Gulløven til filippinske Lav Diaz’ The Women Who Left

Venezia 2016: Montages har vært til stede under hele filmfestivalen i Venezia, og i kveld ble prisene delt ut. Gulløven gikk til den filippinske regissøren Lav Diaz og hans fire timer lange The Women Who Left.

Vår egen Gulløve-favoritt Jackie måtte nøye seg med prisen for beste manuskript (Noah Oppenheim). Statuetten for beste skuespiller gikk til Oscar Martínez for The Distinguished Citizen, mens Emma Stone tok med seg utmerkelsen for beste skuespillerinne – en fortjent klapp på skulderen for hennes hengivne rolletolkning i den ellers ujevne La La Land. Nå bør det nevnes at Natalie Portman er langt mer imponerende i Jackie, men juryformann Sam Mendes introduserte utdelingen med å presisere at han og de andre medlemmene bare hadde fått tillatelse til å gi én pris per film.

Amat Escalante vant regiprisen for en av hovedkonkurransens beste filmer – den delvis norskproduserte The Untamed (Mer Film, ved Maria Ekerhovd) – delt med Andrei Konchalovsky (Paradise). Escalante har tidligere vunnet regiprisen i Cannes, for Heli (2013).

Til vår store overraskelse, ble Amy Lily Amirpour og kannibalfilmen The Bad Batch tildelt juryens spesialpris – visstnok til høy buing fra pressekorpset som var til stede i i salen. Like forbløffende var det at Tom Fords underholdende, men uforløste Nocturnal Animals mottok Sølvløven. Svært fortjent var det imidlertid at Paula Beer tok hjem prisen for beste unge skuespiller; hennes rolletolkning er det absolutt beste med Francois Ozons nye film, Frantz.

Under finner du en oversikt over prisene i sideseksjonen Orrizonti.

*

Orrizonti-prisene:

Beste film: Liberami (Federica di Giacomo, Italia)

Beste regi: Home  (Fien Troch, Belgia)

Juryens pris: Big Big World  (Reha Erdam, Tyrkia)

Beste mannlige skuespiller: Nino Lopes (Sao Jorge)

Beste kvinnelige skuespiller: Ruth Diaz (The Fury of a Patient Man)

Beste manus: Bitter Money, Wang Bing (China)

Beste kortfilm: La Voz Perdida, Marcelo Mantinessi (Paraguay)

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

 1. Bjørn Amundlien sier:

  Han vant også en pris i Berlin i år, for A Lullaby to the Sorrowful Mystery, som varer i åtte timer.

  På tide å sette av litt tid til Lav Diaz?

  • Man kan jo begynne med å sikre seg den britiske blu-rayen av Lav Diaz’ «Norte, the End of History» (kun 4 timer og 11 minutter lang), det er den mest tilgjengelige.

   Jeg satte meg i kinosetet for å se «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» i Berlin i år, og drøye to timer investert var mer enn godt nok til å identifisere hva den filmen var: et spel om filippinsk historie. Og selv om det definitivt er egenartet som film å regne, var den i mine øyne for spesielt interesserte.

   Men jeg gir ikke opp Diaz, og har til hensikt å gi hver av hans filmer en mulighet, hvis muligheten byr seg.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>