«The Shape of Water»

Her er årets Oscar-vinnere – Guillermo del Toro og The Shape of Water tok hjem prisen for beste film

Etter fjorårets historiske Oscar-blooper, da La La Land ble ropt opp som vinner av Oscar-prisen for beste film, før feilen ble oppdaget og Moonlight ble hentet opp som den virkelige vinneren, var årets Oscar-show veloppdragent, velmenende og i tillegg som forventet når det kom til prisene.

En viss spenning var knyttet til kategorien for Beste film, men Oscaren gikk til slutt (som mange ventet) til kveldens mest nominerte film, The Shape of Water – en av de tre største forhåndsfavorittene. Filmen ble kveldens store vinner, og tok også hjem Oscar for beste originalmusikk, produksjonsdesign samt prisen for beste regi – og at den hederen ville gå til Guillermo del Toro var en av kveldens sikreste forhåndstips, som naturligvis slo inn.

Det samme gjaldt skuespillerprisene til Gary Oldman, Sam Rockwell, Allison Janney og Frances McDormand. Et par overraskelser hadde gjort seg, men ingen uventede setups inntraff. McDormands takketale er det nærmeste man kommer et grep «utenfor manus», og et av showets reprisevennlige tv-øyeblikk, da Oscar-vinneren for beste kvinnelige hovedrolle i ekte #metoo-ånd ba samtlige andre kvinnelige nominerte (uansett kategori) reise seg og motta salens hyllest.

Det mest gripende Oscar-øyeblikket fant vi i den 89-årige legenden James Ivorys takketale, da han som tidenes eldste vinner av en Oscar (untatt æresprisene) kom opp på scenen (godt hjulpet av en stokk) og mottok prisen for beste adapterte manus for Call Me by Your Name. Det ble også stående applaus og fuktige øyekroker hos publikum da filmfotograf Roger Deakins, etter sin fjortende nominasjon, endelig fikk sin Oscar – meget fortjent for fotoarbeidet i Blade Runner 2049.

Humoristisk brodd og heseblesende underholdning er to elementer som Oscar-showet i år skjøv til side, til fordel for hensynsfulle hyllester til flere politiske bevegelser som det siste året har bidratt til å bevisstgjøre Hollywood og samfunnet for øvrig om problematikk knyttet til seksuell trakassering på arbeidsplassen, kjønnsdiskriminering og rasisme. Etter #oscarssowhite #metoo #timesup og andre hashtags med kraftfulle budskap, forsøker Oscar-akademiet nå å gå foran med et genuint ønske om å bidra til forandring.

Med årene vil det kanskje også skje såpass tydelige skifter og en utbalansering av ujevnheter at Oscar-showet kan markere det hele med å returnere til å være et godt, gammeldags show – der en lidderlig feiring av filmkulturen og fjorårets beste filmer kan stå i sentrum.

Nedenfor er den komplette listen over årets Oscar-vinnere.

*

Årets Oscar-vinnere:

Beste film: The Shape of Water
Beste regissør: Guillermo Del Toro (The Shape of Water)
Beste mannlige hovedrolle: Gary Oldman (Darkest Hour)
Beste kvinnelige hovedrolle: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Beste mannlige birolle: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Beste kvinnelige birolle: Alison Janney (I, Tonya)
Beste originalmanus: Jordan Peele (Get Out)
Beste adapterte manus: James Ivory (Call Me By Your Name)
Beste animasjonsfilm: Coco
Beste dokumentar: Icarus
Beste ikke-engelskspråklige film: A Fantastic Woman («En fantastisk kvinne»)
Beste klipping: Lee Smith (Dunkirk)
Beste foto: Roger Deakins (Blade Runner 2049)
Beste produksjonsdesign: The Shape of Water
Beste visuelle effekter: Blade Runner 2049
Beste originale filmmusikk: Alexandre Desplat (The Shape of Water)
Beste sminke og hår: Darkest Hour
Beste kostymedesign: Phantom Thread
Beste originalsang: «Remember Me» (Coco)
Beste lydmiks: Dunkirk
Beste lydklipp: Dunkirk
Beste kortfilm: The Silent Child
Beste animerte kortfilm: Dear Basketball
Beste kortdokumentar: Heaven Is a Traffic Jam on the 405 .

*

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Geir J. Olsen sier:

  Veldig veldig VELDIG glad for etterlengtede statuetter til del Toro, Rockwell, Janney, Oldman, Ivory og Deakins!

 2. Dag Sødtholt sier:

  Mange fine vinnere, men synd at den kanskje aller sterkeste skuespillerprestasjonen nå later til å være helt glemt: James Franco i The Disaster Artist. Det er forbløffende hvordan han klarte å gi dybde til og vekke vår empati for en skikkelse som er en fullstendig idiot.

 3. Geir J. Olsen sier:

  En kan spekulere i om Franco er nærmest svartelistet etter han leverte århundrets dårligste innsats som Oscar-vert i 2011. Har aldri i mine 30 år som Oscar-tilskuer bevitnet noe i nærheten av den møkkajobben. Franco er også fenomenal som James Dean i den gamle tv-filmen ved samme navn.

 4. Knut Olav sier:

  Har nå sett gjennom alle filmene nominert til beste film. «Favorittene» Shape of Water og Three Billboards syns jeg faktisk endte opp som de svakeste filmene på lista (Ratet de begge 6/10 på imdb). Likte best Call Me By Your Name.

  • 1. Call Me By Your Name
   2. Dunkirk
   3. Phantom Thread
   4. The Post
   —-
   (Markant skille her, for alle de fire øverste er toppkarakterer i min bok.)
   5. Get Out
   6. The Shape of Water
   —-
   7. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
   8. Darkest Hour
   (Har ikke sett Lady Bird ennå.)

 5. Zdenek Sopousek sier:

  The Shape of Water har jeg sett i helgen men ikke hele. Den filmen var skuffende. Overfladiske karakter skildringer og relasjoner. Tenker feks forholdet mellom den stumme kvinnen og hennes venn. Den relasjonen ønsket å være spesiell men endte med å være forutsigbar og på tvungen. Filmen fokusere alt for mye på lydene i ulike sekvenser som er så ekstremt overdrevent at de er plagsomme som den godteri spisingen til han onde mannen.I tillegg musikken som prøvde å skape klassiske stemninger når eks den stumme kvinnen går gjennom et dør blir en så overdrevet forsøk på noe episk. Alt i alt fokus på ytre elementer uten å klare dybden i karakterene og den indre spenningen.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>