Montages bidrar aktivt under Nordisk filmhelg på Cinemateket (26.-28. oktober)

Tradisjonen tro, inviterer Cinemateket i Oslo til Nordisk filmhelg i anledning utdelingen av Nordisk råds filmpris. Montages er til stede for å intervjue gjester og debattere de nominerte filmene.

Nordisk råds filmpris deles ut under en galla i Operaen (direktesendt på NRK) tirsdag 30. oktober, og i forkant av begivenheten vises alle de nominerte filmene på Cinemateket i Oslo. I tillegg til selve visningene, arrangeres det intervjuer og panelsamtaler.

Islandske Kvinne på krigsstien åpner filmhelgen på fredag, med besøk av hovedrolleinnehaver Halldóra Geirharðsdóttir, som møter Montages-redaktør Karsten Meinich til samtale etter filmen.

«Det er en ære å få huse Nordisk filmhelg og vise Nordens beste filmer på Cinemateket», sier Jan Langlo, leder for Cinemateket, i en pressemelding. «Årets filmer er interessante på hver sine måter og spenner bredt, og det skal bli spennende å se hvem som vinner årets pris. Vi er også glade for at det kommer så mange gjester og representanter fra de ulike filmene.»

Lørdag står finske Euthanizer og norske Thelma på plakaten, mens Ravnene fra Sverige og danske Vinterbrødre avslutter festivalen på søndag. Det serveres forfriskninger mellom visningene.

Vi mener Norge aldri har hatt bedre vinnersjanser enn med Joachim Triers Thelma – selv om noen vil hevde at danske Vinterbrødre er forhåndsfavoritten. (Dette diskuterer vi i en egen podkast om de nominerte filmene som publiseres på Montages i løpet av morgendagen.)

*

Her er programmet i sin helhet:

  • Fredag 26. oktober

Kl. 18.00: Kvinne på krigsstien («Kona fer i strið», Island, regi: Benedikt Erlingsson)
Intelligent, elegant og humoristisk om Halla som med perfeksjon sjonglerer sitt dobbeltliv som lidenskapelig miljøaktivist med dagliglivet som kordirigent. Etter filmen blir det besøk av hovedrolleinnehaver Halldóra Geirharðsdóttir som møter Montages-redaktør Karsten Meinich i en Q&A.

20.00 Åpningsfest
Enkel servering og DJ Ingebling spiller opp til dans. Åpent for alle med billetter til en eller flere av filmhelgens filmer.

  • Lørdag 27. oktober

17.00 Euthanizer («Armomurhaaja», Finland, regi: Teemu Nikki)
En uforutsigbar og særegen blanding av sjangerfilm og drama, gjort med en underfundig og eksentrisk sans for humor. Etter filmen kommer Jani Pösö, filmens produsent, som skal snakke med Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen om det finske vemodet.

19.30 Thelma (Norge, regi: Joachim Trier)
Joachim Trier beveger seg over i horror-sjangeren, samtidig som han fortsetter sin smakfulle og elegante utforskning av Oslo som location. Filmen behandler temaer som sosial kontroll, og hvordan det er når man blir forelsket, mister kontroll over kropp og følelsesliv – og kroppen til gjengjeld svarer med å utøve sterke magiske handlinger. Etter visningen kommer produsent Nina Barbosa Blad, kritiker Oda Bahr og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen, som skal snakke om filmens tematikk og dens kvaliteter.

  • Søndag 28. oktober

16.00 Ravnene («Korparna», Sverige, regi: Jens Assur)
En nydelig, trist og ettertenksom film flettet sammen av skam, skyld, vanvidd og drømmer om ungdom. Etter filmen vil psykoanalytiker og psykologspesialist Anders Flækøy Landmark holde foredraget «Kan vi leve i samme verden?», om hvordan det blir når det subjektive truer det bestående.

19.00 Vinterbrødre (Danmark, regi: Hlynur Pálmasson)
Vinterbrødre utfolder seg i en nesten allegorisk tilstand og har like mye preg av å være et kunstprosjekt som en konvensjonell film. Etter filmen kommer regissør, manusforfatter og produsent Hlynur Pálmason og produsent Anton Máni Svansson til intervju med Montages-redaktørene Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich.

Informasjon om billetter finner du på Cinematekets nettsider.

*