TIFF-programmet sluppet: Laurence Anyways, Troell, Gondry og Israel

Så er endelig hele det offisielle festivalprogrammet for årets utgave av Tromsø internasjonale filmfestival sluppet — sjekk det ut her.

Blant de umiddelbart identifiserbare høydepunktene finner vi Laurence Anyways, som av flere i Montages-staben ble kåret til den beste filmen fra 2012 – og som vi før jul skrev inngående om, og foreslo for norsk distribusjon. Filmen er valgt ut av Dagsavisen-kritiker Mode Steinkjer, og vil bli vist hele tre ganger i løpet av festivalen. Her er det bare for festivalpublikummet å lage eseløre i programheftet og stille seg i kø: høyst sannsynlig blir Xavier Dolans mesterlige kjærlighetsdrama TIFF-høydepunktet for de som får sett den.

Videre er det staselig å se at den svenske legenden Jan Troell deltar på festivalen med sin nye film Dom över död man, og TIFF presenterer samtidig et retrospektivt sideprogram over Troells karriere. Et annet sideprogram verdt å merke seg er festivalens fokus på israelsk film, der både dokumentarer og spillefilmer er valgt ut til tegne opp et bilde av tilstanden i den israelske filmkulturen – som sjelden er fremme i lyset her i Norge. Som vi skrev i går vil festivalen i tillegg presentere et fokus på skatefilm – les mer om det her.

Også verdt å nevne er Michel Gondrys nye film, The We and The I, som kommer til TIFF i det rikholdige sideprogrammet Horisonter. Vi så filmen i Cannes, og skrev bl.a.: «The We and the I er et langt steg i riktig retning for regissøren; en både engasjerende, rørende og viktig ungdsomfilm fra Bronx full av liv og visuell energi.»

Vi kommer nærmere tilbake med våre tanker rundt innholdet i TIFF-programmet frem mot festivalstart 14. januar, blant annet med våre tips om filmene man ikke kan gå glipp av.