Utøya 22 juli får hederlig omtale av den økumeniske juryen i Berlin

Berlinalen 2018: Erik Poppes Utøya 22. juli., som hadde offisiell verdenspremiere i Berlinalens hovedkonkurranse, ble i dag tildelt hederlig omtale av festivalens såkalte økumeniske jury.

Den økumeniske juryen vurderer hovedkonkurransens filmer for deres samfunnsmessige bidrag. I pressemeldingen fra Norsk filminstututt heter det at juryen som består av akademikere, journalister, forskere og filmpromotører, løfter frem filmer som åpner for «refleksjon over åndelige, menneskelige og sosiale spørsmål og verdier».

I sin begrunnelse for valget av Utøya 22. juli, fremhever de «hvordan filmen drar publikum inn i angsten og fortvilelsen til ungdommene på øya og skaper mulighet for omtanke og håp i møte med tragedien».

Erik Poppe er naturligvis beæret over juryens anerkjennelse:

«Den siste uken har vært en veldig spesiell opplevelse for meg og alle oss som har laget filmen. Og det er ikke til å komme unna at det har sittet mange hjemme i Norge og fulgt med på hvordan vår tolkning av deres traume er blitt mottatt i Berlin og resten av verden. Derfor bærer denne anerkjennelsen et viktig budskap.

Blant de internasjonale kritikkene, har jeg satt stor pris på Indiewires David Ehrlichs’ betraktning om at filmen kan bidra til å gjøre oss mer sensitive for vold, og det ofre for terror og krig gjennomgår, i en nyhetsvirkelighet som er så fylt med vold at vi mister vår evne til medfølelse. Når dette gjentas av denne juryen, tør jeg håpe på at dette er sant også for vårt publikum.»

David Ehrlichs anmeldelse kan du lese hos Indiewire.