Disney kjøper LucasFilm, og skal lage ny Star Wars-trilogi – men har filmserien en fremtid?

Årets største filmnyhet? I dag ble det offentliggjort at Disney kjøper LucasFilm, og samtidig vil sette en ny trilogi av Star Wars-filmer i produksjon. Wow. Hvor skal man begynne å diskutere en så stor filmnyhet som dette?

Det første som slo meg da dette begynte å synke inn er at George Lucas endelig (eller dessverre?) slipper sitt hjertebarn ut fra gutterommet. Som de fleste vet ble Star Wars (1977) regissert av Lucas, og hele originaltrilogien er å anse som en av de mest betydningsfulle popkulturelle hjørnestener i filmhistorien – enten man er Star Wars-geek eller ikke.

Så kom prequel-trilogien (1999-2005) – med Lucas i registolen for alle filmene – og resultatet holdt ikke samme nivå, noe mange gamle fans tok tungt; samtidig som nye fans strømmet til. Dagens nyhet markerer det største skiftet i Star Wars-franchisen siden lanseringen av den andre trilogien, men ettersom LucasFilm og alle selskapets merkevarer og underselskaper (LucasArts, Industrial Light & Magic og Skywalker Sound) tas over av imperiet Disney, er nesten dette større. Nå kan alt skje, både i positiv og negativ forstand.

Her er en video av den offisielle lanseringen av denne nyheten – med styreformann i Disney, Bob Iger, og altså George Lucas selv:

«The last Star Wars movie release was 2005’s Revenge Of The Sith – and we believe there’s substantial pent-up demand,» sier Disney om Star Wars-filmenes fremtid i forbindelse med oppkjøpet, som også inkluderer rettighetene til Indiana Jones-franchisen (der settes foreløpig ikke nye filmer i produksjon). Produsent Kathleen Kennedy ble tidligere i sommer inkludert som styreformann i LucasFilm, og vil nå bli selskapets sjef – og følge den nye Star Wars-trilogien hos Disney som eksekutiv produsent og ‘brand manager’ for Star Wars.

Men selv om George Lucas har skrevet treatment for de nye filmene, og er tiltenkt en rådgiverfunksjon, vil han altså nå overlate det kreative ansvaret for fremtidige Star Wars-filmer til en ny generasjon filmskapere. I dette klippet snakker han og Kennedy litt om nettopp dette:

Ettersom vi ikke kan analysere og diskutere alle aspektene av hva dette oppkjøpet medfører, presenterer vi helt enkelt det spørsmålet som føles mest relevant:

Hvem er best egnet til å komme ombord som regissør av en eller flere nye Star Wars-filmer? En umiddelbar kandidat melder seg: Brad Bird. (Pixar, nå som kjent eid av Disney, var opprinnelig et LucasFilm-selskap). Men det vil være mange forskjellige typer filmskapere som kan egne seg. Mer problematisk spørsmål: Vil det i det hele tatt være mulig å gjenskape den kvaliteten og særegne stemningen fra originaltrilogien, som mange mente gikk tapt i prequelene? Hva blir forholdet mellom nostalgi og modernitet i denne overgangen? Kan kontinuitetsbærer John Williams eksempelvis bli med videre som komponist; hvem kan i tilfelle overta?

Det er mye å diskutere! Vi oppfordrer herved til et kreativt og innholdsrikt kommentarfelt, om en potensiell fremtid for Star Wars… hos Disney, uten George Lucas.