Henrik Dyb Zwarts Alt på en gang konkurrerer om kortfilmpris i Venezia

Venezia 2022: Norske Alt på en gang er valgt ut som en del kortfilmkonkurransen til Venezias offisielle sideseksjon Orizzonti.

Alt på en gang er skrevet og regissert av Henrik Dyb Zwart (nevøen til Harald Zwart). Han er utdannet ved Queen’s University i Canada og har tidligere arbeidet som regiassistent for sin onkel (The Mortal Instruments) og Sten Hellevig (Dryads). Han har også bakgrunn som reklamefilmregissør for både norske og internasjonale aktører.

Henrik Dyb Zwart.

Zwart forteller til Montages: «Jeg må jo innrømme at å bli med i denne seksjonen er utrolig moro. Dette den første kortfilmen jeg har regissert, så at den går rett til Venezia er mer enn jeg kunne drømt om. Har på følelsen av at jeg blir altfor godt vant nå – for hvordan skal man toppe dette?» I tillegg opplyser han at Alt på en gang faktisk er den første norske kortfilmen i Venezia på mer enn ti år (den forrige, Sara Eliassens Alle fugler, deltok i 2009).

Norsk filminstitutt, som har bevilget penger til produksjonen gjennom sin støtteordning for kortfilm, presenterer Alt på en gang slik:

«Du har hørt regla om øyeblikket som forandret livet. Øyeblikket som snudde opp ned på tilværelsen fra det ene sekundet til andre. For Jakob var det ikke sånn, for ham skjedde alt på en gang. Alt på en gang er filmen om den nokså kleine, stereotypiske idéen om at små øyeblikk kan endre livets retning, utført på en utfordrende, nyskapende og spennende måte.»

I kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen begrunnelse for tilslaget heter det at Alt på en gang primært er en formstudie, som forener en tradisjonell fortelling med grep vi forbinder med «kunstfilm»:

«Flere handlinger og visuelle fortellerelementer skal opptre på skjermen samtidig, og alt skal være …»på en gang». Alt skal være et øyeblikksbilde for hovedpersonen Jakob, som etter et simpelt butikkran møter sin store kjærlighet. Manusforfatter og regissør Henrik Dyb Zwart har stort sett jobbet med reklame, og manus kan gjennom en åpen videreutvikling og en spennende visualisering, åpne opp for et filmatisk rom som jeg i veldig liten grad har sett i norsk kortfilm.»

Montages vil være til stede i Venezia og ser filmen på stort lerret i løpet av festivalen.