Halloween – en filmguide

dracula
Det som opprinnelig var den keltiske nyttårsaften, Samhain, har nå blitt dagen hvor store og små kler seg ut som hekser, demoner eller skrømt og koser seg med alt som er mørkt, skummelt og gyselig. Uansett hvordan man velger å feire, finnes det en film for anledningen! Og den behøver slett ikke ha Halloween i tittelen. Om man har lyst på et slasher-grøss er det selvsagt ingenting i veien for å grave fram originalen fra 1978 eller et av Rob Zombies lugubre bidrag til sagaen om Michael Myers; en mann glad i å drepe.

dracula-bela-lugosiLitt blod hører med, men det behøver ikke nødvendigvis strømme som en konsekvens av at det høgges og bløgges. Det finnes en rekke filmer som kler dagen særdelses godt, hvor blodet flyter i mer smakfulle former. Vampyren boltrer seg på kinolerretet som aldri før, og jeg vil på det varmeste anbefale å ta turen tilbake i tid og kose seg med en av de gamle klassikerne. Dracula av Tod Browning fra 1931 er et åpenbart valg, og haugevis med filmer er tuftet på estetikken i denne. Legendariske Bela Lugosi som Count Dracula vil alltid ha en spesiell plass i filmhistorien. Det sier sitt når Martin Landau fikk Oscar for sin rollefortolkning av Lugosi i Ed Wood (nok et finfint valg av film til Halloween). Lugosi selv kom aldri i nærheten av en Oscar, men i ettertiden har han blitt stående som en kultfigur.

nosferatuVampyrfimen oppsto dog allerede før lydfilmen gjorde sitt inntog. Nosferatu av F.W. Murnau fra 1922 er etter min mening den ultimate vampyrfilmklassikeren. Den er basert på romanen av Bram Stoker, men navnene ble endret av rettighetshensyn, og historien tar noen andre vendinger. Dracula heter her Count Orlok, og er egentlig fryktelig søt. Med krokete klør og spisse fortenner som gir en litt gnageraktig look smyger han seg fortapt rundt på jakt etter blod og kjærlighet. Hvis man har lyst til å bruke en film som bakteppe eller dekorasjon på en Halloweenfest, finnes det knapt bedre valg!

Halloween handler ikke bare om blod og gørr. Det er også barnas dag, eller dagen for barnet i oss alle. Og det finnes en rekke filmer som kan fryde både store og små. Animasjonsfilmene til Henry Selick er ikke til å komme utenom. The Nightmare Before Christmas (skrevet av Tim Burton, ja) egner seg utmerket både i barneselskap og på vorspiel. En drikkelek som nok er mer besnærende i teorien enn i virkeligheten, er å ta en shot for hver gang ordet Halloween dukker opp i åpningssangen. Man ville rett og slett aldri rukket å fylle opp glassene. Henry Selicks siste godbit, Coraline, er også en deilig, mørk Halloweenfilm, men er rett og slett for skummel for de aller minste. Jeg bet selv negler så det suste over Teri Hatchers animerte alter ego. Slem, slem dame.

MorticiaAFSlemme damer er gjennomgående i skumle barnefilmer, særlig når de er hekser. Man kommer ikke utenom The Wizard of Oz på en dag som denne. Lille, snille Dorothy (Judy Garland) danser bortover The Yellow Brick Road i sine røde sko, synger sukkersøtt, og blir venner med både blikkboksmenn og fugleskremsel, mens The Wicked Witch of the West lurer i bakgrunnen, slem og fæl. Morticia Addams i Anjelica Hustons skikkelse er mye stiligere, men slett ikke så slem. Jeg synes The Addams Family fra 1991 er kjempegøy! Finnes det noe bedre påskudd enn Halloween for å få lov til å ta en snarvisitt tilbake til 90-tallet? Jeg er forøvrig overbevist om at ungene nå vil synes den er like kul som jeg gjorde. Den er mørk på en herlig fjasete måte, full av tulleblod og med kostymer som burde kunne inspirere enhver.

rockyhorrorVil man ha mer fjas, mer galskap og flere ville kostymer er det duket for The Rocky Horror Picture Show fra 1975. Men nå bør ungene ha lagt seg. Det gnikkes og vrikkes en hel del, for å si det sånn. Man kan glatt basere en hel fest bare på denne filmen. Men man vil nok aldri helt greie å toppe festen på skjermen. Her snakker vi dekadense og galskap på et høyt plan! Susan Sarandon spiller Janet Weiss, filmens (etterhvert ikke fullt så) uskyldsrene heltinne. Det hele åpner i klassisk horror-stil. Janet og hennes nyforlovede Brad punkterer midt inne i skauen på en mørk og stormfull aften. De går for å låne telefon. Og kommer selvsagt til et fryktinngytende slott. Herfra tar det kort og godt av, med transvestitter fra Transylvania, kunstig liv i form av en meget velformet Rocky Horror i gullunderbukser, Meat Loaf som gjør en bråkete entré på motorsykkel for så å kvestes med en isøks, og ikke minst møter man slottstjeneren Riff Raff, som etterhvert tar laseren i egne hender … Riff Raff spilles av Richard O’Brien, som opprinnelig skrev The Rocky Horror Picture Show som et teaterstykke. Han er også en av de særeste, kuleste skuespillerne i universet. Bare så det er sagt. På en mindre tøysete dag kan han nytes som Mr. Hand i Dark City, Alex Proyas mørke mesterverk fra 1998.

