Regissør Bernardo Bertolucci er død (1941-2018)

Den italienske mesterregissøren Bernardo Bertolucci er død, 77 år gammel. I løpet av sin mangfoldige karriere signerte Bertolucci filmklassikere som Il Confirmista (1970), Last Tango in Paris (1972), 1900 (1976) og Oscar-vinneren The Last Emperor (1987), men var også aktiv i sine senere år – med The Dreamers (2003) som et markant «late masterpiece».

Med Bertoluccis bortgang mister filmkulturen et av de siste gjenlevende ikonene fra gullalderen i italiensk film på 1950-, 60- og 70-tallet, og nyheten rapporteres da også i dag av en samlet verdenspresse (La Repubblica, BBC, Le Monde, El Pais, The New York Times, China Daily). Til bransjebladet Variety sier regissørens talsperson Flavia Schiavi at Bertolucci gikk bort i dag tidlig i sitt hjem i Roma, etter lang tids kreftsykdom.

Bernardo Bertolucci ble født i 1941, og ønsket tidlig å bli poet som sin far, Attilio Bertolucci, men etter litteraturstudier i Roma tok han steget inn i filmbransjen da han fikk jobb som assistent til Pier Paolo Pasolini under innspillingen av Accatone (1961). Derfra gikk det raskt videre til at Bertolucci allerede i 1962 spillefilmdebuterte selv, med La cammore secca, som hadde premiere på filmfestivalen i Venezia. I 1964 ble hans andre spillefilm, Prima della rivoluzione, presentert i Kritikeruken i Cannes, og i løpet av få år ble Bertolucci regnet som et av Italias fremste nye regissørtalenter.

Med mesterverket Il Conformista og sensasjonelt kontroversielle Last Tango in Paris befestet Bertolucci på starten av 1970-tallet sin posisjon som arvtager og videreformidler av arven fra den europeiske filmens glansdager på 1960-tallet, og det skulle vise seg at Bertolucci klarte kunsten å balansere en karriere forankret både i Hollywood og Europa. Hans episke storverk 1900 ble laget blant annet med penger fra Paramount Studios, men selv om regissøren flyttet til Los Angeles på starten av 1980-tallet og allerede hadde vært Oscar-nominert to ganger, skulle det gå helt til 1987 før han fikk laget en film som skulle bli behørig omfavnet av Oscar-akademiet. Så ble da også The Last Emperor en enorm suksess, som vant alle de ni Oscar-prisene den ble nominert til (inkluderte beste regi til Bertolucci) og som på tross av sin påkostede produksjon spilte inn mer enn det dobbelte av budsjettet.

På 1990-tallet og 2000-tallet fortsatte Bertolucci å regissere en rekke forskjellige type prosjekter, men selv om ikke alle står seg like godt som hans mest berømte klassikere, har en film som The Dreamers fra 2003 rukket å bli en tungt anerkjent film fra siste periode av regissørens karriere, og ble senest våren 2018 trukket frem av mange som en av de beste filmene om studentrevolusjonen i Paris i 1968.

Nedenfor har vi limt inn bilder fra noen av Bernardo Bertoluccis mest berømte filmer.

«Il Conformista»
«The Last Emperor»
«Last Tango in Paris»
«The Dreamers»