Veid og ikke funnet for lett – Bent Hamer til Toronto med 1001 gram

I dag ble det offentliggjort at Bent Hamers nye film 1001 gram får sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto – i selskap med Liv Ullmanns stjernespekkede Frøken Julie, som ble klar for festivalen forrige uke.

Det er i Toronto-festivalens sideseksjon «Masters» at 1001 gram skal bli vist, noe som løfter Bent Hamer opp til en gledelig mesterstatus på denne tungtveiende internasjonale festivalarenaen. Side om side med bl.a. Roy Andersson og Jean-Luc Godard – som begge bringer nye filmer til Toronto i høst – står Hamer i de fornemmes rekker, men blant et knippe undrende internasjonale cineaster ble det også i dag stilt spørsmålstegn over at Hamer plasseres i «Masters»-seksjonen:

Bent Hamer
To reaksjoner på Twitter. (Skjermbilde)

Uansett – dette sideprogrammet er befolket av flere regissører som først og fremst er velkjente i sine hjemland (Ann Hui og Im Kwon-taek viser også sine nye filmer i samme seksjon som Hamer) – så her er det først og fremst grunn til å glede seg over at Bent Hamer er tilbake med ny film på en viktig internasjonal festival. Dette betyr naturligvis mye for Hamer og filmen, men også for synligheten og distribusjonen av norske filmer i utlandet.

1001 gram får norsk kinopremiere 26. september, noen uker etter visningene i Toronto.

*

«1001 gram» «1001 gram»