Johannes Nyholms Kjempen åpner Kosmorama-festivalen i mars

Kosmorama 2017: Tirsdag den 7. mars ruller Kosmorama ut den røde løperen og ønsker velkommen til årets festival med svensken Johannes Nyholms spillefilmdebut, Kjempen. 

Nyholm tok verden med storm med kortfilmene Puppetboy og Las Palmas, og sistnevnte har blitt vist nærmere 20 millioner ganger på YouTube. Den svenske regissøren er kjent for sitt særegne og snurrige filmatiske univers, som ofte kombinerer stop motion-animasjon og live action. Det er også verdt å nevne at han har regissert en nydelig musikkvideo til The Knifes «Heartbeats».

Ut ifra traileren til Kjempen å dømme har Nyholm videreutviklet dette uttrykket i den drømmende og hjertevarme spillefilmdebuten. Filmens historie oppsummeres slik av Kosmorama:

I Kjempen møter vi Rikard (Christian Andrén) som har en medfødt misdannelse, er autist og kortvokst. Alt som er viktig i verden er petanque, bestevennen Roland (Johan Kylén) og mammaen hans. Da Rikard ble født ble han tatt fra moren som nå lever ensom og isolert i en leilighet overfylt av rot og minner. Rikard prøver å nå inn til henne, men får bare kontakt gjennom den smale postluka i døra hennes. Rikard er overbevist om at han vil få mora tilbake hvis han bare kan få til det perfekte kastet og dermed vinne det nordiske mesterskapet i petanque. Men når han blir utestengt fra petanque-laget og verden rundt ham gradvis begynner å falle fra hverandre, nærmer Kjempen seg.

Regissør Johannes Nyholm under innspillingen av «Kjempen»
Regissør Johannes Nyholm under innspillingen av «Kjempen»

Kjempen har gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler siden i høst, og den ble nylig belønnet med prisen for årets beste film under Guldbaggen – svenskenes svar svar på Amanda. I tillegg vant den i kategoriene for beste manus og beste kostyme. Direktør i Kosmorama, Silje Engeness, uttaler følgende om åpningsfilmen:

Kjempen er en film om tro, håp og kjærlighet, og ikke minst petanque (den proffe formen for boccia)! Vi i Kosmorama så den første gang i Toronto. Da gikk det gjetord om at dette var en film vi bare måtte se. Den inneholder blant annet et petanque-kast som vil skrive seg inn i filmhistorien. Kjempen er utradisjonell i stil, den vekker de gode følelsene hos publikum og spiller på strengene som gjør at vi heier fram underdoggen, en refleks jeg tror er viktigere enn på lenge.

Skuespillerne Johan Kylén og Christian Andrén vil være til stede under til åpningsvisningen. I forbindelse med den offisielle åpningen av årets utgave av Kosmorama, vil NTNU Filmpris deles ut for andre år på rad til en sentral filmarbeider/aktør i regionen. Festivalen går av stabelen i perioden 7.–12. mars.

Kjempen får ordinær kinodistribusjon via Fidalgo, og kan oppsøkes i kinomørket fra og med 24. mars. Se traileren, samt noen utvalgte smakebiter fra Nyholms verker her.

*