Håvard Bustnes vant NTNU sin nye filmpris

Kosmorama 2016: Da NTNU Filmpris ble delt ut for første gang i går kveld, under Kosmorama internasjonale filmfestival i Trondheim, ble regissør Håvard Bustnes vinneren.

Den nyetablerte filmprisen skal sette fokus på aktører som bidrar til å fremme trøndersk filmproduksjon, og er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet i Trondheim og Trøndelagsregionen. Bustnes blir i pressemeldingen omtalt som en av regionens tydeligste registemmer, og som en regissør og produsent som har vist internasjonal kvalitet med sine dokumentarproduksjoner.

Slaget stod mellom tre finalister, som ble valgt ut blant i alt 14 nominerte. Øystein Moe og Klipp og Lim var de to andre finalistene. Her er den fyldige begrunnelsen for juryens valg:

NTNUs Filmpris går til en person med en etablert og unik stemme som lever og ånder for film, og som har vært en viktig bidragsyter for å fremme filmmiljøet og sette trøndersk film på kartet. Han er også en lagspiller som er opptatt av å hjelpe frem nye og yngre krefter, både i NTNUs studentmiljø og blant nye etablerte talent.

Han har gjennom godt samarbeid med de sterke regionale produsentene Dag Hoel og Christian Falch vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sine filmer, blant annet Amanda for beste dokumentar med filmen «Blod &
Ære», om forholdet mellom Ole Klemetsen og hans far. Han har også hatt stor suksess med dokumentarene Helsefabrikken og Opprørske Oldemødre som har hatt visninger over store deler av verden. For tiden er han i produksjon med filmen The Golden Dawn Case, hvor han har fått eksklusiv tilgang til det greske ultranasjonalistiske partiet Golden Dawn. Dette er en filmskaper i stadig vekst som vi kommer til å se mye mer av i fremtiden.

Juryen har bestått av Silje Engeness (direktør, Kosmorama), Gunnar Kåre Hansen (rådgiver, Kommunikasjonsavdelingen NTNU), Asbjørn Tiller (førsteamanuensis/institutt-nestleder, IKM, NTNU), Solvor Amdal (daglig leder, Midtnorsk Filmsenter) og Yngve Sæther (produsent og representant fra den utøvende filmbransjen).