Oscar-racet over (før det har begynt) for Margreth Olin og Fedrelandet

I dag ble Oscar-akademiets kortlister i ti ulike kategorier offentliggjort, og det norske bidraget Fedrelandet nådde ikke opp blant filmene som kan gå videre til nominasjon – i hverken kategorien for helaftens dokumentar eller beste internasjonale film.

Både Hisham Zamans A Happy Day og Ole Giævers Ellos eatnu – La elva leve var aktuelle som mulige norske Oscar-kandidater tidligere i høst, men den norske forhåndsjuryen valgte å satse på Fedrelandet – som har gjort seg tydelig bemerket både etter den internasjonale festivalpremieren på CPH:DOX i våres og i Toronto i september.

Det er et trangt nåløye uansett hvilken tittel Norsk filminstitutt «sender ut» til akademiets medlemmer for vurdering, særlig når det er snakk om årganger der norsk film ikke har frembragt et særlig profilert tilfelle – som Verdens verste menneske var i 2021, etter Cannes-suksessen som igangsatte det hele.

Hos IndieWire kan man bla seg gjennom alle de ti kortlistene Oscar-medlemmene har løftet frem i en runde «tidlige avstemninger», som spisser utvalget før nominasjonene avgjøres, i kategorier som de tre for ulike kortfilmer, sminke, VFX, originalmusikk, sang, osv. Ingen andre norske produksjoner har nådd opp i de øvrige kategoriene heller.

Årets Oscar-nominasjoner blir offentliggjort 23. januar 2024, og utdelingen finner sted i Hollywood søndag 10. mars (eller natt til mandag 11. mars, med norske øyne).