Looper-regissør Rian Johnson regisserer Star Wars: Episode VIII

I kveld ble det kjent at det er Looper-regissør Rian Johnson som skal skrive og regissere Star Wars: Episode VIII, samt utvikle konseptet for Star Wars: Episode IX.

Uansett hvilket forhold man har til George Lucas‘ fantasiunivers, er det liten tvil om at Star Wars: Episode VII er neste års mest etterlengtede film – og sannsynligvis den som vil tiltrekke seg mest engasjert respons fra både presse og fans. Det første kapittelet er allerede under innspilling, og valget av J.J. Abrams som regissør vekket frem forskjellige følelser hos seriens tilhengere. Enkelte, som var begeistret for arbeidet han gjorde med rebooten av Star Trek var særdeles positive; andre opplevde produksjonsselskapet Disneys beslutning som trygg og kjedelig, nesten feig.

Det er på ingen måte sjokkerende at Rian Johnson får lov til å bygge videre på Abrams’ revitalisering av franchisen, og valget av regissøren markerer et positivt signal for dem som trodde at hele trilogien skulle tilfalle Abrams-fabrikken. Science fiction-filmen Looper imponerte både kritikerne og nerdepublikummet, og Johnsons evne til å lage noenlunde spektakulær sjangerfilm på lavt budsjett har åpenbart skapt tiltro hos produsent Kathleen Kennedy & Co.

Valget slår oss som særdeles inspirert. Johnson er ennå ikke etablert i Hollywood, og har fortsatt til gode å fortelle oss hvilken filmskaper han egentlig er. Det er et godt utgangspunkt i møte med den mest etablerte franchisen på denne siden av James Bond; i alle tilfeller vil Johnson tilnærme seg prosjektet med mål om å sette et avtrykk, både i filmhistorien og i Star Wars-universet. Disney er garantert klar over at dette innebærer et «sjansespill», i og med at Johnson aldri har laget en film i denne skalaen tidligere, og forhåpentligvis er dette en sterk indikator på at alle involverte ønsker en ny Star Wars-trilogi som er mer kunstnerisk vågal og spennende å følge enn den forrige.

Selv om enkelte stemmer i Montages – inkludert undertegnede – var skeptiske til hyllesten av high school noir-filmen Brick, ble Looper et slående bevis på at Johnson besitter et stort talent, både som historieforteller og visuell tryllekunstner. At Disney og Kennedy velger en (så langt) kompromissløs stemme til å stake ut veien for Lucas’ mytologi, er oppmuntrende – ikke minst fordi det utgjør en positiv kontrast til Hollywood-Marvels samlebåndsaktige tilnærming til sine megaproduksjoner. Dessuten er det i tråd med valgene om å la indieheltene Gareth Edwards (Godzilla, Monsters) og Josh Trank (Chronicle) ha ansvaret for de første spin-off-filmene.

Star Wars: Episode VII, med John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Lupita Nyong’o, Max von Sydow, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew og Kenny Baker, får premiere 18. desember neste år. Episode VIII vil etter all sannsynlighet ha premiere i løpet av 2017.