Trailer

Utsøkte plakater og trailer til Nuri Bilge Ceylans Cannes-aktuelle Winter Sleep

Cannes 2014: Den tyrkiske regissøren Nuri Bilge Ceylan løfter duken av sin nye film Winter Sleep neste uke, når den får sin premiere i hovedkonkurransen i Cannes. Denne uken har fersk trailer og et par plakater blitt sluppet, og alt tyder på at vi kan glede oss.

Hvis man leker litt fritt med sammenligninger – og det skal vi gjøre nå – så kan Ceylan i en slags overført betydning anses som Tyrkias Wes Anderson. Det er selvfølgelig knapt noen likheter mellom dem rent tematisk, estetisk eller stemningsmessig, men Ceylan har – som Anderson – en usedvanlig evne til å sette sitt bestemte avtrykk på sine filmer; og levere jevnt og trutt uten særlige avvik.

Hans forrige film, Once Upon a Time in Anatolia (les vår omtale), ble belønnet med Grand Prix i Cannes i 2011, og regissøren er i år å regne som «overmoden» for en Gullpalme, forutsatt at filmen leverer og at den er kompatibel med Jane Campion og hennes jurys preferanser.

Ikke overraskende viser traileren at Winter Sleep ser veldig ut som en Ceylan-film. Med sine 3 timer og 16 minutter spilletid, kan den også se ut til å by på nok et rikt måltid for tålmodige fans. Traileren nedenfor er kun tekstet på fransk, men hos Ceylan er det uansett bildene man søker etter, fremfor dialogen. Og rent visuelt ser han ut til å levere igjen, med sine forseggjorte og stemningsskapende komposisjoner – denne gang fra den tyrkiske landsbygda.

Se for øvrig også de to plakatene under, som i sin tegnede eleganse bærer bud om at Ceylans kunstneriske kontroll strekker seg helt ut i markedsføringsmateriellets fingerspisser – akkurat som hos Wes Anderson.

Winter SleepWinter Sleep

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Hossein Mohammed sier:

  Jeg går all inn og sier at han vinner Gullpalmen i år. Vent og se.

  • Hossein Mohammed sier:

   Eller frøken Kawase. Ganske klare tendenser i Cannes de siste årene at folk som vinner Gullpalmen, har tidligere vunnet andre priser, kanskje de eneste unntaket er Abdellatif Kechiche, men han har hatt større suksess med César-prisene. Faktumet at hun klarte å gripe Grand Prix i 2007, hvor det var et mesterverk etter den andre i rad og rekke er ekstremt imponerende.

 2. André sier:

  Hva med Cronenberg da? Han er jo en laaaangt mer overdue enn Ceylan (og Kawase). WINTER SLEEP ser jo flott ut, men også potensielt kjedelig. I motsetning til Cronenberg-en!

 3. Don Panza sier:

  Dude! Tyrkias Wes Anderson?!? WTF! Så skriver du: «Det er selvfølgelig knapt noen likheter mellom dem rent tematisk, estetisk eller stemningsmessig». Dette er jo helt meningsløst. Å foreslå at han er Tyrkias «Wes Anderson» for så i neste setning å demetere dette? Helt på nivå med «Akutt ståpels av Hobitten trailer». Enda en klassiker her på Montages…

  • Hei «Don»! Det Istanbul-baserte filmtidsskriftet Altyazı beskrev for noen år siden Ceylan som Tyrkias mest visuelt gjenkjennelige auteur, og der har de rett. Filmene hans er stemplet med en så selvsikker signatur at det oppstår nye adjektiver (og etterlates blekkflekker) i kjølvannet av dem. Dette er parallellen til Wes Anderson, som jeg tror du forstår (men velger å være vrang med).

   «Hvis man leker litt fritt,» er starten på setningen i avsnittet du kommenterer. Det forbløffer meg at du blir opprørt i WTF’ens potens av en så uskyldig liten sammenligning, som ikke dementerer seg selv, men som snører opp den strenge definisjonsstrikken litt, og foreslår at de er i samme kategori; kategorien for filmskapere med et særegent avtrykk.

   Med det sagt.. Hvilken Ceylan-film er din favoritt?

 4. Don Panza sier:

  Og hvem er de idiotene i kommentarfeltet som mener å spå hvilken film som kommer til å vinne Gullpalmen i år? Vent og se. Haha.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>