Heldigital utgave av Film fra sør-festivalen erstatter årets fysiske visninger og arrangementer

Så er det bare å slå fast det som hele denne uken har virket uunngåelig: Film fra sør-festivalen kan ikke gå av stabelen som planlagt, med fysiske kinovisninger og arrangementer i Oslo mellom 26. november og 6. desember. Heldigvis er festivalen «forberedt på det verste», og årets utgave blir nå virkeliggjort som en heldigital festival.

I en pressemelding sendt ut av Film fra sør i dag medgir arrangørene likevel at det er vemodig at årets utgave – som attpåtil skulle markere festivalens 30-årsjubileum – ikke kan utspille seg i hovedstadens kinosaler slik de hadde tenkt: «I lys av smitteverntiltak som nå [i november] har trådt i kraft i Oslo, må vi dessverre anerkjenne at festivalen likevel ikke kan avholdes som planlagt. Vi synes det er trist at [jubileumsutgaven] ikke blir det vi drømte om, selv om vi selvfølgelig er med på dugnaden for å holde smittetallet nede i byen vår.»

Over 90 filmer stod på programmet, spredt utover 250 kinovisninger i festivalperioden, men selv om skuffelsen hos de mange som har jobbet hardt for å virkeliggjøre en fysisk festival skinner gjennom, fremhever Film fra sør at årets utgave ikke er avlyst. «[Festivalen] vil fortsatt bli arrangert i den planlagte perioden 26. november–6. desember, i digital drakt. Programmet blir noe mindre, men vi vil fortsatt tilby et stort filmutvalg som kan strømmes i publikums egen stue. Seksjonen Det Kritiske Rom utsettes tentativt til januar 2021.»

Og det er lite håp i enden av kalenderen: «Dersom kinoene i Oslo får gjenåpne fra 1. desember vil vi jobbe for å skape en flott, men intim avslutning på årets festival.» Pressemeldingen avsluttes med praktisk informasjon om hvordan en heldigital Film fra sør-festival vil fungere for publikum:

Neste uke presenterer Film fra Sør den digitale visningsplattformen og et oppdatert festivalprogram. Den digitale plattformen åpner 26. november, og alle filmene vil være tilgjengelige frem til festivalens siste dag, 6. desember. Et utvalg filmer vil i tillegg ligge ute til 15. desember. Enkelte av årets festivalfilmer har et begrenset antall visninger på den digitale plattformen, så det kan bli utsolgt også på nett. Filmene kan leies enkeltvis, og prisen er 39 kr for eldre filmer og 79 kr for nye filmer. Filmene er tilgjengelig i to døgn fra leietidspunktet.

I tillegg til det ordinære festivalprogrammet blir alle skolevisningene tilknyttet årets festival digitale. Så langt er over 3000 skolebarn påmeldt, og vi regner med at langt flere melder seg på i løpet av de neste dagene.

Her i Montages-redaksjonen kan vi ikke annet enn å sende gode tanker i retning av de mange hardtarbeidende filmformidlerne i Film fra sør, og vi vil forsøke å dekke den digitale utgaven av festivalen så godt vi kan – og på den måten forhåpentligvis hjelpe våre lesere å navigere seg frem til høydepunktene i programmet.