Louder Than Bombs er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris

Joachim Triers Louder Than Bombs er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2016.

Fredag vant Joachim Trier sin tredje regi-Amanda på rad – en seier som dessverre ble overskygget av at prisen ble utelatt fra TV-showet – og nå konkurrerer han også for tredje gang om Nordisk råds filmpris. Verken Reprise (2007) eller Oslo, 31. august (2011) trakk det lengste strået, selv om de av mange ble regnet som forhåndsfavoritter.

Trier er nominert sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm fra Motlys. Trioen kommer med følgende uttalelse i en fersk pressemelding: «Det er en stor anerkjennelse for oss og resten av teamet som har vært med på å lage filmen og vi er utrolig glade over at juryen valgte Louder Than Bombs som kandidat til Nordisk råds filmpris. Denne filmen er forøvrig et riktig Nordisk samarbeid med fagsjefer fra både Norge, Sverige og Danmark.»

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen. Begrunnelsen lyder slik: «Joachim Triers Louder Than Bombs er en undersøkelse av sorg, slik den spiller seg ut hos en far og hans to sønner tre år etter at moren er gått bort. […] Trier og hans faste manusforfatter Eskil Vogt skildrer dette på stillferdig vis, gjennom et flytende organisk og originalt filmspråk, som tar vare på karakterenes ulike følelsesmessige tilstander.»

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og tildeles en film som «utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.» Målet har som mål å styrke det nordiske kulturfellesskapet.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i København 1. november. Cinemateket i Oslo arrangerer lørdag 22. og søndag 23. oktober Nordisk filmhelg der de fem nominerte filmene blir vist, i tillegg til at det blir samtaler med gjester fra både foran og bak kamera.

Som vanlig har vi klokkertro på at Trier tar hjem prisen, men kloke av skade – Norge har aldri vunnet tidligere – venter vi med å sprette champagnen.

*

De øvrige nominerte er:

Danmark:
Under sanden
Regissør: Martin Zandvliet
Manusforfatter: Martin Zandvliet
Produsent: Mikael Rieks

Finland:
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Hymyilevä mies)
Regissør: Juho Kuosmanen
Manusforfattere: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen
Produsent: Jussi Rantamäki

Island:
Småfugler (Þrestir)
Regissør: Rúnar Rúnarsson
Manusforfatter: Rúnar Rúnarsson
Produsent: Mikkel Jersin

Sverige:
Etterskjelv (Efterskalv)
Regissør: Magnus von Horn
Manusforfatter: Magnus von Horn
Produsent: Madeleine Ekman