Utsøkte plakater og trailer til Nuri Bilge Ceylans Cannes-aktuelle Winter Sleep

Cannes 2014: Den tyrkiske regissøren Nuri Bilge Ceylan løfter duken av sin nye film Winter Sleep neste uke, når den får sin premiere i hovedkonkurransen i Cannes. Denne uken har fersk trailer og et par plakater blitt sluppet, og alt tyder på at vi kan glede oss.

Hvis man leker litt fritt med sammenligninger – og det skal vi gjøre nå – så kan Ceylan i en slags overført betydning anses som Tyrkias Wes Anderson. Det er selvfølgelig knapt noen likheter mellom dem rent tematisk, estetisk eller stemningsmessig, men Ceylan har – som Anderson – en usedvanlig evne til å sette sitt bestemte avtrykk på sine filmer; og levere jevnt og trutt uten særlige avvik.

Hans forrige film, Once Upon a Time in Anatolia (les vår omtale), ble belønnet med Grand Prix i Cannes i 2011, og regissøren er i år å regne som «overmoden» for en Gullpalme, forutsatt at filmen leverer og at den er kompatibel med Jane Campion og hennes jurys preferanser.

Ikke overraskende viser traileren at Winter Sleep ser veldig ut som en Ceylan-film. Med sine 3 timer og 16 minutter spilletid, kan den også se ut til å by på nok et rikt måltid for tålmodige fans. Traileren nedenfor er kun tekstet på fransk, men hos Ceylan er det uansett bildene man søker etter, fremfor dialogen. Og rent visuelt ser han ut til å levere igjen, med sine forseggjorte og stemningsskapende komposisjoner – denne gang fra den tyrkiske landsbygda.

Se for øvrig også de to plakatene under, som i sin tegnede eleganse bærer bud om at Ceylans kunstneriske kontroll strekker seg helt ut i markedsføringsmateriellets fingerspisser – akkurat som hos Wes Anderson.

Winter SleepWinter Sleep