En legende har forlatt oss – Sir Christopher Lee er død

I formiddag ble det offentliggjort at den ikoniske skuespilleren Sir Christopher Lee (født 1922) forlot verden søndag 7. juni, 93 år gammel. Dødsårsaken skal ha vært hjerte- og pusteproblemer.

Christopher Lee var en høy, erkebritisk herre med voldsom autoritet og karisma; et filmhistorisk ikon, særlig innefor horrorsjangeren. Med sin umiskjennelige bassrøst og intense blikk, gestaltet han en rekke mørkemenn på lerretet, som Dracula, Scaramanga (The Man With the Golden Gun), Lord Summerisle (The Wicker Man), Doctor Catheter (Gremlins 2), Darth Tyranus (Star Wars: Episode II) og Saruman (Ringenes herre).

Det var i skrekkfilmene til Hammer Studios at Lee fikk sitt gjennombrudd på 50-tallet, men etter Ringenes herre-trilogiens enorme popularitet og fansens omfavnelse av rolletolkningen som Saruman, ble de siste fjorten årene blant de mest produktive i karrieren. Lee ble straks populær hos yngre publikummere og fantasyentusiaster – blant annet ved å dukke opp i flere Tim Burton-filmer, som Sleepy Hollow (1999), Charlie og sjokoladefabrikken (2005) og Dark Shadows (2012).

Selv skal Lee visstnok ha vært mest stolt av rollen som Pakistans grunnlegger i Jinnah (1998). Han etterlater seg kona Gitte (som han giftet seg med i 1961) og deres datter Christina. Ved siden av sitt virke som skuespiller, var Lee en lidenskapelig sanger, særlig innenfor metal-sjangeren.

En hel verden av filmfans minnes i dag Christopher Lee som en av de store, og samtidig som sorgen tynger, er det en fantastisk trøst å kunne glede seg over at han levde så lenge som han gjorde, og attpåtil var aktiv helt til siste slutt.

*