Originalversjonene av den opprinnelige Star Wars-trilogien relanseres på kino i sin førdigitale form

I desember våkner Star Wars-universet igjen med J.J. Abrams‘ franchise-gjenopplivende film Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. I den forbindelse vil en tilhørende nostalgi nå bli løftet ut av arkivene: originaltrilogien relanseres på kino.

Her er det da viktig å påpeke den spesifikke «verdien» av en relansering av de første tre Star Wars-filmene; vi snakker altså ikke om 1997-versjonene som ble digitalt «sminket» av George Lucas, men de opprinnelige versjonene fra den førdigitale tidsalder. Disse har alltid vært stemoderlig behandlet av Lucasfilm, og en relansering vil strengt tatt være av både filmhistorisk og anekdotisk betydning: Han shot first.

Det er regissør John Landis som har kommet med nyheten, i forbindelse med en Q&A han deltok på i Florida før helgen. Saken ble rapportert av A.V. Club, og her er det britiske filmmagasinet Empire sine to tweets om saken:

Hvis dette blir bekreftet vil det i første omgang bety en relansering i USA, men det er selvfølgelig lov å håpe at vi også i Norge kan få muligheten til å ta et gjensyn med de originale Star Wars-filmene, slik George Lucas skapte dem med oppfinnsomhet og teknisk virtuositet i en førdigital æra av filmhistorien. Tiden vil vise!

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens har norsk kinopremiere 16. desember 2015.