Gulløven til filippinske Lav Diaz’ The Women Who Left

Venezia 2016: Montages har vært til stede under hele filmfestivalen i Venezia, og i kveld ble prisene delt ut. Gulløven gikk til den filippinske regissøren Lav Diaz og hans fire timer lange The Women Who Left.

Vår egen Gulløve-favoritt Jackie måtte nøye seg med prisen for beste manuskript (Noah Oppenheim). Statuetten for beste skuespiller gikk til Oscar Martínez for The Distinguished Citizen, mens Emma Stone tok med seg utmerkelsen for beste skuespillerinne – en fortjent klapp på skulderen for hennes hengivne rolletolkning i den ellers ujevne La La Land. Nå bør det nevnes at Natalie Portman er langt mer imponerende i Jackie, men juryformann Sam Mendes introduserte utdelingen med å presisere at han og de andre medlemmene bare hadde fått tillatelse til å gi én pris per film.

Amat Escalante vant regiprisen for en av hovedkonkurransens beste filmer – den delvis norskproduserte The Untamed (Mer Film, ved Maria Ekerhovd) – delt med Andrei Konchalovsky (Paradise). Escalante har tidligere vunnet regiprisen i Cannes, for Heli (2013).

Til vår store overraskelse, ble Amy Lily Amirpour og kannibalfilmen The Bad Batch tildelt juryens spesialpris – visstnok til høy buing fra pressekorpset som var til stede i i salen. Like forbløffende var det at Tom Fords underholdende, men uforløste Nocturnal Animals mottok Sølvløven. Svært fortjent var det imidlertid at Paula Beer tok hjem prisen for beste unge skuespiller; hennes rolletolkning er det absolutt beste med Francois Ozons nye film, Frantz.

Under finner du en oversikt over prisene i sideseksjonen Orrizonti.

*

Orrizonti-prisene:

Beste film: Liberami (Federica di Giacomo, Italia)

Beste regi: Home  (Fien Troch, Belgia)

Juryens pris: Big Big World  (Reha Erdam, Tyrkia)

Beste mannlige skuespiller: Nino Lopes (Sao Jorge)

Beste kvinnelige skuespiller: Ruth Diaz (The Fury of a Patient Man)

Beste manus: Bitter Money, Wang Bing (China)

Beste kortfilm: La Voz Perdida, Marcelo Mantinessi (Paraguay)