Lukas Moodysson er tilbake – se traileren til Vi är bäst

Lukas Moodysson har ikke laget en spillefilm siden kraftig undervurderte Mammut fra 2009, som dessverre møtte laber interesse etter at den ble buet ut på filmfestivalen i Berlin. Nå er han tilbake med ungdomsfilmen Vi är bäst, basert på kona Coco Moodyssons tegneserie.

Moodysson debuterte med Fucking Åmål, som til dags dato er den beste skildringen av «de vanskelige tenårene» undertegnede har sett på film, så det føles naturlig å glede seg til regissørens gjenforening med aldersgruppen. Vi är bäst handler om tre jenter på tretten som vil bryte ut av det feminiserte pop-miljøet som omkranser dem på skolen. Reaksjonen blir å starte et punkeband, men de to initiativtagerne har ett graverende problem: ingen av dem kan spille et instrument. Da er den litt alvorstunge jenta med musikkskole-skills redningen.

Estetikken her er velkjent Moodyssonsk; han gjenforenes med den fantastiske fotografen Ulf Brantås, som bidro til å skape det kornete syttitallet i Tillsammans – en stil som vel også kan sies å prege Fucking Åmål. I og med at Vi är bäst foregår i 1982, er det opplagt at det visuelle uttrykket befinner seg i samme gate som disse tidligere filmene, selv om det virker noe mer polert (i tråd med tiåret).

Vi är bäst

Rollebesetningen ser herlig ut, og trailerens muntre toneleie indikerer at dette kan bli en nydelig fortelling, men jeg håper at Moodysson også vektlegger det såre og vanskelige ved å være annerledes – noe han jo er ekspert på. Dette kan bli litt sukkersøtt, men etter helvetesrittene Lilja 4-ever, Ett hål i mitt hjärta og Mammut unner jeg Moodysson å se livet fra den lyse siden.

Svensk premiere blir 11. oktober.