The Rocky Horror Picture Show er kjent for å ha en dedikert tilhengerskare, og på en kino i München har filmen blitt vist ukentlig i bortimot 30 år. I USA kommer publikum gjerne utkledt som karakterene og har med rekvisitter som for eksempel en avis til å holde over hodet i en scene hvor det regner. En remake av The Rocky Horror Picture Show for TV er i emning, og det skal bli spennende å se om den greier å hedre sin forgjenger på en tilstrekkelig outrert måte!

Å nyte Halloween er kunsten å omfavne det mørke og morbide, men samtidig barnslige. Om du ikke skal på fest i kveld, så grav deg ned i godstolen med en pose godtemark og heksehyl, og nyt en av disse filmene til det fulle!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 16 kommentarer

 1. Even G. Benestad sier:

  Ligg for all del unna Rob Zombie’s plagsomme re-make av Halloween! Da er det langt bedre å skaffe seg en kopi John Carpenter’s superbe original fra 1978. Den finnes også på Blu-Ray for de som har fattet hvor fantasisk dette formatet er.

  Til de som ønsker å se film med sine barn i kveld kan jeg anbefale Nicolas Roeg’s filmatisering av Roald Dahl’s Heksene. Dette er en film som i tillegg til å være ganske morsom tilbyr en rekke barnevennlige grøss. Jeg mener, hvorfor skal man se A Nightmare Before Christmas på Halloween? Det er nemlig ikke til å skyve under verken bord eller stoler at dette fremfor alt annet er en skikkelig julefilm. Man må ikke blande kortene for da blir det bare masse rot…

  John Carpenters The Thing kan selvsagt også anbefales, men det er ingen familiefilm.

  Underlig nok burde man ta Halloween III: Season of the Witch til nærmere ettersyn. Det ble en fadese da den dukket opp på kinoene i 1982. Historien har ingen tilhørighet til de to første filmene og hele konseptet er basert på en ide av John Carpenter om å lage en film i året som på en eller annen måte skulle omhandle Halloween. Med andre ord er ikke Michael Myers med, men det er allikevel en underlige skrue av en horrorfilm som har en rekke atmosfæriske øyeblikk.

  Ellers er det bare å kaste seg på forslaget om Dark City som på alle måter oser av Halloween, men det er viktig å se den på Blu-Ray siden dvd versjonen er fryktelig dårlig.

 2. Kari Petronella Finstad sier:

  Enig i at man godt kan ligge unna Rob Zombies versjoner! Det er også litt av poenget – på Halloween kan man med fordel se noe helt, helt annet.

  Men jeg synes The Nightmare Before Christmas er utmerket også på denne tiden av året, jeg! Selv om det ikke blir jul uten Julenifsen (for en herlig oversettelse!) …

  Selv elsker jeg Dark City, men foretrekker noe mer lettbent på Halloween.
  Eller en skikkelig klassiker!
  Noen filmer jeg ikke fant plass til i saken, men som kler kvelden godt er:

  The Fall of the House of Usher av Roger Corman – en herlig Edgar Allan Poe-klassiker med Vincent Price i hovedrollen.

  Freaks av Tod Browning – En film som på sin tid skapte furore og ble bannlyst i en rekke land fordi Browning brukte ekte sirkusartister og «vanskapninger». Den er helt nydelig, og en hyllest til alle raringer.

  De dødes tjern av Kåre Bergstrøm – Hvorfor ikke ta en titt på en norsk skrekkfilmklassiker?

 3. «Julenifsen (for en herlig oversettelse!) » Hahaha! Kanskje den herligste oversettelsen jeg har sett i hele mitt liv.

  Forøvrig er det veldig mange «morsomme» horrorfilmer her, men det er vel noe av poenget? Du har i alle fall unngått de virkelig jævelige, slik at kidsa kan henge seg på, eller i det minste snik-kikke uten å dø av skrekk.

  Selv synes jeg Coraline var et utmerket forslag! Den var jo faktisk skummel. Elsket den på kino og skal vurdere å fore dvd-spilleren med den i kveld, da jeg ligger febersyk og ikke kan kle meg ut til fest ;)

 4. Even G. Benestad sier:

  Fantastisk at du nevner The Fall of the House of Usher!
  Denne og flere av Roger Cormans Edgar Allan Poe filmatiseringer er storkos på en dag som denne. The Raven, Pit and the Pendulum og ikke minst Tales of Terror er alle verdige kandidater. Ikke minst for Vincent Price’s artige rolletolkninger.

  Skulle dere også ønske å se Vincent Price i mer alvorlig rolle så se Witchfinder General. Her bruker han svært få av de morsomme faktene man ofte assosierer med Roger Cormans filmer…

  Witchfinder General er regissert med mye energi av Michael Reeves som dessverre døde alt for ung.

