Se den gruvakre traileren til Ridley Scotts Alien: Covenant

Bare få timer etter at nordmenn flest hadde lagt seg ribbemette på julaften, var det andre ting som presset seg ut av kroppen et annet sted i universet: I natt ble første trailer til Ridley Scotts myteomspunne Prometheus-oppfølger Alien: Covenant endelig sluppet.

For artikkelforfatteren er dette utvilsomt årets mest etterlengtede trailer. Ikke bare som blodfan av Alien-serien, men også som en dedikert forsvarer av Ridley Scotts Prometheus (2012). Vi har fått små informasjonsdrypp de siste månedene, særlig at filmen er en krysning av uttrykket i Prometheus og de mer action- og spenningsorienterte aspektene ved Alien-filmene, men ingenting håndfast.

Traileren som ble sluppet i natt ser ut til å bekrefte disse signalene. Det kan virke som om den hopper en del i tid – første og siste del ser ut til å omhandle flukten fra trusselen ombord på skipet Covenant, mens midtpartiet omhandler utforskningen av den fremmede planeten med det samme golde, islandske fjell-landskapet vi så i åpningen av Prometheus.

Også det sterile, moderne skipskontoret som vi husker fra Meredith Vickers’ romkapsel i 2012-filmen replikeres her i androiden Walters (Michael Fassbender) tumleplass. Det er imidlertid ingen glimt av Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) eller Fassbenders David – det er ennå uvisst hvordan disse historiene bindes sammen.

Mest gåsehudfremkallende er imidlertid alle referansene til de tidligere Alien-filmene; det kan virke som om Scott har tatt fansens innvendinger mot Prometheus på alvor, og gjeninnført både xenomorfen (i en herlig seksuelt, ladet sekvens mot slutten av traileren) og klaustrofobiske fluktforsøk i mørke, blinkende korridorer. Her er både flakkende lyskilder, gråhvite fargekomposisjoner og ‘truckers in space’ – tonelagt av norske Aurora Aksnes’ versjon av «Nature Boy» på lydsporet som urovekkende kontrast. Det er forøvrig Jed Kurzel (The Babadook, Slow West) som har fått det ærefryktige oppdraget i å skrive filmens originalmusikk.

Dette virker svært lovende – både som stilistisk hybrid av de to Alien-universene, men også som et eksempel på Scotts energiske historiefortelling i en alder av 79 år. La oss krysse fingrene for at filmen er like bra som traileren antyder. Alien: Covenant har norgespremiere 19. mai 2017, og blir trolig åpningsfilm i Cannes.

*

 alien1 alien2 alien3 alien4 alien5 alien7