Christopher Nolans Tenet får norsk premiere i august

Koronakrisen har rammet verdens kinoer hardt, og kinosommeren 2020 fikk sitt endelige nådestøt forrige uke, da Warner Bros. omsider kunngjorde at Christopher Nolans nye film Tenet blir utsatt «på ubestemt tid». Nå har de imidlertid innsett at det faktisk er mulig å prøve seg på alternative lanseringsmodeller i en annerledes tid: Ifølge Variety får Tenet nå premiere i Norge og resten av verden før USA, 26. august, i det som ser ut til å bli en ekstraordinær rekalibrerning av storfilmens kinolansering.

I og med at mange land i Europa og Asia er «koronagrønne», tilsier egentlig all fornuft at det ikke er noen god idé å holde fast ved den tradisjonelle lanseringsmodellen – å la amerikanske storfilmer ha premiere i USA først, eventuelt samtidig med resten av verden – i en ekstraordinær situasjon.

Å utsette distribusjonen av Tenet til neste år for hele verden, ville ha medført store tap hva gjelder promovering, i og med at filmens kampanje med plakater og trailere for lengst har startet. At man risikerer å miste noe av «ferskvare-effekten» i USA, der det ennå er vanskelig å anslå når kinoene for alvor kan åpne, er trolig mindre ødeleggende.

Her hjemme har kinoene lenge følt at de behandles unødvendig strengt hva gjelder korona-restriksjoner, sammenlignet med andre fritidsaktiviteter. Forhåpentligvis kan kinoene vise Tenet utover høsten med flere antall publikummere enn det som nå er tillatt.

Sjelden har vi vært mer sulteforet på ny kinofilm av ypperste klasse – og sjelden har forventningene til en ny film av Christopher Nolan vært større. Nå kan nedtellingen begynne for alvor.