Filmen som overlevde Weinstein – slik blir Joon-ho Bongs kritikerroste Snowpiercers fremtid i Norge

Det mye omdiskuterte sci fi-kammerspillet Snowpiercer, signert Joon-ho Bong (Memories of Murder, The Host), gikk så det suste i Sør-Korea i fjor, med omlag én million solgte kinobilletter. Frankrike fulgte på med bred lansering og stor oppslutning i høst. Hvorfor ser det nå likevel ut til at Snowpiercer taper kampen om kinolansering her i Norge?

Mye av skylden sitter hos Harvey ’Scissorhands’ Weinstein. Den mye omtalte klippe-konflikten mellom regissøren Bong og Weinstein har ført til at de resterende vestlige kinolanseringene (særlig i engelskspråklige land) har latt vente på seg. Dette har også påvirket Norge, og Montages har nå tatt en prat med filmens norske distributør, Star Media Entertainment (SME), for å fremskaffe en avklaring. SME kan melde om både gode og dårlige nyheter for Snowpiercers fremtid i Norge. (Mer om det lenger ned i saken.)

Konflikten mellom Bong og Weinstein gikk ut på, som vi skrev tidligere i år, at den amerikanske distributøren ønsket å «trimme bort 20 minutter og gi filmen en annen stemning, inkludert å tillegge en voice-over i filmens begynnelse, for å mate sitt hjemlige kinopublikum med teskje.» Regissøren Bong, med støtte fra manusforfatter og skuespillere, nektet å innfri dette ønsket. Konflikten nådde til slutt en løsning i februar, og under årets Berlinale ble det offentliggjort at de involverte partene hadde nådd frem til et kompromiss; Weinstein ville holde fingrene fra klippe-fatet mot at Snowpiercer fikk en betydelig mindre kinolansering i USA enn det som lå i den opprinnelige distribusjonsavtalen.

SNOW 2

Denne tidkrevende konflikten førte til en mistanke hos fansen, om at Snowpiercer utelukkende ville stoppe på et knippe festival-stasjoner på den vestlige delen av kloden. Men i takt med vårblomstene har Snowpiercer poppet opp på kino i en rekke europeiske land (italienerne har bl.a. omfavnet den) – noe som igjen brakte med seg et håp inn til Montages’ gemakker, om at en norsk kinolansering av filmen var innen rekkevidde.

Men overfor Montages meddeler distributøren SME at Snowpiercer sannsynligvis ikke vil få ordinær kinodistribusjon her til lands, men at de vil forsøke å få vist filmen på ulike festivaler gjennom 2014 (Kosmorama i slutten av april er første stopp), samt gjøre den tilgjengelig for de mange filmklubbene rundt om. I tillegg kan de fortelle at filmen vil bli lansert på DVD og Blu-Ray i løpet av høsten.

Valget om ikke å sette den opp til ordinær kinodistribusjon skyldes blant annet den økonomiske risikoen ved å satse på en film av et såpass snevert kaliber, samt at den på grunn av forsinkelsen allerede er tilgjengelig på DVD og Blu-Ray – blant annet i Frankrike.

Så det blir altså opp til festivaler og filmklubber å sikre det norske filmpublikummet muligheten til å se Snowpiercer på det store lerretet. Den er som sagt aktuell under Kosmorama allerede neste uke – så grip sjansen, Trøndelag!

*

Vi så Snowpiercer i Berlin –  les vår omtale av filmen her.