Christopher Nolans Tenet får norsk premiere i august

Koronakrisen har rammet verdens kinoer hardt, og kinosommeren 2020 fikk sitt endelige nådestøt forrige uke, da Warner Bros. omsider kunngjorde at Christopher Nolans nye film Tenet blir utsatt «på ubestemt tid». Nå har de imidlertid innsett at det faktisk er mulig å prøve seg på alternative lanseringsmodeller i en annerledes tid: Ifølge Variety får Tenet nå premiere i Norge og resten av verden før USA, 26. august, i det som ser ut til å bli en ekstraordinær rekalibrerning av storfilmens kinolansering.

I og med at mange land i Europa og Asia er «koronagrønne», tilsier egentlig all fornuft at det ikke er noen god idé å holde fast ved den tradisjonelle lanseringsmodellen – å la amerikanske storfilmer ha premiere i USA først, eventuelt samtidig med resten av verden – i en ekstraordinær situasjon.

Å utsette distribusjonen av Tenet til neste år for hele verden, ville ha medført store tap hva gjelder promovering, i og med at filmens kampanje med plakater og trailere for lengst har startet. At man risikerer å miste noe av «ferskvare-effekten» i USA, der det ennå er vanskelig å anslå når kinoene for alvor kan åpne, er trolig mindre ødeleggende.

Her hjemme har kinoene lenge følt at de behandles unødvendig strengt hva gjelder korona-restriksjoner, sammenlignet med andre fritidsaktiviteter. Forhåpentligvis kan kinoene vise Tenet utover høsten med flere antall publikummere enn det som nå er tillatt.

Sjelden har vi vært mer sulteforet på ny kinofilm av ypperste klasse – og sjelden har forventningene til en ny film av Christopher Nolan vært større. Nå kan nedtellingen begynne for alvor.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Simen Kolstad Lindblad sier:

  Jeg lengter så det gjør vondt etter å endelig få se denne filmen!

  Det er jo også litt stas at Oslo virker å være en relativt viktig location i filmens plot, om man skal dømme ut i fra trailere og bilder som har blitt sluppet (operahuset, Tjuvholmen, Oslo lufthavn).

 2. Trond sier:

  Hvis kinoene enda er åpne 28. august, hva tror dere gir den beste seeropplevelsen av 70mm på Cinemateket og Imax på Odeon?

  • Begge deler er nok veldig bra, men min stemme går til 70mm på Cinemateket, ikke minst fordi Tancred fortsatt – når alt kommer til alt – er landets beste kinosal med de beste folka bak spakene (Geir Friestad og Jan Eberholst Olsen).

   For øvrig vil jeg understreke at ekte 3D-film (altså ikke post-konvertert) er en helt utrolig opplevelse på Odeon. Holdt på å miste pusten da jeg så «Ready Player One» der.

 3. Robin sier:

  Tenet ser ut som tidenes mest «Nolanske» showboat, litt som om Michael Mann skulle fått en milliard for å lage Miami Vice eller Blackhat. Ekte (og sjelden) auteur-dyrkelse i en så stor mainstream popcorn film, det blir spennende å se hvordan cineaster og vanlige kinogåere tar i mot denne.

  Krysser fingrene for en filmfrelst-episode til uka (plz?)

  :)

 4. Vi har sett / du har rett. Podkast kommer i løpet av uka. ;-)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>