  Skulle det være ønskelig med enda mer gotisk horror så har det britiske selskapet Hammer laget en rekke gode grøssere. Dracula filmene med Christopher Lee er bare toppen av isberget.

 5. Daniel Flyum Neira sier:

  Blair Witch Project er fortsatt en av de skumleste filmene jeg har sett.

 6. Thor Joachim Haga sier:

  Fine forslag, Kari!

  Mens vi snakker om Murnaus Nosferatu, må jeg bare anbefale Shadow of the Vampire fra 2000, en fiktiv og ganske så urovekkende «behind-the-scenes»-film med en glitrende Willem Defoe som Nosferatu-skuespiller Max Schreck og John Malkovich som Murnau selv.

 7. Kari Petronella Finstad sier:

  Shadow of the Vampire, ja! Den er helt klart glimrende Halloweenunderholdning!

  Og jeg er selvsagt helt enig med Even i at alle Cormans Poe-filmatiseringer er høyst severdige!

  Glemte helt å takke for det glitrende forslaget om Heksene av Roald Dahl! Den fikk jeg veldig lyst til å se igjen!

 8. Even G. Benestad sier:

  Shadow of the Vampire er en underlig film som trolig kommer til å bli plukket opp av filmbuff’s i flere generasjoner fremover. Regissør E. Elias Merhige er da også en underlig skrue som har mye rart på samvittigheten. Begotten for eksempel er en film man kan elske eller hate, men den er umulig å glemme.
  Egentlig er det synd han bommet slik med Suspect Zero for hadde han lykkes med den hadde det nok kommet enda flere spennende prosjekter fra den fronten.

  Forøvrig avsluttet jeg filmkvelden i går med The Changeling fra 1980. En film som er helt på høyde med en rekke store grøssere fra denne perioden. Av en eller annen grunn har filmen gått i glemmeboken til de fleste og det til tross for at selveste George C. Scott leverer en av sine beste filmroller noensinne. Filmen er perfekt vevet sammen av krypende grøss og en effektiv historie.

  Hva mer skal egentlig til?

 9. Ørjan Jakobsen sier:

  Ka med misery av stephen king, ikke til å kjmse av

 10. Even: ang. Dark City på DVD, så er dette en flott (og ikke «fryktelig dårlig») versjon:

  Dark City: Director’s Cut

  (takk for fin artikkel, Kari!)

 11. Even G. Benestad sier:

  Det er overføringen til dvd som er dårlig! Ikke filmen i seg selv… Den er helt fantastisk. Jeg tror bare det har kommet en versjon på dvd og den har aldri blitt behandlet på en skikkelig måte. Derfor lønner det seg nok å kjøpe BD versjonen slik at man kan nyte maks… Dette er mørke saker og da er det viktig at detaljene ikke gror igjen for da blir bildet unødvendig flatt.

  Er det derimot kommet en skikkelige versjon som jeg ikke vet om så kom med detaljer!

 12. Jon Nordvik sier:

  Jeg havner alltid i Halloween-modus av å se Vincent Price.
  The Abominable Dr. Phibes
  http://www.youtube.com/watch?v=xHHs7qyiLmU
  Dr. Phibes Rises Again
  http://www.youtube.com/watch?v=sl0zfECh0oU
  Theatre of Blood
  http://www.youtube.com/watch?v=f5-GA1ueboQ
  Sistnevnte er komplett ubetalelig, om en teaterskuespiller som hevner seg på kritikerne sine. Hans beste, synes jeg. Enn så lenge ligger den her i sin helhet.
  http://www.youtube.com/watch?v=pInYbM85hNc

 13. Jeg så La den rette komme inn på lørdag, på en av canal+-kanalene. Sikkert litt tilfeldig at den gikk på Halloween, og selv tenkte jeg ikke så mye over hvilken dag det var, men hei! for en film.

 14. @Benestad, det er minst to dvd-utgaver av Dark City – den første, fra dvd-formatets barndom, og director’s cut’en, som kom ut ganske nylig. Sistnevnte er ikke en dårlig dvd. Uansett bør man jo aller helst se Dark City på 35mm. Flatskjerm eller videoprojektor, som man må ha for å full uttelling på blurays oppløsning, er ikke i stand til å gjengi et like bredt dynamikkområde som film.

 15. Even G. Benestad sier:

  Jeg viste ikke at dir cut av Dark City fantes på DVD, men det er jo flåsete av meg å tro den bare finnes på blu-ray. Selvsagt burde filmen nytes på kino!

 16. Jonas Heitmann sier:

  Jeg har en tradisjon hver Halloween at jeg setter meg ned med et par kompiser og ser.. ja, hva skal jeg kalle det? Skikkelig lavmåls skrekkfilmer med høy underholdnings verdi! Da blir det som regel 50 til slutten av 90 talls B skrekkfilmer og hvis dere vil ha en god latter, burde dere sjekke ut noen av disse!

  – Monster in the closet
  – Troll 1 og Troll 2
  – Night of The Demon( Ikke vampyr versjonen)
  – Mystics in Bali
  – Leprechaun serien
  – Critters

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>