Looper-regissør Rian Johnson regisserer Star Wars: Episode VIII

I kveld ble det kjent at det er Looper-regissør Rian Johnson som skal skrive og regissere Star Wars: Episode VIII, samt utvikle konseptet for Star Wars: Episode IX.

Uansett hvilket forhold man har til George Lucas‘ fantasiunivers, er det liten tvil om at Star Wars: Episode VII er neste års mest etterlengtede film – og sannsynligvis den som vil tiltrekke seg mest engasjert respons fra både presse og fans. Det første kapittelet er allerede under innspilling, og valget av J.J. Abrams som regissør vekket frem forskjellige følelser hos seriens tilhengere. Enkelte, som var begeistret for arbeidet han gjorde med rebooten av Star Trek var særdeles positive; andre opplevde produksjonsselskapet Disneys beslutning som trygg og kjedelig, nesten feig.

Det er på ingen måte sjokkerende at Rian Johnson får lov til å bygge videre på Abrams’ revitalisering av franchisen, og valget av regissøren markerer et positivt signal for dem som trodde at hele trilogien skulle tilfalle Abrams-fabrikken. Science fiction-filmen Looper imponerte både kritikerne og nerdepublikummet, og Johnsons evne til å lage noenlunde spektakulær sjangerfilm på lavt budsjett har åpenbart skapt tiltro hos produsent Kathleen Kennedy & Co.

Valget slår oss som særdeles inspirert. Johnson er ennå ikke etablert i Hollywood, og har fortsatt til gode å fortelle oss hvilken filmskaper han egentlig er. Det er et godt utgangspunkt i møte med den mest etablerte franchisen på denne siden av James Bond; i alle tilfeller vil Johnson tilnærme seg prosjektet med mål om å sette et avtrykk, både i filmhistorien og i Star Wars-universet. Disney er garantert klar over at dette innebærer et «sjansespill», i og med at Johnson aldri har laget en film i denne skalaen tidligere, og forhåpentligvis er dette en sterk indikator på at alle involverte ønsker en ny Star Wars-trilogi som er mer kunstnerisk vågal og spennende å følge enn den forrige.

Selv om enkelte stemmer i Montages – inkludert undertegnede – var skeptiske til hyllesten av high school noir-filmen Brick, ble Looper et slående bevis på at Johnson besitter et stort talent, både som historieforteller og visuell tryllekunstner. At Disney og Kennedy velger en (så langt) kompromissløs stemme til å stake ut veien for Lucas’ mytologi, er oppmuntrende – ikke minst fordi det utgjør en positiv kontrast til Hollywood-Marvels samlebåndsaktige tilnærming til sine megaproduksjoner. Dessuten er det i tråd med valgene om å la indieheltene Gareth Edwards (Godzilla, Monsters) og Josh Trank (Chronicle) ha ansvaret for de første spin-off-filmene.

Star Wars: Episode VII, med John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Lupita Nyong’o, Max von Sydow, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew og Kenny Baker, får premiere 18. desember neste år. Episode VIII vil etter all sannsynlighet ha premiere i løpet av 2017.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

 1. Eirik sier:

  Et spenstig valg. Kathleen Kennedy vet hva hun gjør, og det her bekrefter hennes posisjon som «Force lady». Johnson får da oppgaven med og lave den sannsynligvis mer mørke og komplekse delen av trilogien, kanskje er vi ute i et perspektiv her med paralell handling, sterk opptrapping av konfliktnivå, og definering av hvilke skjebner hovedkarakterene må gjennom. I klassisk Star Wars stil. Det er ikke for ingenting at The»Empire Strikes Back» regnes som en av tidenes sequels, også fordi den våget og pløye ny mark, den var ikke en resirkulering eller en gjentagelse i klassisk popkultur formel. Den tok historien i helt nye retninger, hadde langt større emosjonell dybde en hva man var vandt med i Hollywood blockbustere, en dramatisk twist av en annen verden inkludert.
  Det blir spennende og se om Larwrence Kasdan blir sittende og konsultere, og skrive med Johnson. Mitt tips er at han gjør det, fordi det tar lang tid og skrive så store filmer og Disney har et heseblesende tempo for trilogien, kun to år i mellom hver film.

  Man skal legge til, Lars Ole, at Johnson har gjort tre Breaking Bad episoder. Bla den vilt hyllede «Ozymandias» episoden i siste sesong ( har desverre aldri kommet i gang med serien selv) som ifølge venner av meg, og anmeldere vurdere som fantastisk, høy kvalitet og med en enestående cinematisk følelse, langt over hva tv serier normalt byr på av «auteur» konsentrasjon og retning. Det burde vel si noe om Rian Johnsons evne til og tilpasse seg en overhengende dramaturgi og et konsept også, samtidig som han kan spille ut sin egen visuelle filosofi.

  Med Trank, Edwards, Johnson og Abrams inne, det her er Revenge of the Nerds!
  Rian Johnson leverte en heftig Twitter melding fredag, med referanse i et klipp fra 80 talls semiklassiker The Right Stuff. «Dear Lord, dont let me fuck this up». Fint med mennesker som er litt ydmyke for oppgaven…..

  • Bra du nevner «Breaking Bad» – har hørt gjetord om Johnsons episoder. Selv har jeg dessverre ikke sett mer enn piloten, så jeg mangler grunnlag for å uttale meg om serien.

   Godt poeng med Revenge of the Nerds! Star Wars er jo virkelig minste felles multiplum blant nerds, og i så måte føles det som om franchisen er i trygge hender…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>