Ringenes herre-fotograf Andrew Lesnie er død

Mannen som fanget Midgard på film har gått bort. Den australske fotografen Andrew Lesnie døde av et hjerteinfarkt mandag 27. april, bare 59 år gammel, og etterlater seg en innflytelsesrik filmografi.

Lesnie slo igjennom som fotograf med Heldiggrisen Babe i 1995, og Peter Jackson var snar om å invitere ham ombord på det som skulle bli et av filmhistoriens mest ambisiøse prosjekter. Lesnies arbeid med Ringenes herre-trilogien resulterte i en Oscar-statuett (for Ringens brorskap) og har vist seg å være til stor inspirasjon for den visuelle utformingen av andre filmer og fjernsynsserier i fantasy-sjangeren.

Eksempelvis kan man observere vendingen som visualiteten i Harry Potter-serien (2001–2011) tok underveis, der Andrew Lesnies arbeid med Ringenes herre var en åpenbar innflytelse. Lesnies sensibilitet for teksturer i bildene, hans virtuost bevegelige kamera – hvem minnes ikke svalestupene ned langs Orthanc eller murene ved Minas Tirith? – og uttrykksfulle spill med lys og skygger, inspirerte ikke bare Potter-serien mot et mer raffinert uttrykk, men etterlot en arv som også er tydelig i HBOs populære fjernsynsserie Game of Thrones.

I dag minnes Andrew Lesnie som en hardtarbeidende kunstner og et usedvanlig varmt, humørfylt menneske blant sine kolleger. Lesnies siste arbeid som fotograf ble Russell Crowes regidebut The Water Diviner, som har norsk kinopremiere 8. mai.

Regissør Peter Jackson og Andrew Lesnie.
Regissør Peter Jackson og Andrew Lesnie.