Hamer, Vogt og Zaman konkurrerer om å bli årets norske Oscar-kandidat

I dag offentliggjorde NFI shortlisten med årets norske Oscar-kandidater til kategorien for beste ikke-engelskspråklige film. Konkurransen står mellom Bent Hamers 1001 gram, Hisham Zamans Brev til kongen og Eskil Vogts Blind.

I pressemeldingen utsendt av NFI, påpekes det hurtig at Oscar-komiteen – bestående av sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt – har måttet «forholde seg til et regelverk som blant annet krever at kandidatene i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film ikke kan være produsert i USA eller ha mer enn 50 prosent av dialogen på engelsk». Kjøreregler som har utelatt filmer som Frøken Julie, Tusen ganger god natt, Søvngjengeren og Søvnløs i Lofoten fra kappløpet.

I alt stod 32 spillefilmer på startstreken, men nå har altså Oscar-komiteen kommet frem til de tre utvalgte, som i neste runde vil «presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen», før den endelige avgjørelsen om hvilken film som vil representere Norge i kategorien beste ikke-engelskpråklige film offentliggjøres onsdag 3. september.

Videre vil bidragene fra de deltagende landene bli vurdert av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sine komiteer, før de fem endelige nominasjonene offentliggjøres torsdag 15. januar 2015.

Shortlisten består av:

Blind

Manus og regi av Eskil Vogt. Filmen handler om Ingrid som etter å ha mistet synet ikke lenger vil bevege seg ut. Hjemme har hun kontroll, sammen med sin mann eller alene med sine tanker. Men Ingrids utfordringer ligger ikke utenfor leilighetens vegger, de er i henne selv, og snart tar hennes undertrykte følelser og frykter overhånd.

Blind er produsert av Hans-Jørgen Osnes og Sigve Endresen i Motlys og hadde verdenspremiere i den internasjonale konkurransen på filmfestivalen i Sundance i januar, før den ble vist i Panoramaseksjonen i Berlin. Filmen mottok priser på begge festivalene og på flere andre internasjonale festivaler før den også nylig mottok fire Amanda-priser i Haugesund. Blind hadde norsk premiere 28. februar.


BLIND

1001 Gram

Manus og regi av Bent Hamer. Filmen handler om den norske vitenskapskvinnen Marie. Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye en kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg, og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.

1001 Gram er produsert av Bent Hamer for BulBul Film og har verdenpremiere på filmfestivalen i Toronto i begynnelsen av september, før den åpner Bergen International Film Festival den 23. september. Filmen har norsk premiere 26. september. Bent Hamer har to ganger tidligere representert Norge i kampen om en Oscar, i 2003 med Salmer fra kjøkkenet og O’Horten i 2008.


1001

Brev til kongen

Regi er ved Hisham Zaman. Manus er skrevet av Hisham Zaman og Mehmet Aktas. Brev til kongen skildrer fem personer på dagstur fra et asylmottak og inn til Oslo, en velkommen forandring i en ellers monoton hverdag. Men snart innser vi at hver og én av dem har en agenda med turen.

Filmen hadde norsk premiere 17. januar og er produsert av Alan Milligan og Hisham Zaman for Film Farms AS og Zaman Films. Filmen mottok Dragon Award på en million kroner på filmfestivalen i Gøteborg og fikk to Amandapriser i Haugesund.


BREV

Årets Oscar-komité består av Birgitte Bratseth (Norske Dramatikeres Forbund), Randolf Walderhaug (Norsk Skuespillerforbund), Leiv Igor Devold (Norske Filmregissører), Aage Aaberge (Norske Film, TV- og spillprodusenters forening), Sverre Pedersen (Norsk Filmforbund), Mode Steinkjer (Norsk Filmkritikerlag) og ledes av Sindre Guldvog (Norsk filminstitutt).

Utvalget består av tre tilsynelatende svært forskjellige filmer, og det blir spennende å se hviken som til slutt trekker deg lengste strået, og går videre til ytterligere vurderingsrunder i regi av AMPAS.

Oscar-utdelingen går av stabelen 22. februar 2015 i Dolby Theatre, Los Angeles.