Mot veggen-regissør Fatih Akin trekker sin nye film The Cut fra Cannes – sikter mot Venezia

I en dramatisk vending bare få dager før årets Cannes-program offentliggjøres kommer nyheten om at regissør Fatih Akin trekker sin påmeldte film The Cut fra vurdering, og isteden sikter mot en festivalpremiere nærmere høsten.

Det er Cineuropa som melder dette, og nettsiden oppgir at det er «personlige grunner» som ligger bak avgjørelsen. Fatih Akin etablerte seg som en av europeisk films viktigste nye stemmer med filmene Mot veggen og Den andre siden tidlig på 00-tallet, og i år skal trilogien etter sigende kompletteres av The Cut – som har Tahar Rahim (Profeten) i hovedrollen.

Vi skal avstå fra å spekulere for mye i hva årsaken kan være til at Akin trekker filmen fra Cannes-vurdering, men ettersom festivalen annonserer sitt program allerede torsdag 17. april kan det tenkes at The Cut ikke var tiltenkt den posisjon i Cannes som Akin håper på. Og at han derfor venter. En annen årsak kan være at han ikke får filmen ferdig i tide, og at han allerede nå innser at han må gi seg selv mer tid i klipperommet.

Cannes eller ikke; vi får se The Cut i 2014 (regulær tysk kinopremiere er i oktober), og for oss som verdsatte Akins uttrykk i Mot veggen og Den andre siden langt mer enn det i hans tåpelige komedie Soul Kitchen, er det godt å vite at han er tilbake i sitt alvorlige spor: The Cut skal etter sigende handle om ondskapen i mennesket, og da Akin ble intervjuet av Cineuropa før jul fortalte han at Tahar Rahims rollefigur ikke sier et eneste ord gjennom hele filmen, Sergio Leone-style.

Vi venter i spenning, og håper å se The Cut i Venezia på sensommeren.