Blir 1001 gram et kunstnerisk comeback for Bent Hamer? Se den ferske traileren

Forrige uke kunne vi melde at Bent Hamers 1001 gram skal få sin verdenspremiere i den såkalte «Masters»-seksjonen under filmfestivalen i Toronto. Nå har traileren blitt sluppet, slik at vi kan danne oss et vagt inntrykk av filmen. Vil 1001 gram markere et kunstnerisk comeback for Hamer etter den illevarslende Hjem til jul?

Takk og lov ser 1001 gram ut til å være tettere beslektet med Salmer fra kjøkkenet og O’Horten enn Hamers forrige film. Traileren gjør oss kjent med en bunt pussige skikkelser, som alle interesserer seg for vekt. Nei, de er ikke ernæringsfysiologer som skal hjelpe overvektige, ei heller turister som skal ut og fly. De er interessert i vekt som fenomen.

Den norske vitenskapskvinnen Marie (Ane Dahl Torp) nærmer seg de førti og arbeider sammen faren sin i den såkalte «masseavdelingen» hos det norske Justervesenet. Marie får i oppdrag å reise til Paris for kontrollveiing av vår nasjonale kilo, og her møter hun delegater fra hele verden som skal diskutere kilogrammets fremtid. Her møter hun franske Pi, og de to forskerne dras mot hverandre. (Hvis du tenker at «masseavdelingen» og kontrollveiing av nasjonale kilo i Paris høres ut som Andeby, bør du gjøre deg kjent med Justervesenets nettsider.)

Ifølge pressemeldingen fra Norsk filminstitutt er det Maries «egen målestokk for skuffelser, sorg og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.» Visst høres dette ganske klissete ut, og traileren legger ikke en demper på søtpotet-potensialet. Fremstillingen av Paris glinser som smeltet smør; visualiteten kan påminne om den man finner i Woody Allens europeiske storbyportretter. Forhåpentligvis ser Hamer og fotograf John Christian Rosenlund på de bugnende hagene og vakre bygningene med en viss avmålt ironi.

Ane Dahl Torp egner seg ofte best til å gestalte litt komiske, skrudde rollefigurer (Ikke naken, Kong Curling), og hvis Hamer finner en riktig balanse mellom det nusselige og det eksentriske, nær sagt nerdete i denne fortellingen, kan 1001 gram bli en av høstens fineste norske kinoopplevelser.

1001 gram får norsk kinopremiere allerede 26. september.

*