Her er årets Oscar-vinnere – Guillermo del Toro og The Shape of Water tok hjem prisen for beste film

Etter fjorårets historiske Oscar-blooper, da La La Land ble ropt opp som vinner av Oscar-prisen for beste film, før feilen ble oppdaget og Moonlight ble hentet opp som den virkelige vinneren, var årets Oscar-show veloppdragent, velmenende og i tillegg som forventet når det kom til prisene.

En viss spenning var knyttet til kategorien for Beste film, men Oscaren gikk til slutt (som mange ventet) til kveldens mest nominerte film, The Shape of Water – en av de tre største forhåndsfavorittene. Filmen ble kveldens store vinner, og tok også hjem Oscar for beste originalmusikk, produksjonsdesign samt prisen for beste regi – og at den hederen ville gå til Guillermo del Toro var en av kveldens sikreste forhåndstips, som naturligvis slo inn.

Det samme gjaldt skuespillerprisene til Gary Oldman, Sam Rockwell, Allison Janney og Frances McDormand. Et par overraskelser hadde gjort seg, men ingen uventede setups inntraff. McDormands takketale er det nærmeste man kommer et grep «utenfor manus», og et av showets reprisevennlige tv-øyeblikk, da Oscar-vinneren for beste kvinnelige hovedrolle i ekte #metoo-ånd ba samtlige andre kvinnelige nominerte (uansett kategori) reise seg og motta salens hyllest.

Det mest gripende Oscar-øyeblikket fant vi i den 89-årige legenden James Ivorys takketale, da han som tidenes eldste vinner av en Oscar (untatt æresprisene) kom opp på scenen (godt hjulpet av en stokk) og mottok prisen for beste adapterte manus for Call Me by Your Name. Det ble også stående applaus og fuktige øyekroker hos publikum da filmfotograf Roger Deakins, etter sin fjortende nominasjon, endelig fikk sin Oscar – meget fortjent for fotoarbeidet i Blade Runner 2049.

Humoristisk brodd og heseblesende underholdning er to elementer som Oscar-showet i år skjøv til side, til fordel for hensynsfulle hyllester til flere politiske bevegelser som det siste året har bidratt til å bevisstgjøre Hollywood og samfunnet for øvrig om problematikk knyttet til seksuell trakassering på arbeidsplassen, kjønnsdiskriminering og rasisme. Etter #oscarssowhite #metoo #timesup og andre hashtags med kraftfulle budskap, forsøker Oscar-akademiet nå å gå foran med et genuint ønske om å bidra til forandring.

Med årene vil det kanskje også skje såpass tydelige skifter og en utbalansering av ujevnheter at Oscar-showet kan markere det hele med å returnere til å være et godt, gammeldags show – der en lidderlig feiring av filmkulturen og fjorårets beste filmer kan stå i sentrum.

Nedenfor er den komplette listen over årets Oscar-vinnere.

*

Årets Oscar-vinnere:

Beste film: The Shape of Water
Beste regissør: Guillermo Del Toro (The Shape of Water)
Beste mannlige hovedrolle: Gary Oldman (Darkest Hour)
Beste kvinnelige hovedrolle: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Beste mannlige birolle: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Beste kvinnelige birolle: Alison Janney (I, Tonya)
Beste originalmanus: Jordan Peele (Get Out)
Beste adapterte manus: James Ivory (Call Me By Your Name)
Beste animasjonsfilm: Coco
Beste dokumentar: Icarus
Beste ikke-engelskspråklige film: A Fantastic Woman («En fantastisk kvinne»)
Beste klipping: Lee Smith (Dunkirk)
Beste foto: Roger Deakins (Blade Runner 2049)
Beste produksjonsdesign: The Shape of Water
Beste visuelle effekter: Blade Runner 2049
Beste originale filmmusikk: Alexandre Desplat (The Shape of Water)
Beste sminke og hår: Darkest Hour
Beste kostymedesign: Phantom Thread
Beste originalsang: «Remember Me» (Coco)
Beste lydmiks: Dunkirk
Beste lydklipp: Dunkirk
Beste kortfilm: The Silent Child
Beste animerte kortfilm: Dear Basketball
Beste kortdokumentar: Heaven Is a Traffic Jam on the 405 .

*