse for våre lesere. I  anledning et stumfilmarrangement på Chateau Neuf har vi mottatt denne teksten, skrevet av Siv Heimdal fra filmklubben Cinema Neuf. Dr. Caligaris kabinett er en av våre personlige favoritter fra stumfilmperioden, og dette arrangementet virker uten tvil interessant!

Da filmen først kom tidlig på 1900-tallet kom den utrolig nok uten lyd. Selv om sjokket var stort første gangen levende bilder ble vist, ble dette litt kjedelig til slutt. Det dramatiske togrøveriet var ikke så spennende uten smell fra pistolene og skrik fra passasjerene. Problemet ble løst med å spille live musikk til kinovisningene. Om ikke reallyden ble hørt, kunne i alle fall musikken bygge opp under de dramatiske vendingene i filmen.

Dette samarbeidet varte stumfilmen ut, helt til lydfilmen kom i løpet av 30-tallet. Cinema Neuf og Konsertforeningen Betong tenker denne torsdagen å gjenopplive dette gamle samarbeidet mellom film og livemusikken. Historisk korrekt blir det ikke, da pianoklimpringen er byttet ut med noe langt mer interessant: hard, norsk trashmetal ved Årabrot!

Dr. Caligaris kabinett er noe av det skumleste stumfilmen har å by på. Historien om den omreisende massemorderen satte en støkk i de aller tøffeste på begynnelsen av 20-tallet. Filmen er nok ikke like skummel i dag. Moderne filmer som The Ring og Exorsisten har satt en ny standard for skrekkfilmer. Men Cinema Neuf og Betong har i alle fall tenkt å gjøre filmopplevelsen så uhyggelig som de kan, godt hjulpet av Årabrot sin skitne rock

Prosjektleder Joachim Solum svarte følgende da han ble bedt om å kommentere arrangementet: Tja..trenger man å si så mye mer da. Norsk støyrock som møter tysk ekspresjonisme er jo fett nok i seg selv.

Les mer her. Billettene koster 50,- for medlemmer, og 70,- for andre.

For Montages-lesere som ikke har anledning, kan vi tilby en YouTube-distribuert visning av Dr. Caligaris kabinett her og nå. Filmen er i public domain, og kan også lastes ned i høyoppløselig kvalitet fra Archive.org. God (stum)film!